YDT sınavı üniversitelerin dil bölümlerine ya da dil sınavı ile alınan bölümlere yerleşmek için gerekli olan sınavdır. YDT aynı zamanda YKS-3 olarak da geçmektedir. YDT sınavına girmek isteyen öğrencilerin sınavı başarıyla tamamlamaları için ortalama B1 Pre-Intermediate seviyesinde olmaları gerekmektedir.
Ayrıca Temel Yeterlilik Testi'nde de Türkçe veya Matematikten en az 0,5 net yapmaları gerekmektedir. Yabancı Dil Testi puanının hesaplanmasını isteyen adayların, yine Yabancı Dil Testi'ndeki 80 sorudan da 0,5 net yapmış olmaları gerekir.
- 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, - 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, - 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, - 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.
Yabancı Dil Testi puanının hesaplanabilmesi için, adayların Temel Yeterlilik Testi sınavından 150 ve üzeri puan almaları gerekmektedir. Ayrıca Temel Yeterlilik Testi'nde de Türkçe veya Matematikten en az 0,5 net yapmaları gerekmektedir.
80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, 70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak değerlendirildiğinden adayların aldıkları puan ayrıca önem kazanmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
70-79 puan: B2 seviyesi. 60-69 puan: B1 seviyesi. 50-59 puan: A2 seviyesi.
YDS, "Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı"nın kısaltmasıdır ve Türkiye'de özellikle lisansüstü programlara başvuruda veya yurtdışı dil eğitimi programlarına katılımda istenir. YDT ise, "Yabancı Dil Testi"nin kısaltmasıdır ve özellikle kamu kurumları için yapılan bir İngilizce yeterlilik sınavıdır.
Başvuru yapan 531 bin 805 aday ise sınava girmedi. AYT'ye başvuran 2 milyon 573 bin 169 adaydan 1 milyon 980 bin 534'i sınava katıldı, 592 bin 635 aday sınava girmedi. Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuran 338 bin 9 adaydan da 173 bin 3 aday sınava katıldı, 165 bin 6 aday sınava girmedi.
YDT için de soruların zor olduğunu söyleyebilirim. Genelde zaman kalıpları üzerinden sorular geldi orada bazı soruları karıştırmış olabilirim. Mühendis olmak istediğim için kendimi denemek için girdim. Kerem P: YDT'de sorular benim için çok kolaydı.
Eğer YDS veya e-YDS'ye ilk kez hazırlık yapıyorsanız veya dil seviyeniz başlangıç düzeyi ise (0-40) bu durumda en az ortalama 6-8 ay arasında bir hazırlık süreci size iyi gelecektir.
YDS'den 80 almak için 4000-5000 kelime bilinmesi gerekir. Bu nedenle sürekli olarak kelime tekrarı yaparak kelimeleri unutmadan hatırlanma açısından önemli olacaktır.
Açık uçlu soru olmayacak; tüm sorular çoktan seçmeli olacak. İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerine ek olarak Arapça ve Rusça'dan da sınava girilebilecek. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının %40'ı, Yabancı Dil Testi puanının %60'ı kullanılarak ağırlıklı sınav puanı oluşturulacak.
YDT sınavından en az 0,5 netiniz olmalı.
YKS BARAJ PUANI KALKTI MI? SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.
"AYT birincisi Mustafa Özcan Türkiye'nin en iyi üniversitesi olan Hacettepe'yi tercih etti” Hacettepe Üniversitesinden yapılan açıklamada, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Türkiye birincisi Mustafa Özcan'ın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini tercih ettiği belirtildi.
ÖSYM'den yapılan duyuruya göre bu sene ise YKS'nin ilk oturumu TYT'ye 3 milyon 498 bin 18 kişi başvuru yaptı. AYT için başvuru rakamı da 556 bin 350 oldu. Son olarak üçüncü oturum yani Yabancı Dil Testi (YDT) için 335 bin 786 adayın başvurduğu kaydedildi.
YDT başvuru zamanları yılda iki kez açılmaktadır.
Üniversite hayali kuran öğrenciler için oldukça önemli olan YDT'nin sonucu ile adaylar, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren dil bölümlerine yerleşebilmektedir. Dil öğrencilerinin AYT'ye girme zorunluluğu yoktur. Adaylar isteğe bağlı olarak AYT sınavına da girebilir.
Üniversitelerin dil bölümlerinin yanı sıra İngiliz dili ve edebiyatı, yabancı dil öğretmenliği, çeviribilim, dilbilim, mütercim-tercümanlık ve turizm rehberliği gibi bölümler YDT puanı istemektedir.
Ne var ki İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen bir kişinin kullandığı kelime sayısı ise, İngilizce öğrenmeye birkaç yılını vermiş olsa bile, 5,000'le sınırlı kalıyor. Ancak iyi bir haberimiz var: Bir yabancı dili anlayabilmek için sadece 2,000 kelime bilmeniz yeterli.
C1 – İleri (10000 kelime) – Ortalama bir Avrupa vatandaşına akıcı iletişim imkanı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri