Konka hipertrofisi ağız kapalıyken burundan nefes almada sorun başlaması şeklinde kendini göstermektedir. Geceleri ağız açık uyuma eşlik edebilir. Ağızdan salya akması, horlama, uykudayken nefes durması, burunda tıkanıklık gibi belirtiler gece ve gündüz görülebileceği gibi sadece geceleri de ortaya çıkabilmektedir.
Alerjik Konka Şişmesi Belirtileri
İster alerjik, ister diğer sebeplere bağlı olarak gerçekleşsin, burun eti şişmesinin en büyük belirtisi, burun tıkanmasıdır. Bu tıkanma genellikle geceleri çok daha yoğunlaşarak kendisini gösterir. Yine gün içerisinde sürekli devam eden solunum güçlüğü de belirtiler arasındadır.
Burun etinde büyüme meydana gelmesinin en belirgin belirtisi, burun tıkanıklığı oluşmasıdır. Burunda meydana gelen tıkanıklık sebebiyle ağızdan soluk alınmaktadır. Bu sebeple, üst solunum yollarında ve ağızda kuruma meydana gelmektedir. Bu belirtiler en sık olarak, uyku sırasında belirginleşmektedir.
Süngere benzer yapıdaki kemiklerden oluşur ve bu kemiği mukoza kaplar. Sinüzit ve alerjik durumlarda alt konka iltihaplanır. Kronik bir iltihaplanmada solunumda zorlanma, horlama, ağız açık uyuma gibi semptomlar görülmeye başlanır ve buna konka şişmesi denir.
Burun eti şişmesi tuzlu su sayesinde tedavi edilebilir. Tıpkı elma sirkesi gibi tuzlu su da burun içindeki bakterileri yok eder. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımla her gün burnunuzu düzenli olarak temizleyin.
İlgili 40 soru bulundu
Genişleme ve büzüşme yeteneği olan damarların çok zengin olduğu burun etlerindeki (konka) şişmeler burun tıkanıklığına yol açar. Alerji, hava kirliliği, sigara ve alkol tüketimi, hamilelik ve BURUN SPREYİ BAĞIMLILIĞI, burun mukozasını şişiren en yaygın nedenlerdir.
Burun eti, devamlı kirletilen havanın temizlenmesi için sürekli efor harcayarak zamanla büyüme göstermektedir. Kronik ve sürekli sinüzit, burun fonksiyonlarında uzun sureli olumsuzluklara sebep olabilir. Sinüzit ile birlikte burun etinde büyüme meydana gelir.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
Konka Hipertrofisi (Burun eti büyümesi) tedavi edilmezse ne olur? Burunda tıkanıklık kronik hale gelir. Geceleri rahat uyunamaz, ağzı açık uyuyup horlamak yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir.
Konkalar Neden Büyür? Konkalar sıklıkla, alerjik nedenlere (polen, mite, kedi,köpek), hormonal faktörlere (örneğin gebelik sırasında), rinosinüzit ve üst solunum yolu hastalıklarına neden olan viral nedenlere, hava kirliliği gibi çevresel faktörlere bağlı olarak şişerler ve büyürler.
Bugün için en önemli muayene kıvrılabilir ince bir endoskop yardımıyla spreyle uyuşturulmuş burun deliğinden geniz bölgesine doğru ilerlenerek yapılan endoskopik muayenedir. Bu yöntemle etin ne kadar büyüdüğü ve solunum yolunu ne kadar tıkadığı anlaşılır.
Öncelikle burun etini büyüten hastalık teşhis edilerek medikal tedavi uygulanır. Yani enfeksiyon veya alerji tedavileri uygulanır. Medikal tedavi ile iyi sonuç alınamazsa, hastanın şikayetleri devam ediyorsa ameliyat önerilir.
Burun Eti (Konka) Ameliyatı Süreci
Genellikle lokal anestezi altında yapılır ve 20-30 dakika sürer. Ameliyat sırasında, burun etleri küçültülür veya tamamen çıkarılır. Ameliyat sonrasında, burun boşluğuna tampon veya yara bandı yerleştirilebilir.
Geniz eti tanısı nasıl konur? Geniz eti belirtileriyle hekime başvuran hastaya kulak burun boğaz muayenesi yapılır. Muayene sonrasında geniz eti tanısı, burundan endoskopi yapılarak veya geniz eti filmi olarak adlandırılan nazofarenks grafisi çekilerek desteklenir.
Konka hipertrofisi diğer bir adıyla burun eti büyümesi, burun boşluğunun daralmasına ve hava akımının engellenmesine neden olur. Bunun sonucunda başta burun tıkanıklığı ve nefes alma zorluğu olmak üzere geniz akıntısı, tekrarlayan sinüzit ve uyku bozuklukları gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Burun eti büyümesi 'Konka' olarak bilinen, burnun 2 cm arkasında bulunan, havayı ısıtıp, filtre edip aynı zamanda düzenleyen ve herkeste olan bir dokudur. Geniz eti ise daha çok çocuklarda olan ve burnun yaklaşık 10 cm gerisinde olan ve etin fazlalığı durumunda ise nefes almayı engelleyen bir dokudur.
Ultrasonik aspirasyon, bir doku eksiltme yöntemidir. Yöntemde lazer ışığı kullanılabildiği gibi ultrasonik ses dalgaları da kullanılmaktadır. Alt burun etinin ön tarafında 1-2 milimetrelik küçük bir delik oluşturduktan sonra ultrasonik ses dalgalarının burun etinin içine ve üstüne düşürülmektedir.
Sağlıklı erişkinlerin %80 inde nazal siklus denen bir döngü vardır. Bu döngüde burnun bir tarafındaki alt konka büyürken diğer tarafdaki küçülür. Bu döngü 3-6 saatte bir tekrarlanır. Burundan geçen toplam hava değişmediğinden bu döngü sıklıkla fark edilmez.
Burun eti (konka) rahatsızlığı yaşayan kişilerin genel şikayetleri arasında burun tıkanıklığı, rahat koku alamama ve horlamadır. Burun etleri büyük olduğu için burun içerisinde alerji ve sinüzit gibi bir takım hastalıklar da ortaya çıkmaktadır.
Tıbbi tedavi yeterli olmadığında ve burun tıkanıklığı devam ettiği zaman cerrahi müdahale tercih edilir. Burun vücut için önemli ve gerekli olan organlardandır. Anormal olarak büyüdükleri ve ilaçlarla tedavi edilemeyecekleri durumlarda, burun eti ameliyatı düşünülmelidir.
Taburcu edildikten sonra hastanın elbette dinlenmesi gerekir. Bu dinlenme süresini yaklaşık 1 hafta olarak söyleyebiliriz.
İzmir geniz eti ameliyatı anestezi kullanılarak yapılır ve 15-20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Ameliyatın yapılış şeklinde herhangi bir cilt kesiği oluşmadığından ve bademciklere de müdahale edilmediğinden ağrı, sızı gibi şeylere pek rastlanılmaz.
Burun eti ameliyatı genellikle 15 ya da 20 dakika sürer. Fakat ek olarak burun düzeltilmesi ya da estetik gibi işlemler uygulanacaksa 2 saat kadar devam edebilir.
Geniz etinin tekrar büyüme ihtimali biraz hastanın hangi yaşta ameliyat edildiği ile alakalıdır. Özellikle 2 yaş altında yapılan geniz eti ameliyatlarında tekrardan nüks ihtimali yaklaşıl %10lardayken 2 yaş sonrası ameliyatlarda nüks oranı biraz daha düşüktür.
Örneğin burunda tıkanıklığa yol açan burun eğrilikleri (deviasyon), burun eti büyümeleri (konka hipertrofisi) horlama nedenlerindendir. Ya da boğazda daralmaya yol açan bademcik büyümesi ve/veya yumuşak damak sarkması horlama yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri