YDS ve YDT arasındaki en önemli fark, amacıdır. YDS, özellikle üniversitelerde lisansüstü programlara kabul edilmek için gereken İngilizce dil yeterliliğini ölçerken, YDT, kamuda çalışmak isteyenlerin İngilizce dil yeterliliğini ölçmek için yapılan bir sınavdır.
ÖSYM tarafından yapılan, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) birbirlerine çift yönlü olarak denktir/eşdeğerdir.
Üniversite hayali kuran öğrenciler için oldukça önemli olan YDT'nin sonucu ile adaylar, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren dil bölümlerine yerleşebilmektedir.
YDT sınavı üniversitelerin dil bölümlerine ya da dil sınavı ile alınan bölümlere yerleşmek için gerekli olan sınavdır. YDT aynı zamanda YKS-3 olarak da geçmektedir. YDT sınavına girmek isteyen öğrencilerin sınavı başarıyla tamamlamaları için ortalama B1 Pre-Intermediate seviyesinde olmaları gerekmektedir.
YDT, üniversitelerin yabancı dil bölümlerine yerleşmek için girilmesi zorunlu olan bir sınavdır. Yerleştirme esnasında hesaplanan puan üzerinde yüzde 60 ağırlığa sahip olan YDT puanı ne kadar yüksek olursa istenen bölüme yerleşmek de o kadar olası olur.
İlgili 35 soru bulundu
YDS, "Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı"nın kısaltmasıdır ve Türkiye'de özellikle lisansüstü programlara başvuruda veya yurtdışı dil eğitimi programlarına katılımda istenir. YDT ise, "Yabancı Dil Testi"nin kısaltmasıdır ve özellikle kamu kurumları için yapılan bir İngilizce yeterlilik sınavıdır.
Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılan YDT, "4 yanlış 1 doğruyu götürür" diye ifade edilen net sistemine dayalıdır. Sınavda yaptığınız her doğru soru size 1 net kazandırır, her yanlış soru ise 0,25 net kaybettirir. YDT net hesaplamaları bu kurala göre yapılır.
80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, 70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak değerlendirildiğinden adayların aldıkları puan ayrıca önem kazanmaktadır.
Yani ya Türkçe'den ya da matematikten mutlaka en az 0,5 net yapılması gerek. (05.06.2018 tarihinde ÖSYM tarafından bu şekilde güncelleme yapıldı.) TYT puanı 180 ve üzerinde olmazsa Dil puanı hesaplanmayacak.
80-89 puan: C1 seviyesi. 70-79 puan: B2 seviyesi. 60-69 puan: B1 seviyesi.
Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, callcenter elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.
İngilizce öğretmeni olmak için öncelikle liselerin yabancı dil bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Daha sonrasında üniversite yerleştirme sınavından yeterli puanın alınması ile birlikte eğitim fakültelerinin altında bulunan İngilizce öğretmenliği bölümüne yerleştirilmesi gerekmektedir.
YDT sınavında aldığınız puan ile birlikte üniversitelerin dil bölümlerine girebilir veya bu bölümlerin yanı sıra İngiliz dili ve edebiyatı, yabancı dil öğretmenliği, çeviribilim, dilbilim, mütercim-tercümanlık ve turizm rehberliği gibi bölümlere de girebilirsiniz.
56 doğru 70 puan getirir. 60 doğru 75 puan getirir. 64 doğru 80 puan getirir.
YDS Zor mu? YDS sınavı, yeterli İngilizce bilgiye sahipsen hiç zor değil. YDS, en basit tanımıyla İngilizce anlama becerini ölçen bir sınav. Güncel sınav programına göre sana 80 soru soruluyor ve bu soruları 180 dakika çözebilmen bekleniyor.
YÖKDİL ve YDS'den elde edilen puan lisansüstü eğitim, başvurularında, doçentlik sınavlarında, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak kullanılabilmektedir. Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir.
Bunlar genellikle yabancı dil öğretmenliği, filoloji (dil ve edebiyat), mütercim tercümanlık, çevirmenlik, dil bilimi, turist rehberliği gibi bölümler oluyor.
a) Öğretmenlik formasyon bilgisine sahip olduğunu ve KPDS/ÜDS/YDS'den 80 ve üzeri puan aldığını veya ÖSYM tarafından "Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri" esas alınarak, diğer uluslararası sınavlarla KPDS/ÜDS/YDS'de 80 ve üzeri puana denk gelen İngilizce dil bilgisine sahip olduğunu belgelendirenler.
YDS'den 80 almak için 4000-5000 kelime bilinmesi gerekir. Bu nedenle sürekli olarak kelime tekrarı yaparak kelimeleri unutmadan hatırlanma açısından önemli olacaktır.
YDS İÇİN NE KADAR SÜRE ÇALIŞMALIYIM? Eğer YDS veya e-YDS'ye ilk kez hazırlık yapıyorsanız veya dil seviyeniz başlangıç düzeyi ise (0-40) bu durumda en az ortalama 6-8 ay arasında bir hazırlık süreci size iyi gelecektir.
YDS'den Kaç Puan Almak Gerekir? YDS sınavında her soru 1.25 puan olup, toplamda 80 adet soru bulunmaktadır. Sınav sonuçları 100 puan üzerinden hesaplanmakta olup, doçent adaylarının minimum 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarınınsa minimum 55 almaları gerekmektedir.
YDT sınavından en az 0,5 netiniz olmalı.
YDS sınavı toplamda 80 sorudan oluşur ve 100 puan üzerinden değerlendirilir. Her soru 1,25 puan değerindedir ve 4 yanlış 1 doğruyu götürmez. Her doğru cevap için bir puan verilecektir.
YDT sınavında aldığınız puan ile birlikte üniversitelerin dil bölümlerine girebilir veya bu bölümlerin yanı sıra İngiliz dili ve edebiyatı, yabancı dil öğretmenliği, çeviribilim, dilbilim, mütercim-tercümanlık ve turizm rehberliği gibi bölümlere de girebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri