Tefsiri'l-Lübâb Tercümesi, Musa bin Hacı Hüseyin el-İznikî tarafından kaleme alınmıştır. Ayrıca başka bir müellif tarafından da tercüme edildiği anlaşılmaktadır.
Yazıldığı günden bu yana Hanefi mezhebi özelinde İslam hukuku eğitiminin gözde eserlerinden olan el-Lübâb, klasik fıkıh döneminin tüm özelliklerini taşıyan muteber bir şerhtir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır.
Tâlib b. Hammâde el-Meydânî (v. 1298/1881) tarafından, el-Lübâb fi şerhi'l-Kitâb ismiyle şerhedilmiştir. Bu gün Kudûrînin Muhtasar'ırının şerhleri arasında en yaygın olanıdır.
Özet: XIX. Yüzyıl‟da İslam hukuku alanında önemli isimlerden olan Abdülğani el-Ğuneymî el-Meydânî, kaleme aldığı birçok eserin yanında Hanefi mezhebinin temel eserlerinden olan Muhtasaru‟l-Kudûrî üzerine yazdığı el-Lübâb fî İerhi‟l-Kitâb isimli şerhiyle bu alanda isim yapmış önemli bir âlimdir.
"el-Kitâb" kelimesi ise burada sözlük anlamında değil ıstılahi anlamda kullanılmış olup V. Yüzyıl Hanefi fıkıh âlimlerinden Ebu'l-Hüseyn el-Kudûrî'nin tanınmış muhtasarının özel ismidir. Öyle ki bu mezhebi takip eden eserlerde "el-Kitâb" ismi zikredildiğinde bundan Kudûrî'nin muhtasarı anlaşılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Tefsiri'l-Lübâb Tercümesi, Musa bin Hacı Hüseyin el-İznikî tarafından kaleme alınmıştır. Ayrıca başka bir müellif tarafından da tercüme edildiği anlaşılmaktadır.
Ebu'l-Hasan Ahmed el-Hemedânî el-Kudûrî Hazretlerinin Hanefî fıkhına dâir yazdığı meşhur ve mûteber bir eser olup Hanefî Mezhebi'nin temel kitaplarındandır. İbâdât, muâmelât ve ukubât olmak üzere üç kısımdır. Hanefî fıhkında "el-Kitab" denilince bu kitap anlaşılmaktadır.
İmam Ahmed b. Muhammed el-Kudûrî'nin [rahmetullahi aleyh] kaleme aldığı bu kıymetli eser, Kudûrî olarak meşhur olan el-Muhtasar isimli fıkıh kitabıdır. Yazar, bu eserinde fıkha dair binlerce mesele ve hükmü Hanefî mezhebinin muteber görüşlerini bir araya getirerek kısa ve öz bir şekilde kaleme almıştır.
Bir eserin özet halinde kaleme alınmasından meydana gelen telif türü. Bir ilim dalında kaleme alınan özlü eser; bir kitabı kısaltmak, ikmal ve tashih etmek, yeniden düzenlemek suretiyle ortaya konulan eser. Bir eserin belli bir usule göre kısaltılması ve bu şekilde kısaltılan eserlerin ortak adı.
Kudûrî'nin (ö. 428/1037) Hanefî fıkhına dair eseri. Hanefî fakihi, muhaddis ve mutasavvıf. Hanefî fakihi ve hadis âlimi.
İbn Bessâm eş-Şenterînî'nin (ö. 542/1147) Endülüs edip ve şairlerini bölgelere göre ele aldığı ansiklopedik eseri. Endülüslü edebiyat tarihçisi.
El-Kavaninü'l Fıkhiyye Maliki Fıkhı (2 Cilt) (İbn Cüzey el-Kelbi ) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Şerhler bir ilim dalında meşhur olmuş genellikle muhtasar metinler üzerine kaleme alınan, bunlardaki kapalı ifadelerin açıklandığı, eksik bırakılan hususların tamamlandığı, hatalara işaret edildiği ve örneklerin çoğaltıldığı eserlerdir.
Ölüm döşeğindeki kişiye İslâmî terminolojide muhtazar, ölen kişiye meyyit denir.
Eski tabiriyle “müfit ve muhtasar” yani “faydalı ve özet” bilgi.
Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait vergi türleri listesinde 0003 GELİR VERGİSİ S. (MUHTASAR) olarak belirtilmiştir. Muhtasar beyannamede vergi aslı, vergi borçlusundan değil, vergi sorumlusundan talep edilir. Vergi sorumlusu, başkasına ait bir vergi borcunun ödenmesinden kanuni olarak sorumlu tutulan taraftır.
İmam Kudûrî'nin “Muhtasaru'l Kudûrî” kitabı, Hanefi fıkhını öğrenmek isteyen avam ve ilim talebelerinin kolaylıkla anlayıp ezberleyebilecekleri, sadece Hanefi âlimlerinin görüşlerinin anlatıldığı bir kitaptır.
Hanefi mezhebinin füru fıkhını öğrenmek isteyen, Klasik ve modern dönemin fıkhi problemlerine dair araştırma yapan, Hanefi mezhebinin literatürüne dair çalışmalar yürüten, Fıkhi meseleleri tüm detay ve tartışmalarıyla görmek isteyen herkes bu kursa katılabilir.
Kudûrî'nin Tecrîd adlı kitabı, Hanefî ve Şâfiîlerin ihtilaf ettikleri fıkhî konuları kapsayan, hilâf ilmine dair hacimli bir eserdir. Kudûrî bu çalışmasını Hanefîlerin görüşlerinin ve kullandıkları delillerin doğruluğunu savunmak amacıyla kaleme almıştır.
Sözlükte “doldurmak; gereğinden fazla söz söylemek veya yazmak” anlamlarına gelen haşv masdarından türetilmiş bir isim olan hâşiye (çoğulu havâşî) “söz ve yazıdaki fazlalıklar, bir şeyin kenarı, bir eserin ve yazının bulunduğu sayfanın kenarlarındaki boşluk (marj)” demektir.
Kāsım b. Fîrruh eş-Şâtıbî'nin Ḥırzü'l-emânî ve vechü't-tehânî adlı kasidesi, üzerine en çok şerh ve hâşiye yazılan eserlerden biri olup bunların 118'i bilinmektedir (bk. eş-ŞÂTIBİYYE).
Eserin tanınmış şerhleri şunlardır: 1. Aʿlâmü's-sünen. İlk Ṣaḥîḥ-i Buḫârî şerhi olarak bilinen eser Hattâbî (ö. 388/998) tarafından kaleme alınmıştır.
Hanefî fakihi Şürünbülâlî'nin (ö. 1069/1659) temel ibadetleri konu edinen muhtasar eseri. Hanefî fakihi.
İbn Cüzey4 (ö. 741/1340) de et-Teshîl adlı tefsirinin mukaddimesinde, tefsirde takip ettiği metotları detaylı bir şekilde açıklamıştır.
Nasrî veziri, tarihçi ve edip. Endülüslü fıkıh âlimi, edip ve tarihçi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri