Radyatör yedek su deposu, motor soğutma sıvısı için aktif bir depolama tesisidir. Rezervuar motor bölmesinde bulunur, genellikle iç çamurluk veya ön travers üzerine monte edilir ve ısındıkça genişleyen soğutma sıvısını toplar, ardından sistemi dolu tutmak için soğutma sistemine geri gönderir.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır. Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Genleşme Kabı Ne İşe Yarar? Genleşme kabı, motor bölgesini soğutmak için kullanılan bir su deposudur. İçerisinde soğuk su barındırması ile birlikte motorun çalışmasına bağlı olarak soğutma işleminde kullanılmaktadır.
Yedek su deposunun belirtilen max çizgisini aşmamak kaydıyla antifriz ekleyebilirsiniz.
Motor soğutma suyu kapağı, su deposunun içerisine su doldurmak için sökülen kapak olarak bilinir. Ancak bu kapağın göz ardı edilen en büyük özelliği, soğutma sistemi içerisinde oluşan basınca dayanıklı olmasıdır. Eğer kapak arızalanır ve basıncı tutamaz ise; kapaktan su boşalır.
İlgili 43 soru bulundu
Araç içerisinde yer alan hasarlı bir yedek su deposu kapağı, gerekli olduğu gibi sistemi kitleyemediği gibi basınç durumunu da koruyamamaktadır. Bu durumda soğutma işlemi de düzgün bir şekilde sağlanamadığı için motor çalışmasında sorunlar ve hararet yapma durumu söz konusu olmaktadır.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Konsantre bir üründür. 3 Litre su ilave ederek 6 Litrelik -40C antifriz elde edersiniz. Diğer karışım oranları için ürünün arkasındaki tablodan yararlanabilirsiniz. Motorların radyatörlerinde kullanılmak üzere, pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici katıklar içeren etilen glikol esaslı üründür.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Arıza Belirtileri
Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.
Örneğin radyatör suyu azalmış ve motor aşırı ısınmıştır. Ayrıca radyatörde su kaçağı varsa motorun ısısı artar ve buhar meydana gelir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Su soğutmalı motorlarda su piston yatakları yanı gömleklerin çevresinde dolaşarak motorun ısısını alır. Motorda üst kapak gevşemesi, Blok çatlaması veya silindır contasının yanmasından dolayı motordaki yanma odasında oluşan basınç su kanallarına geçerek dolayısı ile suyu dişarı atar.
Motor sıcak durumdayken hatta 90 derecede olsun ölçüm yaptığınızda devir daim yapılmış olduğundan soğutma suyu seviyesini doğru ayarlarsınız. Diğer durumda devir daim olmadığından seviye düşük görünür. Maksimum ve minumum seviyesini iyi doğru ayarlamak için motor sıcakken yada kontağı yeni kapatmışken ölçüm yapın.
Kış aylarında eksi dereceleri çok fazla görmeyen bir bölgede iseniz o halde isterseniz yarı yarıya karışım yaparak da cam suyu haznesine antifriz suyu ve saf su ya da cam sil eklemesi yapabilirsiniz. Gerçek antifrizli cam suyu kullandığınızda birebir kullansanız dahi aracınıza zarar vermez.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Motor soğutma suyu aynı zamanda antifiriz olarak ifade edilmektedir. Özellikle motorun soğuk kalması ve verimli çalışması açısından büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle motor suyu eklenebilir.
Antifriz, ısı transferi yapabildiği için suyun donma noktasını düşürür ve kaynama noktasını yükseltir. Buna göre antifrizli su 100 derecede kaynamaz, 0 derecede de donmaz. Yani antifriz yazın harareti, kışın da donmayı önleyen bir karışıma sahiptir.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Cevap: Motor Soğutma Suyuna Çeşme Suyu Konur Mu? 0,5 l suyun herhangi bir zararı yok. Tümünü değiştirmeye de gerek yok. Eğer suyun tamamını değiştirirseniz, örneğin 5 litrelik pet şişedeki içme suyundan ilave edin.
Contası yanan arabanın gidip gidemeyeceği ya da hareket kısıtlaması her zaman merak edilmiştir. Contası yanan arabada sorunun kısa sürede tespit edilmesi bu açıdan çok önemlidir. Soruna ne kadar geç müdahale edilirse maddi kayıp da o kadar fazla olacaktır. Conta yakan araba su eksiltir.
değişim sonrası birkaç hafta su eksiltmesi normaldir. yedek su kabını kontrol ederek minimumum altına inerse eklenmeli. stabil hale geldikten sonra full-minimum arasına bir yere gelecek şekilde su eklenebilir.
Sert hareketler ve darbe plastiğin çatlamasına neden olabilir. Bazı durumlarda, soğutucu seviye sensörü yanlış okuyabilir veya hiç okuymayabilir. Bir sızıntıdan veya sensör arızasından kaynaklansa da, radyatör yedek su deposunun değiştirilmesi gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri