Su ekleme kabının diğer adı da genleşme kabı. Isınınca seviyenin yükselmesi normal. Soğuk seviye, motor soğukken düşüyorsa o zaman problem var.
Bu nedenle genleşme kabı su eksiltiyor ise sıcaklık artacaktır. Sıcaklık ile motor soğutma suyu genleşerek, hortum ve motor su haznesi içerisinde ekstra bir basınç oluşumuna neden olacaktır. Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Su soğutmalı motorlarda su piston yatakları yanı gömleklerin çevresinde dolaşarak motorun ısısını alır. Motorda üst kapak gevşemesi, Blok çatlaması veya silindır contasının yanmasından dolayı motordaki yanma odasında oluşan basınç su kanallarına geçerek dolayısı ile suyu dişarı atar.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır. Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Radyatör üst kapağı yanmış olabilir. Radyatör, su sızdırıyor olabilir. Radyatör boru bağlantıları gevşemiş olabilir. Motor su hortumunda delik ya da çatlak olabilir.
📢 Aracın motoru sıcakken, asla radyatör kapağını kontrolsüz şekilde açmayın. Özellikle hararet seviyesi yükseldi ise, suyun ısı derecesi 100 derece... By İzmir Oto Ekspertiz | Facebook.
Motora yaz kış 1/3 oranında antifriz karışımlı saf su konur. Acil durumlarda saf su yerine normal su da konabilir fakat bu durum zamanla soğutma sistemi içinde kireçlenmeye sebep olur.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Arıza Belirtileri
Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.
Yedek su deposunun belirtilen max çizgisini aşmamak kaydıyla antifriz ekleyebilirsiniz. Antifriz ekleme yapmak için dikkat edilmesi gereken en önemli husus motorun çalışır durumda olmaması ve motor sıcaklığının soğuk olması gerekmektedir.
Yedek su deposu kirlenmesi araç içerisinde antifriz olmaması ya da yeterli kadar olmaması halinde kirlenme durumları başlamaktadır. Bu durumda soğutma suyu metal aksamlar ile tepkimeye girer ve korozyon oluşur. Korozyon metalin paslanmasını ve ileri süreçte metalin çürümesini de sağlayacaktır.
Su hacminin artmasıyla deniz seviyesi yükselir, azalmasıyla da alçalır. Buna neden olan en önemli etken iklim değişmeleridir. İklimde soğuma olduğunda deniz seviyesi alçalırken, sıcak dönemlerde buzulların erimesiyle deniz seviyesi yükselir.
Deponun yerden yüksekliği en az 15 metre olacak.
kapak kapalıyken sistemde bekleyen sıcak su, kapak açılınca yükselir doğal olarak, çünkü kapak kapalıyken kapalı devre olan sistemde basıncı artan su güvenli bir şekilde baskılanıyordur.
Konsantre bir üründür. 3 Litre su ilave ederek 6 Litrelik -40C antifriz elde edersiniz. Diğer karışım oranları için ürünün arkasındaki tablodan yararlanabilirsiniz. Motorların radyatörlerinde kullanılmak üzere, pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici katıklar içeren etilen glikol esaslı üründür.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Motor ısınması durumunda;
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir.
ne kadar sıcak olursa olsun kapağı açmak zarar vermez. devir daim yapmayan suyun olmasının ya da olmamasının zararı olmaz.
Radyatör yedek su deposu, motorunuzun soğutma sıvısı için aktif bir depolama tesisidir. Motor bölmesinde bulunan ve genellikle iç çamurluğa veya ön traversine monte edilen depo, ısıyla genleşirken soğutucuyu toplar ve ardından sistemi dolu tutmak için soğutma sistemine yeniden verir.
Araç çalışmıyorken genleşme kabındaki min-max çizgileri arasında olmalı seviye. Motoru ayaklığından alıp üzerine oturup yani motoru yere dik, düz yolda sürüyormuşsun gibi tutup kontrol etmen gerekir.
6 adımda radyatörünüzün (peteğinizin) havasını alın:
Bir havlu ve bir sürahi alın ve her ikisini de radyatördeki hava tahliye vanasının altına yerleştirin. 3. Boşaltma anahtarını takın ve yavaşça, saat yönünün tersine çevirin. 4. Hava kaçacak ve bir tıslama sesi duyacaksınız.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Radyatör kapağı lüzumsuz yere su sızdırabileceği için motor soğutma suyu sürekli azalacaktır. Motor soğutma suyu ise yedek su deposundan basınç ile birlikte fışkıracaktır. Araç içerisinde hararet problemlerine yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri