eğer satıştan para kalırsa kalan para aracın tescil dosyasında 1. sıradaki alacaklının esas dosyasına gönderilir. Sayın meslektaşım, yediemin aracın satışını isteyebilir.
HACİZLİ ARAÇ SATIŞLARI BAŞLADI!
Dün yürürlüğe giren düzenlemeyle, yediemin otoparklarında hukuken haciz kalkmış olmasına rağmen halen otoparktan alınmayan araçlar satışa çıkarılacak. Satışa çıkarılmadan önce araçlar ilk olarak sahiplerine almaları teklif edilecek.
“Sahipleri tarafından alınmayan araçlar, Adalet Bakanlığı'nın UYAP Sistemi üzerinden internet ortamında ihale usulü ile satışa sunulacak. İhalelere katılmak için T.C. vatandaşı olmak ve belirlenen teminat bedelini yatırmak yeterli olmaktadır. Araç satın alınmadığı takdirde ise bu teminatlar geri ödenmektedir.
Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenemez. Bu kuralın tek istisnası İİK 113'üncü maddedir. Alacaklı taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış istemelidir. Alacaklının satış istemesinden itibaren 2 aylık süre içerisinde satış işlemi yapılır.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz.
Yukarıda ifade ettiğimiz üzere borçlu kesin haczedilen malvarlığı- nın satılmasını isteyebilir. İİK m. 113 f. 1'deki ifade borçlunun vaktin- de, yani kesin haciz durumunda satış isteyebileceğini ifade eder.
İcra ve İflas Kanunu'nun 106 ncı maddesine göre taşınmazların haczinden itibaren iki yıl içinde satış istenmesi gerekir; aksi takdirde haciz düşer (İİK. m.110).
Cebri icra ile yapılan satışlarda yasal olarak uygunsuzluk olduğu durumlarda kişiler ihalenin feshi davasını açabilir. İhalenin feshi davası İcra ve İflas Kanunu 134. Maddesi doğrultusunda düzenlenir. İhalenin feshi davası için İcra Mahkemeleri'ne gidilerek şikâyette bulunulması gerekebilir.
Haczi şerhi işlenen bu araçlar trafikte ya da çekildikleri yerde yakalandıktan sonra muhafaza altına alınmakta ve yediemine teslim edilmektedir. Borçlunun araçları haczedildikten sonra alacaklı aracın satışını talep edebilir. Alacaklının satış talebi ile icra dairesince bunların kıymet takdiri yapılmaktadır.
Menkul mallarda 1 yıl geçmekle yedieminin sorumluluğu ortadan kalkıyor.
Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra araçta yakalama kalkar.
Aracınızın çekilme nedeni yanlış yere park etme, trafik sigortasını yaptırmama yada icra iflas kanunu ise çekilen araçlar otoparka götürülür.
3- Yedieminlik görevi cezai sorumluluk yönünden süresinde satış istenildiği müddetçe devam eder, ancak hukuki sorumluluğu ise malı teslim edinceye kadar devam eder.
Yedieminlik görevi, sürenin sona ermesinden başka yedieminin ölümü, medeni hakları kullanma ehliyetinin kaybedilmesi, taraflar arasındaki uyuşmazlığın sona ermesi, yedieminin iflasına hükmedilmesi ve yedieminin mahkemece azlolunması halinde sona erer28.
"Banka ve şahıs alacaklarından dolayı yakalamalı ve hacizli araçları bulunan vatandaşlar, yarından itibaren en yakın icra dairesine gidip, talep formlarını, dilekçelerini doldurduktan ve yediemin otopark ücretini ödedikten sonra araçlarını gelip teslim alabilirler. Başka hiçbir ücret ödemeden araçlarına kavuşabilirler.
Taşınırlar ve taşınmazlar için satış talep etme süreleri 6 ay ve 1 yıllık sürelere tabi iken; İİK'nın 106. maddesinde 30.11.2021 tarihinde yapılan son değişiklik ile satış talep edilme süreleri tüm haczedilen mallar için 1 yıl olarak düzenlenmiştir.
Birinci ihalede alıcı çıkmazsa veya belirtilen satış miktarına ulaşılmazsa satış icra memuru tarafından geri bırakılır.
Md 110 – “Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya icra müdürü tarafından verilecek karar gereği gerekli gider on beş gün içinde depo edilmezse o mal üzerindeki haciz kalkar.” İcraen, kayden yahut fiilen haczedilen mahcuzlar üzerindeki haczin devamı satış talep ve işlemlerine tabidir.
İcra müdürü, kıymet takdirinin yapılmadığı gerekçesiyle veya diğer sebeplerle satış talebini reddedemez. Zira kıymet takdiri, satış talebinden sonra gerçekleştirilen, satışa hazırlık işlemlerinden biridir. Kıymet takdirinin yapılmaması, yalnızca satışa engel bir hâl oluşturur.
Borçlunun satış isteme yetkisi İcra ve İflas Kanunu'nun 113. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre: “Alacaklı talep etmeden borçlunun talebiyle de satış yapılabilir.”
İİK'nun 59. maddesi "bir talepte bulunan taraf bununla ilgili masrafları peşin olarak verir" İİK'nun 110. maddesi "bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya takip geri alınıp da bu müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar.
7343 sayılı Kanun ile İİK'ya eklenen 111/a maddesi uyarınca borçlu, haczolunan malını ihale sürecinin dışında, değerinde satabilmek amacıyla, malın satışı için kendisine yetki verilmesini talep edebilecektir.
Araç Haciz Zamanaşımı
Taşınırlarda 6 ay, taşınmazlarda 1 yıl içerisinde hacze yönelik bir talep olmaz ise dosya kendiliğinden düşer. Peki ya araç üzerindeki haciz ne zaman düşer? Araç taşınır bir mal olduğu için alacaklı 6 ay içerisinde icra dosyasında herhangi bir talepte bulunmazsa dosya düşer.
Satış isteme süresinin geçmesi, Araç üzerine haciz konulduktan sonra alacaklı veya borçlu 1 yıl içerisinde icra dairesinde satış istemelidir. Eğer 1 yıl içerisinde satış istenmezse haciz düşer ve borçlu tarafından icra dairesine verilecek bir dilekçe ile araba üzerindeki haciz kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri