Reflü, yenilen besinlerin mideden geri boğaza kaçarak gelmesine denir. Yenilen besinin geri boğaza gelmesi, boğazı tahriş eder ve faranjit gibi boğaz hastalıklarına neden olabilir. Bu durumun fazla yaşanması yemek borusunu tahriş eder ve yemek borusu korunmaz hale gelir.
Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü, uzun süre tedavi gerektirmektedir. Göğüs kemiğinde yanma, yemek sonrasında ağıza ekşili veya asitli mide içeriğinin gelmesi, geğirme, hıçkırık, yutma güçlüğü, bulantı ve sabahları ses kısıklığı reflünün belirtilerindendir.
Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
İlgili 24 soru bulundu
Düzenli egzersiz yapın. Sigara ve alkolden uzak durun. Asitli, yağlı ve fazla baharatlı besinleri yaşamınızdan çıkarın. Reflüye iyi gelen doğal çözümler arasında; lifli gıdalar, papatya çayı, taze sebze ve meyve, muz, havuç, peynir ve kantaron bitkisi bulunmaktadır.
"Her gün düzenli olarak sebze tüketin. Sebzeler doğal olarak alkali özellikleri ile mide asiditesini dengeliyor. Örneğin brokoli, kuşkonmaz, patates ve salatalık bu besinlerden birkaçı. Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran ve gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, zencefil ve zerdeçal ekleyebilirsiniz.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Laparoskopik reflü ameliyatının günümüzde başarı oranı %90'dır.
Bireyin her zaman yaşamadığı, dönemsel olarak görülen reflü bir müddet sonra kendiliğinden geçebilir. Ancak sürekli şikayeti olan hastalar içinde; dikkat edilmesi gereken tüm hususlara uyulduğu ve yaşam tarzında köklü değişiklikler yapılabildiği ölçüde reflü hastalığının tamamen geçmesi olasıdır.
Gastroözofagial reflü tanısı alan kişilerin pek çoğu ilaç kullanımına dahi gerek kalmadan, yaşam tarzını değiştirerek reflüyü kontrol altında tutabilir. Bazı hastalarda yaşam tarzının değişiminin yanı sıra ilaçlı tedavi, bazılarında ise cerrahi girişim uygulanması gerekebilir.
Mide asidinin salgılanmasının yavaşlatılması için ilaçlar önerilebilir. Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol ve pantoprazol içeren ilaçlar bu ilaçlar arasındadır. Ayrıca mide asidini nötralize eden antasitler de tedavi için kullanılan ilaçlar arasındadır.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Çok basit ama su içmek reflünün etkilerini azaltıyor, hatta bazı kişileri iyileştiriyor. Hasan Taşçı, "Biz bol su içersek yanmanın etkilerinden yemek borumuzu kurtarabiliriz. " dedi.
Simetidine, Ranitidin, Famodin gibi H 2 reseptör antagonisti denilen ilaçların yanısıra günümüzde Omeprazol, Lansoprazol, Nexium gibi proton pomba inhibitörü denilen ilaçlar kullanılmaktadır.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli. Mideyi fazla şişirmemek için sıvı alımını ana öğünler yerine ara öğünlere kaydırın ve yudum yudum için.
Süt ve yoğurt gibi probiyotik içeren yiyecekler reflüsü olanlar için oldukça faydalıdır. Probiyotikler, mide ve bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler, mide asidini nötralize ederek reflüyü azaltabilirler.
Belirtiler arasında boğaz ağrısı ve tahriş olmuş gırtlak (ses kutusu) bulunur. Tedaviler çoğunlukla yaşam tarzı değişikliklerinden ibarettir. Boğaz Reflüsü Kimlerde Görülür? Herkes boğaz reflüsü olabilir ancak bu hastalık yaş ilerledikçe daha sık görülür.
asidini azaltır, gastrit, ülser ve reflüye karşı korumada. yardımcı olur.
Mide içeriğinin sıklıkla yemek borusuna çarpması zamanla bu bölgedeki sinirlerde de tahribata neden olabilir. Bu sinirlerin tahrip olması neticesinde göğüste, boğazda, kalpte veya kollarda çeşitli şikayetler ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri