Conversation. 3- Yedisu Batman ve Diyarbakır'a 170 km, Şanlıurfa'ya 300 km, Mardin'e 230 km (il merkezleri) uzaktadır. 7.2 büyüklüğündeki depremin bu uzaklıklarda çok kötü inşa edilmiş yapılar dışında yıkıcı etkisi beklenmez.
Yedisu Fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır. Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize etkilenir.
Deprem bölgeleri haritasındaki Sason, Kozluk ve Beşiri ilçelerinin 1. derece deprem bölgesinde, Batman merkez ve Gercüş ilçelerinin 2. derece deprem bölgesinde bulunduğunu, Batman'da meydana gelen çökmelerin faylara bağlı olabileceğini ve bu konuda arazi çalışmalarına başlandığını ifade etti.
Dr. Süleyman Pampal, "Erzincan ile Karlıova arasındaki Yedisu Fayı kırıldı kırılacak gün sayıyor. Yedi su fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır.
Yedisu Fayı, her 250 senede bir deprem üretir. Fayın tekerrür periyodu dolmuş, hem de 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir. Stres transferi nedeniyle bu faylarda oluşabilecek depremi öne çekmiş olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
Haber Merkezi - Dr. Kenan Akbayram, “Yedisu Fay Zonu, Erzincan Fayı ile birlikte 8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Deprem tekrarlanma aralığını düşündüğümüzde 250 yıllık, eli kulağında büyük bir deprem olabilir” ifadelerini kullandı.
Wells ve Coppersmith (1994)'e ait deprem büyüklüğünün fay uzunluğuna göre belirlenmesini sağlayan ampirik denklem kullanırak moment büyüklüğü 7.2 olarak belirlenmiştir.
Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı'nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 230 yıl geçtiğini göstermektedir.
Yıkıcı deprem bakımından Türkiye'nin en güvenli önde gelen illeri: Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin , Mardin, Siirt, Batman, Ş.
Batman'ın Kozluk-Akçakışla bölgesinde bugün 13.15 sularında bir deprem meydana geldi. Yaşanan depremle ilgili Kandilli Rasathanesi açıklama yaptı. Kandilli Rasathanesi'ne göre deprem 3.4 büyüklüğünde oldu. Depremin derinliğinin ise 5.7 kilometre olduğu kayıtlara geçti.
Ne yazık ki Batman'ın zemini sağlam olmadığı için bölgede büyüklüğü 7 ve üzeri oluşabilecek bir depremde kentimizdeki yüksek katlı binalar büyük risk altında olacaktır. Depremin büyüklüğü arttıkça alüviyal ve suya doygun zeminden dolayı şiddeti birinci derece deprem kuşağındaki gibi olacaktır.
Türkiye'nin kuzeyinde, Erzincan ve Bingöl arasında uzanan Yedisu Fayı, sismik bir bomba gibi sessizce bekliyor. Uzmanlar, bu bölgenin 75 kilometrelik fay hattında 1784'ten beri büyük bir deprem yaşanmadığını ve bu sessizliğin büyük bir tehlikeye işaret ettiğini söylüyor. Prof. Dr.
Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı'nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 230 yıl geçtiğini göstermektedir.
Öğüt, olası 7,4 büyüklüğündeki Yedisu depreminde; Bingöl'ün 8, Muş'un 7,5 ila 8, Erzincan'ın 7 ila 8, Erzurum'un 7, Diyarbakır'ın 6 ila 7, Ağrı'nın 6,5, Siirt'in 6, şiddetinde etkileneceğine dikkat çekti.
YEDİSU FAYI'INDA EN SON DEPREM 1784 YILINDA MEYDANA GELDİ
Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı'nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 240 yıl geçtiğini göstermektedir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi.
Bingöl ile Palu arasında bir deprem beklenebilir. Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
Bingöl'de yapılan incelemeler sonucunda, 361 yapı içerisinde 165 ağır hasarlı bina tespit edildi. Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
Haziran-Temmuz 1986 Sürgü depremleri, 2003 Bingöl depremi, 2005 Karlıova depremi ve 2010 Elazığ- Kovancılar depremleridir. Bunlardan yakın olanlar Diyarbakır ve yöresini ciddi bir biçimde etkilemiştir.
Foto: Rûdaw. Diyarbakır (Rûdaw) - Bilim Akademisi kurucu üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır'ın deprem riski altında olmadığını söyledi.
Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Diyarbakır'da da hissedildi. Kentte hissedilen deprem sonrası vatandaşlar dışarı çıkarak güvenli alanlara geçti. Bağlar ilçesi Cengizler Caddesi'nde deprem nedeniyle yan yatan 9 katlı binanın yıkılma tehlikesi nedeniyle yol araç trafiğine kapatıldı.
OLASI BİNGÖL DEPREMİ DİYARBAKIR'I ÇOK ETKİLEMEZ
“Bazı kötü yapılar olası bir depremle yıkılabilir ancak Bingöl'de yaşanabilecek bir depremin etkisinin Diyarbakır'ı çok kötü etkileyeceğini söylemek zor.
AFAD, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman'da da bazı yerleşim birimlerinde az, orta veya ağır derecede hasar gören yapılar olduğunun tespit edilmesi nedeniyle bu kentlerin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildiğini duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri