Yedisu Fayı'nda oluşacak büyük depremde en az 7 ilin etkileneceğini belirten Akbayram, şunları kaydetti: "Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Bingöl, Muş, Erzincan ve Tunceli bu illerin etkileneceği kesin ama hangi oranda etkilenecek?
Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı. Yaşanan olası riskleri son yıllarda yüksek sesle dile getiren bilim insanları, bu sefer üç fayın kesiştiği, Bingöl ile Karlıova arasında kalan Yedisu fayının üzerinde duruyor.
Yedisu Fayı Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) doğu kesiminde, Erzincan Havzasının doğusu ile Bingöl iline bağlı Yedisu ilçesi arasında yer alır. 20.yy'da iki bölge dışında KAF'nın hemen hemen tümü büyük depremler üreterek kırılmıştır. Kırılmayan iki kesimden biri Marmara, diğeri ise Yedisu sismik boşluğu olarak bilinir.
Yedisu fayı, Kuzey Anadolu Fayı'nın doğusunda Erzincan Havzasının doğusu ile Bingöl iline bağlı Yedisu ilçesi arasındadır.
PROF.
Şener Üşümezsoy'da dün katıldığı televizyon programında Türkiye'nin deprem açısından en riskli yerinin Erzurum'a 70 kilometre uzaklıktaki Yedisu Fayı olduğunu söyledi. Bu fayın 170'lardan beri enerji ürettiğini ve heran kırılabileceğini belirten Üşümezsoy, '' Yedisu Fayında 7.4 şiddetinde bir deprem olası.
İlgili 27 soru bulundu
Bu segment üzerinde yapılmış paleosismolojik araştırmalar ışığında depremin tekrarlama periyodunun 245±55 yıl olarak belirlenmiştir.
Karlıova Bingöl ve Kiğı üçgeni içerisinde tarih boyunca pek çok yıkıcı deprem meydana gelmiştir. - Yedisu bölgesi açısından en önemli nokta 65 km uzunluğunda olan Yedisu segmenti üzerindeki en son depremin 23 Temmuz 1784 yılında olmuş ve 5000 kişinin can kaybına neden olmuştur.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
Kenan Akbayram, “Yedisu fay zonu adını verdiğimiz Bingöl ile Erzincan arasındaki yaklaşık 75 kilometrelik fay kuşağı var. Bu fay kuşağının tek parçalı olarak kırılması halinde 7'den büyük deprem üretileceği hesaplandı” dedi.
Olası bir Bingöl depreminde, başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis, bu depremden etkilenecek iller arasında olduğu belirtildi.
Yaşanan sarsıntı Erzurum, Diyarbakır, Muş ve Elazığ gibi çevre illerde de hissedildi.
Yedisu depremi en son 1784 yılında gerçekleşmiş. Bunun üzerine 250 yıl koymamız gerekiyor. Çünkü Kuzey Anadolu fay zonuna ait olan Yedisu fay zonunda deprem tekrarlanma aralığı Kuzey Anadolu fay zonu ile aynı.
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde saat 15.49'da 4 büyüklüğünde deprem oldu.
Bingol Yedisu uzun zamandır 1700'den bugüne deprem olmamış Kuzey Anadolu'nun kırılmamış parçası. 7,2-7,3 deprem üretebilir. Kırılırsa Erzincan, Bingöl ve Tunceli'de ciddi etki yaratacaktır."
Ovacık Fayı var, o da yıkıcı deprem üretebilir. O bölgede Erzincan ve Karlıova arasında kırılmaya yüz tutmuş başka fay var. Yedisu Fayı, Elâzığ Malatya ve Bingöl'ü etkiyebilir.
ii) Bingöl kent merkezi güneyinden 15km ve 25 km uzunlukta Sudüğünü fayı geçmektedir. iii) Bu fay üzerinde en son 1 Mayıs 2003'de M 6.4 deprem olmuştur. iv) Bu depremde yüzey faylanmasından yıkılan tek bir bina olmamıştır. v) Dolayısıyla kent merkezinden geçen M 7.0 büyüklüğünde deprem üretecek bir fay geçmemektedir.
OLASI BİNGÖL DEPREMİ DİYARBAKIR'I ÇOK ETKİLEMEZ
Olası Bingöl depremi ve Ovacık- Malatya arasında yaşanabilecek depremlere değinen İmamoğlu, şöyle konuştu: “Bazı kötü yapılar olası bir depremle yıkılabilir ancak Bingöl'de yaşanabilecek bir depremin etkisinin Diyarbakır'ı çok kötü etkileyeceğini söylemek zor.
Türkiye'de en tehlikeli fay hatlarından biri Kuzey Anadolu Fay hattıdır. Kuzey Anadolu Fay hattına benzeyen San Andreas Fay Hattı ise dünyanın en tehlikeli fayı olarak biliniyor.
Fas'ta 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Son 120 yılın en büyük depremi olarak kayıtlara geçen depremde çok sayıda can kaybının olduğu bildirildi.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
1975 Lice depremi, 6 Eylül 1975 tarihinde yerel saatle 12:20'de (UTC: 09:20) Diyarbakır'ın Lice ilçesi ve köylerinde oluşan 23 saniye süren şiddetli yer sarsıntısı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünü 6,6 Ms olarak açıkladı. 2385 kişi öldü, 8149 bina hasar gördü veya yıkıldı.
Bingöl'den başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay hattı Gaziantep'e 40 kilometre uzaklıkta ve oldukça yıkıcı bir konumdadır. Bu kırılmamış faylar olası 7.0 üzeri büyüklükteki bir deprem, Gaziantep'te ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Uzmanlar Maraş depreminin ardından Bingöl'de büyük bir deprem beklendiğini söylüyor. Emekli Öğretim Üyesi Jeolog Dr. Şefik İmamoğlu, bugün Bingöl'de meydana gelen depremin Bingöl'ün Yedisu ilçesinde beklenen ve büyüklüğünun 7 ve üzerinde olacağı tahmin edilen olası depremi tetikleyerek öne çekmiş olabileceğini söyledi.
Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi Yedisu Fayı veya Yedisu Fay Zonu adını verdiğimiz Bingöl ile Erzincan arasındaki yaklaşık 75 kilometrelik fay kuşağı… Bu fay kuşağında en son deprem 1784 yılında oldu.
Yapılan trench çalışmalarında Erzincan-Yedisu segmenti üzerinde son 1000 yılda yalnız 1784 depreminin meydana geldiği ve bu deprem sırasında 4.5± 1.5 m bir yanal yerdeğiştirme meydana geldiği anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri