Tek olarak tüketilebileceği gibi kuru portakal hem tatlılarda hem de pudinglerde kullanılabilir.
En bilineni bitki çaylarınızda kullanabilirsiniz. Enfes bir aroma katıyor. Bir kısmını robottan geçirip toz haline getirerek kek ve kurabiyelerinize aroma vermesi için ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde toz haline getirdiğiniz kuru meyveleri soğuk veya sıcak içeceklerinize de ilave edebilirsiniz.
Portakal kabuklarını uzun ömürlü saklamak için kurutmanız önerilir. Kurutulan kabuklar kapalı ve serin bir yerde saklanabilir.
Kurutulmuş Portakal Nasıl Saklanır? Portakalları cam kavanozda veya hava geçirmeyen kapların içerisinde saklayabilirsiniz. Ancak kurumuş portakalları doğrudan güneş almayan yerlerde muhafaza etmenizi öneriyoruz.
Tatlı, puding ve çikolata içerisinde kullanılmaktadır, Çay olarak veya çay karışımları içerisinde kullanılabilir, Ilaç ve tedavi ürünü olarak sağlık sektöründe kullanılmaktadır, Büsküvi kek gibi ürünlerin içerisinde kullanılabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Portakal kabuğu çiğ yenildiğinde acı, sert bir tada sahiptir. Bu yüzden genellikle kurutularak yenir ya da yemeklere lezzet katması amacı ile kullanılır.
Portakal kabuğu zehirli değildir, aksine çoğu aşçının bildiği üzere portakal özü yemeklere büyük lezzet katar. Yenilebilir de olsalar portakal kabukları meyvenin kendisi kadar sulu ve lezzetli değildir. Ayrıca organik olmayan, yani kimyasalla kaplı kabuğunu sindirmekte zorluk çekebilirsiniz.
Kurutulmuş portakal, taze ürünün uygun şartlarda gerekli ön işlemlerden geçirilerek kurutulması ile üretilmiştir. Kurutma sonucunda kurutulan üründeki suyun buharlaşması ile ürünün özü kalır ve doğal kuru portakal içindeki besin değerleri , vitaminler, etken maddeler, taze doğal haline oranla çok yükselir.
Fırının altlı üstlü ve fan ayarında çalışıyor olmasına özen gösterin. Yarım saat aralıklarla portakal dilimlerinizi çevirin. Bu şekilde 4-6 saat arasında portakallarınız kuruyacaktır.
Ama eviniz güneş alıyorsa ya da böyle bir imkanınız varsa, portakalları bir ızgara telinin üzerinde veya ipe dizerek güneşte 10-15 günde kurutabilirsiniz. Kuruyan portakallarınızı cam kavanozların içerisinde ya da hava almayan kapların içerisinde saklayabilirsiniz. Bu şekilde uzun süre taze kalacaktır.
Portakal kurusu
– Vücut direncini arttırır, kan dolaşımını hızlandırır ve damar tıkanıklığını engeller. -Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. – Sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar.
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Taze veya kurutulmuş olsun, meyve besleyicidir. Her ikisi de vitamin, mineral ve lif ile doludur. Bununla birlikte, meyvenin kurutulması, kalorinin yanı sıra birçok besini de yoğunlaştırır. Kurutma işlemi ayrıca meyvenin C vitamini gibi daha uçucu besinlerinin bir kısmını kaybetmesine neden olabilir.
Kışın sağlık deposu portakal, günde bir orta boy tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacımızı neredeyse karşılıyor. İçerdiği yüksek C vitaminin yanı sıra, potasyum, folik asit ve sitrat ile hücre hasarını engelliyor, bağışıklık sistemini destekleyerek mikroorganizmalara karşı vücudu koruyor.
Tam bir vitamin bombası olan portakal bağışıklığı güçlendirerek kalp sağlığını korur; kolesterol seviyesini düşürür; solunum yolu hastalıklarına, bazı kanser türlerine, romatizmalı eklem yangısına, ülsere ve böbrek taşlarına karşı da etkilidir.
Kişinin ihtiyacına göre günlük 1-2 adet portakal tüketmesi yeterli olacaktır. Sigara içen bireylerde C vitamini ihtiyacı arttığından diğer C vitamini kaynakları tüketilmiyorsa günde 2 adet tüketilebilir.
Portakal kabuğu kurutma
Kuruduktan sonra rondodan geçirerek toz hale getirebilir, kek, sütlü tatlı, şerbetli tatlı, kurabiye tarifleri gibi tariflerinizde aroma verici olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Portakal kabukları nemini yitirip kuru bir hal aldığında elinizle ufak parçalara ayırın ve mutfak robotundan olabildiğince ince olacak şekilde geçirin. Tamamen toz halde kullanmak için robottan geçirdiğiniz ve ufalan portakal tozlarını bir elek ile güzelce eleyin.
Portakalların da depolanma niteliği ve soğuğa dayanıklılığı çeşide, yetişme örense ve hatta yıllara göre değişir. Fakat en emniyetli depolama sıcaklığı 6/8 °C'dir. Bağıl nem %85-90 olmalıdır. Bu koşullarda depolama süresi 5 ay kadardır.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Kurutulmuş portakal, yaş portakalın kurutulmuş formudur. portakal yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 8-10 kg portakaldan 1 kg kuru portakal kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır.
Portakal dilimlerini kağıt veya alüminyum folyo üzerine koyun ve radyatöre koyun. Zaman zaman dilimleri çeviriyoruz. Bu kurutma yöntemi kesinlikle fırında kurutmaya göre daha uzundur ancak portakalın yanma riski çok daha düşüktür.
Portakal Kanı Sulandırır mı? C vitamini özelliği ile bu meyve kan sulandırıcı özelliği taşımaktadır.
Norveç'in Tromsö Kenti'nde sürücülere uygulanan rutin alkol kontrolünde oldukça ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Portakal kabuğu, tek bir damla alkol almamış olan sürücüyü, üfleme cihazında sarhoş gösterebiliyor.
Halbuki portakal suları asit ve bol miktarda şeker barındırıyor. Bu yüzden uzmanlar liflerinden de alıp vücuda katkı sağlamak için bu meyvenin suyu sıkılarak değil bütün olarak tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar. Portakalın içindeki asit karaciğer yağlanmasına sebep oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri