Abstract. Kuzey Anadolu Fayı Zonu'nun (KAFZ), doğu kesiminde yer alan Erzincan İli'nin Üzümlü İlçesi yakınları ile Bingöl İli'nin Yedisu İlçesi arasında yaklaşık K70B konumunda ve 72 km uzunluğundaki olan Yedisu Fayı'nın oluşturacağı sismik tehlikenin analizi oluşturulmuştur.
Yedisu Fayı Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) doğu kesiminde, Erzincan Havzasının doğusu ile Bingöl iline bağlı Yedisu ilçesi arasında yer alır. Yedisu sismik boşluğu K70B konumlu ve yaklaşık 75 km uzunluktadır.
Bu iller; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olarak belirlenmiştir.
Yedisu Fayı, her 250 senede bir deprem üretir. Fayın tekerrür periyodu dolmuş, hem de 6 Şubat depremleri bu fayların uç kesimlerine stres transfer etmiş olabilir. Stres transferi nedeniyle bu faylarda oluşabilecek depremi öne çekmiş olabilir.
Orta Marmara parçasında en son 1766;; Yedisu parçasında 1784 yılında büyüklüğü 7.0 ve daha büyük depremler meydana gelmiştir,. Geyve parçasında ise som 600ı yıldır önemli büyüklükte bir deprem olmamıştır, • Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Ana- dolu Fayı makas gibi çalışan eşlenik fay sistemlerini oluşturmaktadır..
İlgili 41 soru bulundu
"Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor"
Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize etkilenir.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
Dr. Süleyman Pampal, "Erzincan ile Karlıova arasındaki Yedisu Fayı kırıldı kırılacak gün sayıyor. Yedi su fayı kırılırsa sismik boşluk konumundadır.
Abstract. Kuzey Anadolu Fayı Zonu'nun (KAFZ), doğu kesiminde yer alan Erzincan İli'nin Üzümlü İlçesi yakınları ile Bingöl İli'nin Yedisu İlçesi arasında yaklaşık K70B konumunda ve 72 km uzunluğundaki olan Yedisu Fayı'nın oluşturacağı sismik tehlikenin analizi oluşturulmuştur.
Yedisu'da beklenen #deprem Diyarbakır'ı etkiler mi? Yedisu fayı #Diyarbakır'a 200 km.Bu deprem Maras depreminden 6/8 kat daha düşük olacak.Yani 100 km yarıçap haricinde zarar vermez.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal dikkat çeken açıklamalarıyla gündeme geldi. Gelen açıklamada Pampal, Yedisu Fay Hattının kırılmasına az kaldığını söyledi.
(KANDİLLİ); M= 5.9 Mw=6.4 (ABD)] yıkıcı bir deprem oldu. Depremin yıkıcı süresi 17 saniye olarak belirlenmiştir (DAD).
Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
Kandilli Rasathanesi'nin bildirdiğine göre; merkez üssü Bingöl'ün Yedisu (Cermê) ilçesinin Dinarbey (Melikan) köyü olan 3,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin sabah saat 04.00 sularında yerin 5 km derinliğinde gerçekleştiği kaydedildi.
200 km'lik deprem hattını gezen Munzur Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar, “Malatya fayı hala aktif, Yedisu fayı Erzincan ve Tunceli'yi etkileyecek” dedi. Sançar; deprem bölgesindeki izlenimlerini paylaştı ve Yedisu fayı ile Malatya fayına dikkat çekti.
- Yedisu bölgesi açısından en önemli nokta 65 km uzunluğunda olan Yedisu segmenti üzerindeki en son depremin 23 Temmuz 1784 yılında olmuş ve 5000 kişinin can kaybına neden olmuştur.
Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı'nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 240 yıl geçtiğini göstermektedir. KAF'nın deprem tekrarlama periyoduna bakıldığında Yedisu Fayı'nın deprem tehlikesi taşıdığı belirtiliyor.
Öğüt, olası 7,4 büyüklüğündeki Yedisu depreminde; Bingöl'ün 8, Muş'un 7,5 ila 8, Erzincan'ın 7 ila 8, Erzurum'un 7, Diyarbakır'ın 6 ila 7, Ağrı'nın 6,5, Siirt'in 6, şiddetinde etkileneceğine dikkat çekti.
Özellikle Yedisu fayına yakın iller olan Bingöl Elazığ Tunceli Erzurum Bayburt Gümüşhane ve Erzincan illerinin etkileneceği belirtilirken Yedisu Fayı Kuzey Anadolu Fayı olarak geçmektedir.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Yedisu fayıyla ilgili değerlendirmede bulunan Yer Bilimci Baturhan Öğüt, Malatya yaklaşık 300 kilometre mesafedeki fayın 7.4 büyüklükle kırılması durumunda Malatya'da 6 ila 7 şiddetinde hissedileceğini söyledi.
Süleyman Pampal ise, Yedisu Fayında her an deprem olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Pampal, Yedisu'nun Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon, Rize illerini etkileyeceğini açıklarken Prof.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Şu an tehlikeli olan fay hattı, Ovacık fayı. Doğanşehir'den başlayıp Ovacık'a kadar uzanan bir hattan bahsediyorum. Bu fay aktif görünüyor ve son zamanlarda hareketli. Aynı hat Bingöl tarafından da enerji sıkışması yaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri