Herhangi bir durumun benzeri olmayan ya da üstün şeklinde anlamları üzerinden de değerlendirilebilir. Bu cümlede kişinin tek ve en büyük emelinin kızının bir hanımefendi olarak yetiştirmek istemesi öne çıkmaktadır. Bu şekilde değişik anlamları ile beraber yegane kelimesini gündelik yaşamda kullanabilirsiniz.
16. yüzyılda literatüre girmiş olan husus kelimesinin sözlük anlamı iştir. Ancak bu sözcük günümüzde daha çok konu ve mevzu anlamında kullanılır.
Yegane kelimesinin anlamı, eşi benzeri olmayandır.
Farsça yagāne يگانه "biricik" sözcüğünden alıntıdır.
yegâne - Nişanyan Sözlük. Farsça yagāne یگانه “biricik” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Türk Dil Kurumu yegane kelimesi için karşılık olarak, 'biricik ya da tek' anlamlarını sunuyor. Aynı zamanda çok özel ve başka bir eşi benzeri olmayan şeklinde de ifade etmek mümkün. Bu anlamı ile beraber insan ya da hayvanlar ile beraber pek çok eşya için kullanılabilmektedir.
Yeğen, kişinin kardeşin ya da kuzenin çocuğu. Yeğen sözcüğü bazı bölgelerde akrabalık bağı olmasa da kendinden yaşça küçük çocuklar için kullanılabilir.
Kız isimleri içerisinde en çok kullanılan adlar arasında yer alır. Biricik eş anlamlı sözcüklerine bakılacak olursa Yegane, tek, benzersiz kelimeleri kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
5 1 penci yek demektir. 6 6 dü şeş demektir. 6 5 şeş beş demektir. 6 4 şeş cihar demektir.
Yekpare kelimesinin sözlükte yer alan anlamının bütünlüğünü korumuş olan, bölünemez, tek vücut manalarına geldiği de bilinmektedir.
Avare TDK açısından, 'işsiz ya da İşsiz güçsüz ve aylak' anlamları üzerinden karşılık bulmaktadır. Gündelik hayatta sadece işsiz kişiler için değil aynı zamanda hayatında hiçbir şey yapmayan boş geçiren insanlar adına da kullanılmaktadır.
Cebr, baskı, şiddet ve zorlama manasına gelirken cebren de karşı tarafın rızası ve isteği olmadan, zor kullanarak demektir. Bu kelime, günlük hayatta sıklıkla kullandığımız birçok tamlamanın ve kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin cebren ve hile ile hem zorlayarak hem de kandırarak anlamına gelir.
husus - Nişanyan Sözlük. Arapça χṣṣ kökünden gelen χuṣūṣ خصوص “1. bir şeyin veya birinin payına düşme, ayrılmış olma, özel olma, 2. ayrıcalık, özellik” sözcüğünden alıntıdır.
Tek bir vaz' ile bir tek mânayı ifade etmek üzere konulmuş lafız anlamında fıkıh usulü terimi.
Husus, birine özel olmak anlamına gelirken mahsus da bir kişiye ayrılmış, sadece bir kişiye ait olan demektir. Bu kelime, cümle içerisinde ''bile bile'' ve ''şaka'' manasında da kullanılır.
«Üstünlük» anlamında kullanılan «egemenlik» sözcüğü, esasında anlam ve söyleniş yönünden Fransızcadaki «hegemonie» sözcüğüne benzetilerek Türkçede kullanılmaya başlanmıştır.
Yapılan incelemelerde “gök” kelimesi Göktürkçe, Uygurca ve Karahanlı döneminde “kök” şeklinde geçerken; Eski Anadolu Türkçesi zamanında “k” sesinin “g” ye dönüştüğü ve “gök” şeklini aldığı görülmüştür. Köl Tigin Yazıtında “teñri” kelimesinin “gök” anlamında kullanıldığı tespit edilmiştir.
Eski Yunanca ʰēgemōn ἡγεμών "önder, lider, hüküm sahibi" sözcüğünden alıntıdır. hegemonya maddesine bakınız.
Eski Türkçe ne sözcüğünden evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri