HAK ETMEK NASIL YAZILIR? Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre "hak etmek" kelimesi ayrı yazılıyor.
Hak Etmek TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? 'hak etmek' TDK Sözlüğüne göre ayrı yazılmaktadır. Bu durum aslında doğru yazımın ayrı yazım olduğunu kesin olarak gösterir.
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
Ayrı yazılır. Neden ? Çünkü hak -etmiyor etmek farklı bir kelimedir.
HAK VERMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle hakvermek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hak vermek şeklinde olmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
yani özeti şu: (ünlüyle başlayan) bir ek veya yardımcı fiil aldığında "hakk" şeklinde yazılır; yani "hakketmek", "hakkımı yedi", "hakkıydı", vb. yok eğer tek başına kullanılıyorsa veya ünsüzle başlayan bir ek almışsa tek "hak" şeklinde tek "k" ile yazılır: "hak onundu", "haklıydı".
Ayırt etmek sözcüğü TDK'ya göre ayrı olarak yazılması gereken önemli kelimelerden biridir.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazılımı "HAK ETMEK" şeklindedir. Cümle içinde de kullansak tek başına da kullansak dil bilgisi kurallarına dikkat etmeliyiz ve ayrı şekilde kullanmalıyız. Hak etmek kelimesinin dil bilgisi kuralına göre doğru yazılımı ayrı şekilde yazılmış halidir.
TDK'ye göre terk etmek kelimesi terk etmek şeklinde yazılmaktadır. Bitişik değil ayrı yazılmalıdır.
TDK sözlüklerine göre "hak ediş" ayrı yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan "hakediş" şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır. TDK sözlüğünde isim kategorisinde yer alan hak ediş sözcüğünün anlamı ise şu: Bir üretim veya yapım sırasında hak edilmiş durum, para, istihkak.
Arz Etmek TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazımı 'arz etmek' olarak gerçekleşir.
TDK'ya göre sarf etmek kelimesinin doğru yazılışı "sarf etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK ve DD imla kılavuzuna göre Farz Etmek fiili ayrı yazılır. yazmak gerekir. Fiilin telaffuzunun bir bütünmüş gibi gelmesinin sebebi dildeki ulamadır. Fiili birleşik yazmayı gerektirecek, kaynaşma kaynaklı bir deformasyon yoktur.
Bu kelimenin hak etmek mi, haketmek mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı hak etmek şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Yüce Tanrı, ulu Allah anlamına gelir. Bu kelime genellikle Allahuteala, Allahu teala, Allahu taala şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Allahutaala şeklinde olmalıdır.
HİPODROM NASIL YAZILIR? Hipodrom kelimesi, önünde bir özel isim yer almadığı sürece küçük harflerle yazılır. Ancak 'Roma Hipodromu' gibi özel isim olarak kullanıldığında büyük harfle yazılmalıdır. Ve kendisinden sonra alınan takı ayıraç ile kullanılmalıdır.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Türk Dil Kurumu'na göre ''baş etmek'' ayrı yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Seninle baş etmek gerçekten çok zormuş. Neden sürekli seninle baş etmek zorunda kalıyorum?
En çok merak edilen ve hem yazım hem de okunuşu kapsamında araştırılan sözcükler içerisinde sabretmek kelimesi gelmektedir. Bu bağlamda kelimenin doğru biçimde ele alınış hali, 'Sabretmek' şeklindedir.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir.
Edebi kelimesinin doğru yazılışı "edebi" şeklinde olmalıdır. Yazımı genellikle ebedi kelimesi ile karıştırılmaktadır. Ancak edebi ve ebedi kelimeleri farklı anlamlara gelen iki kelime olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru kullanımı edebi şeklinde olmalıdır.
Nasıl yazılacağı konusundan sıkça karıştırılan bir gün sözcüğü birçok kişi tarafından birleşik yazılmaktadır. Fakat birleşik yazımı doğru bir yazım değildir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre bir gün sözcüğü ayrı olarak yazılmalıdır. Bir ve gün sözcükleri her zaman ayrı yazılır.
TDK'ye göre bu kelimenin doğru yazımı takdir mi, taktir mi? TAKDİR NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''takdir'' olarak yazılır.
Bir veya iki ögesi emir kipiyle kurulan kalıplaşmış birleşik kelimeler bitişik yazılır: albeni, ateşkes, çalçene, çalyaka, dönbaba, gelberi, incitmebeni, sallabaş, sallasırt, unutmabeni; batçık, çekyat, geçgeç, kaçgöç, kapkaç, örtbas, seçal, tutkal, veryansın, yapboz, yazboz vb.
Şükretmek Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Not: Etmek fiiliyle kullanılan şükür kelimesindeki ikinci ''ü'' harfi düşer. Bu nedenle kelimenin ''şüküretmek'' değil ''şükretmek'' şeklinde yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri