Yel kelimesine eş anlamlı olarak 'rüzgar' sözcüğü karşılık bulunmaktadır.
Yel kelimesinin anlamı rüzgar olmakla beraber eş anlamlı kelimesi de rüzgardır. Herhangi bir şiddet üzerinden havanın yer değiştirmesi ile oluşan esinti olarak ifade edilen bir kelimedir. Bu anlamı üzerinden yan ile birlikte eş anlamlı olarak rüzgar kelimesi sözcüğü kullanılmaktadır.
Rüzgar sözcüğünün eş anlamlı kelimesi yel sözcüğüdür. Bu iki kelime birbiri yerine kullanılabilirken iki kelimede aynı anlamı taşır.
Rüzgar ve yel kelimeleri birbirlerinin eş anlamlı ifadeleri olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda rüzgar ve yel birbirleri yerine kullanılabilmektedir.
Yelin zıt anlamlısı rüzgardır. .
İlgili 40 soru bulundu
Yel kelimesi için kullanabileceğiniz eş anlamlı alternatif sözcük rüzgar olarak öne çıkıyor.
Yel kelimesi havanın esmesini anlatan bir kelimedir. Kelime genelde günümüzdeki pek fazla kullanılmaz. Artık eş anlamlısı daha yaygın ve daha günceldir. Yel kelimesinin eş anlamlısı "rüzgar" ve "esinti" şeklinde bilinmektedir.
Sözcük eş anlamlısı kelimedir. Eş anlamlı kelimeler anlam bakımından aynı olan ve o kelime yerine kullanılan dil öğeleridir. Sözcüğün eş anlamlısı da kelime olarak belirlenmiştir.
'Yel' kelimesi, öncelikli olarak, 'havanın yer değiştirmesinden kaynaklanan esinti' anlamına gelirken aynı zamanda halk arasında 'romatizma ağrısı' ya da 'bağırsak gazı' anlamlarında da kullanılmaktadır. Yine de, ifade ettiği isim, tek bir anlama sahip olduğu için, eşsesli ya da sesteş bir kelime sayılmazlar.
Fırtınanın eş anlamlısı olarak zaman zaman şiddetli rüzgâr, kasırga gibi ifadeler kullanılmaktadır.
Türkçe anla fiilinden türemiş olan bir kelimedir. Anlam kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler mana, meal, mazmun kelimeleridir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Durum, ortam, çevre, muhit, atmosfer, ambiyans.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Gereksinim kelimesinin eş anlamlısı olan kelime ihtiyaç olarak ifade edilebilir.
yel - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yel “rüzgâr” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yel- “koşmak, acele etmek, çırpınmak, uçuşmak” fiili ile eş kökenlidir.
Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor. Farklı yazılışları olmasına rağmen aynı anlam üzerinden birbirine ifade eden iki kelimedir. Hem cümle içerisinde hem de tek başına günlük yaşam içerisinde kullanılabilir.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler). Eşsesli kelimelerin yazılışları (imlâları) her zaman aynı olmayabilir.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir. Dolayısıyla bu kelimeyi eş anlamlı olarak kullanmamızda bir sakınca yoktur.
Bulutlarda meydana gelen fizikten işlem ile birlikte ortaya çıkan ve dökülen su, yağmur olarak ifade edilmektedir. Bu doğrultuda aynı anlama ile birlikte yağış ve bereket ya da rahmet kelimeleri eş anlamlı şekilde değerlendirilir. Yağmur Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Önder kelimesinin eş anlamlı kelimeleri başçı, imam, lider, öncü, rehber, şef, yol başçı kelimeleridir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre ise ırak kelimesi ile aynı anlama gelen eş anlamlısı uzak kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri