Civcivlerin yem yememesi durumunda salatalıkların veya marulların küçük şekilde doğranarak verilmesi yeterli olacaktır. Haşlanmış yumurtayı yiyebilecekleri küçüklükte keserek civcivlere verebilirsiniz. Haşlanmış yumurta civcivlerin en sevdiği besinler arasındadır.
“Yumurtadan yeni çıkan bir civciv 72 saat yem ve susuz idare edebilme kapasitesine sahip olmakla birlikte ve genellikle, bir ile iki gün içerisinde yem tüketme alışkanlığını kazanacak düzeye gelir.”
İlk başta civcivlere % 2-5 oranında şekerli su verilmelidir. Bu onların enerji ihtiyacı içindir. Civcivler ilk geldiklerinde 3 gün hassas olur. Bu nedenle içme suyu vitamin ve minerallerle desteklenmelidir.
Civciv yemi bulamadığınız zamanlar da civcivinize bulgur verebilirsiniz ancak ince bulgur olmasına dikkat ediniz. Bulgur dışında yeşillik yemeyi de çok severler. Yeşil yapraklı sebzeleri yıkayarak civcivinize verebilirsiniz. Ayrıca ufalanmış buğday, ekmek kırıntıları, marul, lor peyniri ve pirinç yiyebilirler.
Ortalama değer olarak tavuğun günlük yem tüketimi 130 gram alınabilir. Bu değer, basit tünek ızgaralı kümeslerde 140 gram, bataryalı kafeslerde 120 gram kadar olmaktadır. 56 günlük civciv döneminde civciv başına toplam 2 kg yem, 115 gün piliç döneminde de piliç başına toplam 7 kg yem öngörülmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Kuluçkadan çıkım sonrası civcivlerin yer veya kafes sisteminde ilk ihtiyaç duyduğu gıda sudur. Civcivlere yerlerine yerleştirildikten sonra iki saat boyunca sadece su verilmeli ve civcivler suya teşvik edilmelidir. Yem, su içimi gerçekleştikten sonra verilmelidir.
Civciv kümesine önceden toz kireç serpilir. Daha sonra kümes ızgarasız ise altlık olarak 5-10 cm kalınlığında talaş veya saman serilir. Altlığa konulacak talaşın iri planya talaşı olması ve reçinesiz olması istenir.
Kışın civciv bakımının en önemli noktası doğru ısıyı civcivimize sağlamak diyebiliriz. Bunu sağlamak için civcivlerimizi beslediğimiz kafese veya kümese infraded ısıtıcılar ile ısı desteği yapabiliriz. Bunun yanında kaloriferlerimizin hemen altına kafesimizi yerleştirip ihtiyaç duydukları ısıyı sağlayabiliriz.
Civcivler şirin ve minnoş hayvanlardır. Genellikle evde de beslenebilen civcivlerin bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
Soğuk koşullarda üşüyen civciv, piliç ve tavuklar bir araya gelip gruplar halinde toplanırlar. Hayvanların tüylerini kabarttıkları ve hareketlerini azalttıkları gözlenir.
Koruyalım #civciv #tavukçuluk - YouTube. Arkadaşlar videonun konusu, Civcivleriniz için eğer annesi yoksa mutlaka onların vücut sıcaklığını koruyacak anne kucağına ihtiyacı vardır. Civcivleriniz üşür vücut sıcaklığı düşerse ölümler kaçınılmazdır.
Civcivler sıcak ve soğuk olmayan ortamı severler. Bu yüzden civcivin iyi yetişmesi için gerekli olan ortamı sağlamanız gerekmektedir. Eğer evde civciv besleyecekseniz bir kutuya civciv yuvası oluşturabilirsiniz. Civcivler kuluçka döneminden çıktıktan en az 24 saat sonar yem yemeye başlaması gerekir.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Civcivler özellikle çok üşüdüğünde hastalanabiliyor. Civcivler hastalandığında, civcivlere çok temas etmemek gerekiyor. Civcivlere uygun olan yemler tercih edilerek, civcivlerin iyileşmesi sağlanabilir. Özellikle vitamin içeren yemler alınarak, civcivlerin daha kısa sürede iyileşmesi mümkündür.
Su ve Suluklar : Civcivlerin yumurtadan çıktıktan sonra önce bol ve temiz su içmesi sağlanmalı, 2-3 saat sonra yem yedirilmelidir. İçme suyu sıcaklığı ilk hafta 24oC olmalıdır. Sulukların yüksekliği haftalık olarak ayarlanmalıdır.
İlk hafta civciv sıcaklık derecesi 33-36 olması sağlanmalı daha sonra her hafta 3-4 derece azaltılarak sıcaklık düşürülmelidir fakat 15 dereceden daha az seviyeye indirilmemelidir.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
CİVCİVLERİN BESLENMESİ Yumurtacı civcivler yumurtadan çıktıktan sonra ilk 6 hafta civciv yemi ile beslenirler. Civciv yeminin enerji ve protein düzeyi yüksektir. Bunun nedeni hızlı bir büyüme dönemi olan civciv döneminde, büyüme için yeterli besin maddelerinin sağlanmasıdır.
Civciv kaç derece sıcaklıkta yaşar! Sıcaklık ilk 1. hafta 35C derece olacak. 7. günden 10. güne kadar 32 – 33C derece dolaylarında olacak. 10. günden sonra 15. güne kadar 30C derece olmalıdır.
Mart ayından başlayarak, Mayıs ayının ilk haftasına kadar çıkan civcivlerde daha fazla randıman alındığından, bu ayda kuluçka işlerine başlanır. - Civciv büyütme yerlerinde yem, su, ışık, ısıtma, dezenfeksiyon, altlık gibi tüm hazırlıklar, civciv getirilmeden önce tamamlanır.
Üst gaganın keskin distal ucunun (ucu) kırpılması, cilt travmasını gagalamadan azaltır; bu 1 günlükken yapılabilir ve olgunlaşan piliçlerde ayda bir tekrarlanabilir. Gaganın ucu, kuluçkada çıım gününde kızılötesi ısı ile yakılarak gaga kesimi yapılabilir , bu da minimum stresle kısaltılmış bir gagaya neden olur.
Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar.
Yem ve Su İhtiyacı
Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar kısa olursa civciv zayiatı o kadar az olur. Civcivlere ilk günlerde el sulukları ile su, el yemlikleri ile yem verilir. Su sıcaklığının 17-22 derece olması tavsiye edilir.
Civciv yemi kırık buğday, ayçiçeği, mısır, yağlı soya, soya tohumu küspesi, mermer tozu ve tuz içeriyor. Aynı zamanda civciv yemi besin değerleri incelendiğinde ise; %12 su, %22 protein, %6 selüloz, %8 ham kül, %0,35 NaCL, %0.7 fosfor, %1.1 lysine, %0.5 methionine, %0.4 sistin bulunduğu gözlemleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri