Tanzimat Dönemi Roman Yazarları Tanzimat Edebiyatı'nın I. dönem sanatçıları Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami romantizm akımından ise; II. dönem sanatçıları olan Samipaşazâde Sezai, Nabizâde Nâzım, Recaizâde Mahmut Ekrem ise, natüralizm ve realizm akımının etkisinde kalmıştır.
Doğrulanmış Cevap. Namık Kemal'in etkilendiği akım “Romantizm”dir. >
Namık Kemal, Fransız edebiyatını örnek almış, romantizmin etkisinde kalmıştır. Şiirleri biçim bakımından eski, konu bakımından yenidir. Yurt, ulus, özgürlük gibi konuları işlemiştir.
Klasisizm Akımı Özellikleri, Temsilcileri
Akla ve sağduyuya değer verirler. İnsandaki tabiata, insanların iç dünyasına saygı göstermek esastır. Konularını eski Yunan ve Latin edebiyatından alırlar.
Shakespeare hangi akımın temsilcisi olduğuna baktığımızda romantizm akımı olduğunu görürüz.
İlgili 37 soru bulundu
Hümanizm: Bu akım insana değer vermenin önemini savunmuştur. Doğanın ve canlıların Tanrı tarafından yaratıldığı inanışı vardır. İnsanı severek onu yüceltmeyi benimsemiştir. Hümanizm düşüncesinin temsilcisi Dante'dir.
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
Sembolizm; büyük oranda Realizm, Natüralizm ve Parnasizme tepki olarak doğmuştur. Sezgiye ve yaratıcı imgeleme büyük önem vermişlerdir. Felsefi planda beslendikleri adların başında Alman filozof Immanuel Kant gelmektedir.
Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur.
Namık Kemal, “Toplum için sanat” anlayışını benimsemiş ve sanatı, toplumun Batılılaşması için bir araç olarak kullanmıştır. Eserlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmayı amaçlamıştır.
Namık Kemal, laikliğe sadece hukukî hükümlerde değil, siyasî rejim ve hükümlerde de açıkça cephe alır: “ 'Yeni Osmanlılar müddeâlarını din üzerine tesis ediyorlar.
Realizm akımı temsilcileri arasında ise Samipaşazade Sezai, Mehmet Akif Ersoy, Halide Edip Adıvar, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf ve Ömer Seyfettin yer almaktadır.
Öz. Orhan Kemal, çok genel manada, en azından vakayı diyaloglarla takdim etme ve şiveleri kullanma açısından Hüseyin Rahmi Gürpınar'a kadar uzanan natüralist ve realist roman anlayışını, Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi romancılar kanalından devralan "sosyal gerçekçi" bir romancıdır.
Realizm gözlem ve deneye değer veren edebiyat akımıdır. Romantizm akımının taşıdığı aşırı duygusallığa tepki olarak 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya atılmıştır. Realizm akımıyla birlikte romantizmde etkisini koruyan duygular ve hayaller, toplum gerçekleriyle yer değiştirmiştir.
Karl Marx ve Heidegger etkilediği düşünürler arasında yer alır. Hegel'e göre her varlık, belli bir oluşum sürecinde yer alır ve hiçbir şey tam anlamıyla sona ermez. Doğada ve tarihte mutlak yok oluş söz konusu değildir. Sürekli bir ilerleme ve dönüşümün yer aldığı bu sisteme kısaca diyalektik idealizm denir.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Örneğin dış dünyada genel bir kavram olarak “insan” değil tekil bir varlık olarak “şu insan” vardır ve bilfiil gerçek olan odur. Ancak her tek insan ferdi genel bir kavram olan insan kavramının bireysel bir gerçekleştiricisidir. Bu görüşe kavram realizmi de denir.
Realizm, zamanın popüler akımları olan romantizm ve klasisizme bir başkaldırı olarak ortaya çıkmış ve sanatın bile bilimsel olması gerektiğini savunmuştur. Pek çok farklı sanat dalında etkisi görülse de edebi bir akım olan realizmin temelinde insan ve gerçekler vardır.
Koyu bir Katolik olarak bilinen Dante 14. yüzyılın ilk yarısında kaleme aldığı İtalyan edebiyatının en ünlü epik şiiri kabul edilen 14.233 dizelik İlahi Komedya eserinde de sırasıyla inancın en derin konuları cehennem, araf ve cenneti işler.
Peki edebi akımlar nelerdir? Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm.
Bir diğer önemli husus ise bu akımın daha çok tiyatro akımı olmasıdır. Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri