Ara öğünlerde tüketebileceğimiz gibi ana öğünlerimizde de yer verebileceğimiz bir meyve. Karpuz su oranı yüksek olduğu için kısa sürede acıkma hissini tetikleyen bir meyve. Bu nedenle karpuzun yanında peynir, ceviz, badem gibi tokluk hissini sağlayacak besinleri tüketmek önemli.
Sebzelerin yanında tüketilmesi önerilmeyen yiyecekler arasında süt, tatlı meyveler, şeker, karpuz ve kavun yer alıyor. Yemek sırasında su tüketmek çok sık yapılan bir işlem olsa da oldukça sağlıksız bir işlem.
KARPUZU açken tüketilmesinin önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, "Karpuz yemeklerden sonra değil, yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar" diye konuştu.
Kavun ve karpuz: Kavun ve karpuz tek başına tüketilmesi gereken meyveler. Özellikle de süt ürünler, yumurta, kızarmış yiyecekler, tahıllar ve nişastalar bu meyveler ile birlikte tüketilmemeli.
Karpuz, 7 gün 18 °C'de5 ppm gibi düşük dozda etilen konsantrasyonuna maruz kaldığında yeme kalitesi ve sertliğinde istenmeyen kayıplar meydana gelir.
İlgili 21 soru bulundu
En lezzetli yaz meyvesi sayılan karpuz için en ideal tüketim saatleri sabah kahvaltı, öğlen ve ikindi saatleri olarak görülüyor. En lezzetli kırmızı meyveler arasında yer alan çilek, böğürtlen ve ahududuyu hava kararmadan önce ya da sabahları kahvaltının yanında tüketebilirsiniz.
Bostancı, "Karpuz yemeklerden sonra değil yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar." diye konuştu.
Porsiyon kontrolü sağlanması kaydıyla diyetlerde hem ana hem de ara öğünlerde kullanılabiliyor. İltihaplanmanın azalmasına katkı sağlıyor: Karpuz anti-enflamatuar antioksidanlar olan likopen ve C vitamininden zengin bir besin. Bu içerikleri iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı oluyor.
Ancak yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları bu yaz meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastalığı olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeli ve günde 2 dilimi (280 gr) aşmamalıdır.
Bu da gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabiliyor. Yaz aylarında yapılan en sık hatalardan biri de karpuz ve peynir ikilisinin birlikte yenmesi. Alışkanlık olarak bu iki yiyeceğin birlikte tüketilmesi hazımsızlık ve reflü problemlerini beraberinde getirebiliyor.
Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
Dışkıda kırmızı renk: dışkıda kan, hemoroid, iltihabi bağırsak hastalığı, bağırsağın divertiküler hastalığı, bağırsak kanseri, vb . ahstalıklar nedeniyle olabilir. Ayrıca; turp, şalgam, ıspanak, domates, karpuz, kiraz, vişne vb .
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Peynir ve karpuz da ayrılmaz bir ikili sayılabilir. Özellikle yeni yapılmış taze beyaz peynirler karpuz ile çok iyi gider .
Aksine hiç yağ ve kolesterol içermediği için sağlıklı beslenmeyi destekler. Günlük beslenmede günde 1-2 dilim karpuz, kilo almanıza neden olmayacağı gibi tek başına yenilerek zayıflamayı da sağlamaz. Ayrıca aşırı tüketildiğinde lif oranı düşük olan karpuz şeker oranı ile kilo almanızı neden olur.
Özellikle karpuz, kavun, hıyar, portakal ve çilek gibi su içeriği yüksek olan meyveleri yedikten sonra su tüketmek sindirim sisteminin Ph seviyesini (asitlik veya alkalinite) bozar. Bunun nedeni, yüksek su içeriğine sahip meyvelerin midenizi daha az asidik hale getirerek pH seviyelerini bozabilmesidir.
Karpuzun suyu sindirim, dolaşım ve sinir sistemlerinin iyi çalışmasını sağlar, karaciğeri ve böbrekleri toksinlerden temizler. Gut riskini azaltır, cildi ve gastrointestinal sistemin işleyişini iyileştirir.
Güçlü bir ödem söktürücü olan karpuz, gece yatmadan az bir miktar yendiğinde iç organların temizlenmesine ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
Karpuz Kanı Temizler Mi? Karpuz su içeriği %92 oranındadır. Antioksidan özelliği ile de dikkat çeker. Su kapasitesi ve antioksidan özelliği ile karpuz tüketimi kanı temizlemeye destek olabilir.
Tatlı krizlerine de iyi gelen karpuz, kontrollü yenildiği zaman yağ yakmaya yardımcı meyveler arasında yer alıyor.
Kabuğuna yakın beyaz kısmını atmayın
Özellikle kalp ve damar sağlığını korumada etkili bir aminoasit olan Sitrulin içermesi sayesinde kalp dostu bir özelliğe sahip. Bu nedenle karpuzu dilimlerken beyaz kısımlarını da içerecek şekilde keserek faydayı artırabilirsiniz.
Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
Karpuz da diğer yaz meyveleri gibi ödem atmaya yardımcı ve lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir. Bol bol C vitamini içeren karpuz bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı için oldukça iyidir.
Karpuz, sıvı içermesi ve antioksidan yapısından dolayı önemli bir besin kaynağıdır. Karpuz içerisinde yer alan besin değeri sayesinde kalp sağlığını destekler, kas ağrılarını azaltır, kilo kontrolüne, sindirim sistemi ve cilt sağlığını destekler. Birçok kronik hastalığın da önlenmesine yardımcı olur.
Sindirim sorunu yaşayan kişilere aç karnına bol bol karpuz yemelerini öneriyoruz. Karpuz iyi bir bağırsak çalıştırıcı. Ayrıca büyük bir kısmının su olması sebebiyle yazın artan sıvı ihtiyacını gideriyor ve böbrekleri çalıştırarak idrarı düzenliyor."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri