Yemekler daima sol taraftan servis edilir. Çorba içildikten sonra kaşıkları ya sapı sağa gelecek şekilde yada öne gelecek şekilde tabağın içinde bırakılmalıdır. Su servisi, yemek servisi başlamadan önce bardaklar masadan kaldırılmadan sağ taraftan bardaklara konarak yapılır.
Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir. Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır.
Yemeğin servis tabağından (tepsiden) konuk tabağına aynı boy kaşık ve çatal maşa olarak kullanılarak servis edilmesidir. Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır. Konuk yemeği kendisi alacaksa çatalı sol eline kaşığı da sağ eline alarak yemeği servis tabağından kendi tabağına alır.
Misafirlere ikramda bulunurken üç kereden fazla ısrar edilmemelidir. İlk tabak, onur konuğuna takdim edilir. Yemekler hep soldan verilir, boş tabaklar ise sağdan alınır. Her yemekte çatal, bıçak ve tabağın değiştirilmesi iyi olur.
- Sofrada mutlaka kaşık, çatal bıçak ve bardak kullanmalıyız. - Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almamız gerekir. - Yemeğimizi yerken ağzımızı şapırdatmamalıyız. - Ağzımıza mutlaka küçük lokmalar atarak yemeğimizi yemeliyiz.
İlgili 29 soru bulundu
Pilav gerektiği zamanda bıçakla desteklenebilecek şekilde çatalla yenir.
Menü Planlama
Menüdeki yemeklerin sıralaması: • Soğuk ordövrler, • Çorbalar, • Ara sıcaklar, • Ana yemekler (kırmızı et, tavuk, balık), • Salatalar, • Makarna ve pilavlar, • Tatlılar, • Meyveler, • İçecekler.
Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Servis önceliğine göre çorbayı sağ taraftan servis eder. Özel bir servis usulü olduğu için şefin doldurduğu çorba kâsesini yardımcısı servis eder. Son kâseyi ise şef servis ederek servisi tamamlar.
Yemekler daima sol taraftan servis edilir. Çorba içildikten sonra kaşıkları ya sapı sağa gelecek şekilde yada öne gelecek şekilde tabağın içinde bırakılmalıdır.
Kaşığın tabağın kenarına bırakılması, kaşıkla yenen yemeğin bittiği anlamına gelir. Yemek esnasında bıçak ve çatal ters V şeklinde ya da arası açık paralel bir şekilde bırakılmalıdır. Çatal ve bıçak bu şekilde bırakılması kişinin yemeğe devam ettiğini gösterir.
Tepsi ile taşımada, hafif ve küçük tepsiler parmaklar üzerinde,orta ağırlıkta olanlar açılmış avuç ve kol üzerinde, çok ağır olanlar da avuç ve kol üzerinde diğer elle desteklenerek taşınmalıdır. Tepsi elde taşınırken, hareket halinde dengeyi bozacağı için, kesinlikle vücuda yaslanarak taşınmamalıdır.
Bu kişiler sürekli insanlarla iletişim içerisinde oldukları için iletişim becerileri kuvvetli olmalıdır. İnsanlarla iyi iletişim kurmaları önemlidir. Aynı şekilde müşterilerin isteklerini doğru bir şekilde anlamaları gerekir. Bunlarla beraber servis elemanı güler yüzlü ve saygılı olmayı ihmal etmemelidir.
Garson, restoran, kafe, bar gibi yiyecek içecek işletmelerinde müşterilere hizmet veren kişidir. Garsonlar, müşterilerin masalarına eşlik ederek menüleri sunar, siparişlerini alır, yiyecek ve içecek servisi yapar ve ödemeleri alır. Ayrıca, müşterilerin herhangi bir şikayeti veya sorunu olduğunda çözüm sağlarlar.
Ana yemekten sonra ise salata servisi başlıyor. Buradaki amaç, damağı temizlemenin yanında aslında sindirimi de başlatmak. Tatlıdan önce gelen son tabak ise peynir tabağı. Bunu sebebiyse, Fransızların peyniri olduğu gibi tüketmeyi ve tadını baskılamamayı tercih etmelerinden kaynaklanıyor.
Başlangıç yemekleri, ana yemeğe geçmeden önce atıştırmak amacıyla sunulan ikramlardır. Genellikle küçük porsiyonlar halinde sunulan başlangıçlar, sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılır. Dünyanın hemen her yerinde sunulan başlangıçlar, mideyi ana yemeğe alıştırmak için de tercih edilir.
Birinci grup; Et ve et ürünleridir. Bu gruba dâhil olan yiyecekler kırmızı et, tavuk ve hindi eti, balık eti, deniz ürünleri, şarküteri ürünleridir. Ayrıca yumurta, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar ve kurubaklagiller de zengin protein içerikleri nedeni ile bu grupta kabul edilir.
-Konuşmayı bitirirken geçerli bir neden öne sürün. -İltifat ederken içten ve samimi olun; iltifat aldığınızda da, teşekkür edin. -Birisini eleştireceğiniz zaman onun duygularını göz önünde bulundurun ve o kişi ile özel olarak konuşun; sorununuzu kişiselleştirmeyin. -Birisi sizi eleştirdiğinde, sakin olun.
Yemeklerden sonra, ellerimizi ve ağzımızı yıkayıp, dişlerimizi fırçalamalıyız. Sofrada çatal ,bıçak, kaşık ve peçete kullanmalıyız. Yemeğe hep birlikte başlamalıyız. Ağzımıza sığacak kadar, küçük lokmalar almalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri