6- Yemek Bedeli Brüt Maaşa Dahil mi? Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işveren, çalışanlarına yemek veya yol ücreti vermek zorunda değil. İşverenin inisiyatifinde ve iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi hükümlerine tabii olan bu ödemeler, brüt maaşa ek olarak maaşa yansımaktadır.
2022 yılı için günlük yemek ücreti KDV dahil 55,08 TL olarak belirlenmişti. 2023'te ise yemek ücreti 55,08 TL'den, 121,00 TL'ye ulaştı.
Yemek Parası olarak; 5,00 x 6 / 7 = 4,29 TL günlük ücret alacağından; Giydirilmiş Ücret = 65 + 21,37 + 0,96 + 3,43 + 4,29 = 95,05 TL günlük brüt ücret olacaktır.
01 Temmuz 2023 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında uygulanacak yemek bedeli sosyal güvenlik primi istisna tutarı günlük 105.75 TL olarak belirlenmiştir. Limiti aşan tutar SGK primine tabi olacaktır.
Yemek yardımı türlerinden nakdi yemek yardımı ve yemek kartı çalışanın bordrosunda gösterilmektedir ve bordroya eklenen yemek parası, yemek kartı, yemek çeki gibi ödemelerin SGK ve gelir vergisi istisnaları bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Kısaca özetlemek gerekirse nakdi şekilde ödenen yemek ücreti her şekilde bordroya yansıtılmalıdır. Yemek kartı ya da yemek fişi şeklindeki ödemeler ise yansıtılmaz. Bu durumda ancak işverenin personele ödediği vergi istisnası tutarını aşan yemek ücreti (2023 yılı için 110 TL), işçi bordrosunda yansıtılır.
Vasıta ücreti kıdem tazminatı hesabına dâhil edilir. Yol yardımının işveren tarafından; nakden, işçiye araç tahsisi yapılması, kart bedeli verilmesi ve servis sağlanması şeklinde gerçekleşebilir.
2023 Günlük Yemek Bedeli. KDV dahil 121 TL'ye yükseltildi.
Yemek paraları
Brüt Günlük Asgari Ücret x % 23,65 = (Günlük İstisna Tutarı), Ay İçinde Fiilen Çalışılan Gün Sayısı x Günlük İstisna Tutarı = Aylık İstisna Tutarı, Ödenen Yemek Bedeli - İstisna Tutarı = Prime Esas Kazanca Dahil Edilecek Yemek Bedeli, formülü vasıtasıyla hesaplanacaktır.
Fakat asgari ücret olarak belirlenen tutara yemek parası dahil değildir. Yani çalışanlarınıza yemek desteği vermek istiyorsanız asgari ücretin dışında ek bir ödeme yapmanız gerekiyor.
Brüt ücretin primler ve diğer kesintiler yapılmadan önceki ücret olması gerekiyor. Bundan damga vergisi hariç kesinti yapılamıyor. Buradaki brüt maaş dediğimiz yani prime esas kazanç sadece çalışanın maaşından ibaret olmuyor. Dolayısıyla nakit olarak ve düzenli ödenen her ücret tazminat hesaplanırken dikkate alınıyor.
Brüt maaş hesaplama şu formülle yapılır:
Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi toplanır ve çıkan sonuç brüt maaşı verir.
İşçiye sağlanan, servis, yemek, yakacak yardımı, eğitim, kira yardımı, bayram harçlığı gibi devamlılık arz eden tüm menfaatler giydirilmiş brüt ücret hesaplanırken işçinin son brüt ücretine ilave edilir.
İşveren, Çalışanına Yemek Parası Vermek Zorunda mı? İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir.
İş sözleşmesinde yemek ve yol parası ile ilgili bir düzenleme yer alıyorsa işveren, bu ihtiyaçları karşılamakla yükümlüdür. Ancak zorunluluk olmasa bile her iki yan hakkın da işverenler tarafından uygulanması için yemek ve yol ücreti, vergiden muaf tutulur.
İşveren kendi isteğiyle oruç tutan işçilere yemedikleri yemeğin parasını yemek parası olarak verebilir. Bu tamamen işverenin kendi takdir ve yönetim hakkı kapsamındadır. Yemek parası uygulamasını her yıl düzenli olarak yapıyorsa artık bu işçiler için bir hak niteliği kazanmış olacaktır.
Ancak SGK tarafından yapılan incelemelerde hayatın olağan akışına aykırı muvazaalı uygulamaların ve yüksek tutarların tespit edilmesi durumunda; yemek kuponu, yemek kartı, yemek çekine yüklenen tutarlar SGK tarafından prime esas kazanca dahil edilmekte ve muhteviyatı sigorta primleri işverenden tahsil edilmektedir.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında %8 olan KDV oranı %10, %18 olan KDV oranı ise %20 olarak güncellendi. KDV oranı %1 olan ürün grubunda ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Yemek bedeli %8'lik KDV kapsamında olduğu için önceden bu tutar 118,80 TL olarak hesaplanıyordu.
Bununla birlikte, söz konusu ürünler yeme içme hizmeti olarak servis verilerek müşterilere sunulduğunda, 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamında %10 oranında KDV'ye tabidir.
Önceki bölümde belirttiğimiz üzere; işveren tarafından personele yemek parası verilmesi halinde bu paranın tamamı net ücret niteliğindedir. İşletme bu tutarı brüte iblağ ederek stopaja tabi tutmak kaydıyla ücret gideri olarak dikkate alabilir.
Kıdem Tazminatı Hesaplama Kıdem tazminatı hesaplamalarında işçinin brüt ücreti temel alınmalıdır; net ücret dikkate alınmaz. Hesaplama yapılırken sigorta primi, sendika aidatı, vergi gibi kesintiler öncesindeki brüt ücret esas alınır. İşçinin brüt çıplak ücreti belirlenirken bu miktarın 30 ile çarpılması gerekmektedir.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Hürriyet yazarı Noyan Doğan, 11 bin 402 lira olarak belirlenen yeni asgari ücretle birlikte işverenlerin çalışanlarına ödediği günlük yemek bedelinin 105 liraya çıkarıldığını belirtti.
Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
Net ve Brüt Aynıdır. Yani Diyelim ki bir kişi 8.500 asgari ücret alıyor 1.000 TL yakacak yardımı alırsa maaşı 9.500 TL olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri