Yemek yedikten sonra mide ağrısı, genellikle aşırı yemek yeme, yemek sonrası hazımsızlık veya mide ülseri gibi sindirim problemleriyle ilişkilendirilir. Porsiyonları kontrol etmek, yavaş yemek yemek ve sindirimi kolaylaştırmak için su içmek gibi önlemler bu tür ağrıları azaltabilir.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.
Gaz ve hava
Gaz, özellikle yemek yedikten sonra mide şişkinliğinin en yaygın sebebidir. Sindirilmemiş yiyecekler parçalanmaya başladığında veya hava yutulduğunda sindirim sisteminizde gaz birikir. Her insan yerken veya içerken hava yutar.
İlgili 24 soru bulundu
Yemek yedikten sonra mide ağrısı, genellikle aşırı yemek yeme, yemek sonrası hazımsızlık veya mide ülseri gibi sindirim problemleriyle ilişkilendirilir. Porsiyonları kontrol etmek, yavaş yemek yemek ve sindirimi kolaylaştırmak için su içmek gibi önlemler bu tür ağrıları azaltabilir.
Üst Karın Ağrısı: Mide kanseri genellikle mide veya mide girişi yakınlarında başlar, bu nedenle üst karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Sırt Ağrısı: Mide kanseri ilerledikçe, sırt bölgesinde ağrı hissedilebilir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Mide ağrısı, karnın üst kısmında, kaburgaların hemen altında hissedilen keskin veya kramp şeklindeki ağrıdır. Mide ağrısının birçok nedeni vardır. En yaygın nedenleri arasında ülser, gastrit, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) ve mide ekşimesi bulunur.
Peki Mide Ağrısından Ne Zaman Korkmalıyız? Mide ağrısı durumu süreklilik arzediyorsa, bulantı ve kusma eşlik ediyorsa, mide ağrısı sırta vuruyorsa, mide ağrısı gece uykudan uyandırıyorsa, mide ağrısı ile birlikte belirgin zayıflamanız varsa bu durumda vakit geçirmeden doktora başvurmalısınız.
Mide koruyucu doğal besinler önerilerimize patates suyu ile başlıyoruz. Güçlü bir antioksidan olan patates bol miktarda lif ve nişasta içerir. Patates tüm bu özellikleri sayesinde mideyi rahatlatır. Özellikle mide ekşimesi şikayetini azaltır.
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Bu ilaçlar arasında paracetamol ve ibuprofen sayılabilir. Antasidler: Antasidler, mide asidini azaltarak mide ağrısını hafifletir. Proton pompa inhibitörleri: Proton pompa inhibitörleri, mide asidinin üretimini azaltarak mide ağrısını azaltır.
Kafein içeren içecekler, asitli gıdalar, yağlı ve baharatlı yiyeceklerin sık tüketimi, sigara ve alkol tüketimi genellikle mide ve bağırsağı yorar. Besinlerle birlikte birçok bakteri vücuda girerek hastalık yaratma potansiyeli oluşturur. Bu yüzden özellikle çiğ tüketilen gıdaların iyi yıkanması elzemdir.
Mide şişkinliği genelde yemeklerden sonra, aşırı gaz üretimi veya sindirim sistemi kaslarının hareketindeki bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülen mide şişkinliği problemi yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren önemli bir sorundur.
Evet, gaz sıkışması ve sancısı bazen bel ağrısına yol açabilir. Gaz sıkışması, bağırsakların genişlemesi veya gazın hareket etmesi nedeniyle karın bölgesinde rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir.
Gastrit; mide iç yüzeyini kaplayan tabakada, kızarıklık ve şişlik şeklinde beliren yangı olayıdır. Karnın üst bölümünde ağrı, yanma, ekşime; mide bulantısı, gaz, şişkinlik hissi, siyah renkli dışkı gastritin belirtilerindendir.
Perforasyon (Mide Delinmesi)
Mevcut ülserin derinliğinin artması ve tüm mide-duedenum katmanlarını geçerek delinmesidir. Mide asit-pepsin içeriğinin karın boşluğuna geçmesi sonucu aniden ve şiddetli bir ağrı oluşur. Karın tahta gibi sertleşir, kıpırdama ve yürüme ağrı nedeniyle zorlaşır.
Mide kanserinde hangi belirtiler görülür? Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Kanser ilerledikçe artık muayenede tümör elle hissedilebilir veya lenf bezeleri saptanabilir ki bu artık kanserin çok ilerlediğini göstermektedir.
Mide kanserinin en temel tanı yöntemi, üst endoskopi (gastroskopi) yapmaktır. Endoskopide mide içinde lezyon ya da kitle görülmesi durumunda biyopsi alınarak kesin tanı konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri