Yemekten sonra gelen uykunun en sık nedenlerinden birinin insülin direncinin yüksek olmasından kaynaklandığını ifade eden Çalışkan, “Pankreasın salgıladığı insülinin tam olarak kullanılamamasına, insülin direnci denir.
Sindirim sisteminin enerji gereksinimi yediklerimizin miktarı ile de doğru orantılıdır. Eğer çok yüksek miktarda yemek yediysek sindirim sistemi daha çok enerjiye ihtiyaç duyar dolayısı ile bu ekstra enerji ihtiyacını karşılayabilmek için aktif olan sistemlerini kapatmak zorunda olduğu için kişinin uykusu gelebilir.
Mide ekşimesi, kilo alma ya da uykusuz geceler gibi sorunları önlemek için, yediğiniz yiyeceğin mideden bağırsağa inmiş olması gerekiyor. Beslenme uzmanlarına göre besinlerin mideden bağırsağa inme süresi 3 saat. Yani yemek yedikten sonra 3 saat beklemeli ve ardından uyumaya gitmeliyiz.
Açlığın hissiyle kan şekeri düştüğünden kişide uyuklama halleri yaşanabilmektedir. Kan şekerinin düşmesi ile kişide halsizlik, hatta sinirlilik görülebilir. Kan şekerinin düşmesini engelleyebilmek için sahurda lifli gıdalara yer verilmesi bir önlem olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Gün boyu kendinizi uykulu hissetmenizin nedeni uzun saatler yoğun çalışma temposu, düzensiz bir yaşam programı, alkol ve kafein tüketimi, ilaç kullanımı, psikolojik rahatsızlıklar, çok çalışan bir zihin gibi etmenler olabilir.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
B12 vitamini uyku sorunları yaratmaz. Hatta bu vitaminin düzenli bir şekilde kullanılması yaşanan uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. B12 vitaminin özellikle pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini ile beraber alınması uyku sorunlarını ciddi olarak ortadan kaldırmaya destek sağlar.
Aç Yatmak Uyku Kalitesini Bozabilir
Yapılan araştırmalara göre, bozulan uyku kalitesi ise metabolizmanın yavaşlaması, iştah artışı ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bu da kimi kanser türleri ve diyabet için risk teşkil ediyor.
Dr. Alper Yurci, sahurda yemek yedikten sonra hemen uyku pozisyonuna geçildiğine dikkat çekerek, "Uyuma pozisyonuna geçtiğimiz için yediğimiz yemeklerin tekrar yemek borusuna kaçması oldukça ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Baş ve göğüs kısmı mideye göre daha yüksek bir pozisyonda uyumalarını tavsiye ediyorum" dedi.
Sol tarafımıza yattığımız zaman midemizdeki besin kalıntıları kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlar. Aynı zamanda mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak pankreatik enzimlerin ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına olanak tanır.
Uyku felci: Uyku felci, uykuya dalarken ya da uykudan uyanırken yaşanabilen geçici bir hareket edememe ve konuşamama halidir. Vücudun REM (hızlı göz hareketi) uykusu esnasında görülen geçici felç halini taklit ederek ortaya çıkar.
KARBONHİDRAT-PROTEİN DENGESİ İYİ KURULMALI
Bir dilim ekmek yenilecekse yanında peynir tüketilebilir. Burada tuza da dikkat etmekte fayda var. Mümkün olduğu kadar tuzsuz peynir türleri tercih edilmelidir. Buna ek olarak da bol su tüketmekte de fayda var.
Aşırı uyku isteği olarak tanımlanan hipersomnia, ana uyku evresi 7 saat ve fazla sürmesine karşın, aynı gün içinde tekrar eden uyku evreleri oluşumu ya da birden uykuya dalma hâlidir. Hastalar gece kesintisiz olarak yeteri kadar uyusalar bile gündüz gelen uyku atakları ile uyuma ihtiyacı hissederler.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Uzun süre boyunca sürekli uyku hali yaşıyorsanız bazı değerlerinizde değişimler olmuş olabilir. B2, B6, B12, demir ve kalsiyum eksiklikleri farklı şekillerde uyku dengenizin bozulmasına sebep olabilir. Kimi zaman yorgunluk, halsizlik, kas ağrısı gibi farklı belirtileriniz olabilir.
Gebelik, cinsiyet, yaş, alkol kullanmak, ilaç kullanmak gibi bazı unsurlar ya da bazı sağlık problemleri, B vitamini gereksinimini çoğaltmaktadır. B vitaminin eksik olması, halsizlik, unutkanlık ve yorgunluk gibi bulgulara neden olabilir. Bunun dışında insanlarda D vitamini eksikliği söz konusudur.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Vitamin ve Mineral Eksiklikleri
Kas metabolizmasına etkisi olan vitamin ve minerallerin yetersiz alınması, bacaklarda güçsüzlüğe neden olabilir. Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. D vitamini, kemik ve kas sağlığı için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri