Araştırmalar hızlı yemek yiyenlerin, yavaş yemek yiyenlere oranla 2 kat daha fazla kilo alma eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Yemek yeme sürenizi en az 20 dakika olarak ayarlamalısınız. Böylelikle iyi bir sindirim ve tokluk hissinin oluşması için bedeninize zaman vermiş olursunuz.
Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmek, mide rahatsızlığı çekmemek için de lokmaların iyi çiğnenerek, 20 dakikadan kısa sürede yenilmemesine özen gösterilmesi gerekir.”
Yavaş yemek yeme vücuda sağlık kazandırır!
Yavaş yenilen yemek sayesinde midede yanma, ekşime, dolgunluk hissi oluşma riski en aza iner. Bu da yemeği daha keyifli hale getirir, besinlerden tat almayı sağlar. Besinlerin iyi çiğnenmesi, özellikle pişmemiş çeşitli meyve ve sebzelerin sindirimi için oldukça önemlidir.
Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir. Bu şekilde metabolizmanız hızlandırılır, aç kalmamak için gerekli olan enerji sağlanır.
Doğru zamanlama beslenme alışkanlığımızda da önemli rol oynuyor. 24 saatlik günlük yaşantımızda doğru zamanlarda yemek yediğimizde uyku saatlerimiz, hormonlarımız ve metabolizmamızı etkileyen fizyolojik yapımız da buna paralel olarak daha iyi hale geliyor ve sağlık açısından vücudumuza büyük fayda sağlıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Gelelim, en önemli öğünlerden biri olan akşam yemeğine. Akşam yemeğinin ölçülü olması gerektiğini biliyorsunuz; peki doğru olan saat ne olmalıdır? Akşam yemeğinizi en geç 18.00 ile 20.00 saatleri arasında tüketerek sindirim sürecinize olumlu bir katkıda bulunur, kilo vermenizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Ne kadar erken saatte son yemeği yersek o kadar iyi, uzmanlara göre bu saat aralığı akşam 7 ile 7:30 arası, en ideali. Öte yandan herkesin hayat koşullarının bu saatlere uyması mümkün olmayabiliyor. Daha pratik ve uyumlu olan yöntem, ilk yemek ile son yemek arasında 12 ila 13 saat bırakmaktır.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Canan Karatay, sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Türkiye'de diyet ve sağlıklı beslenme konusunda ezberi bozan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, günde 2 öğün beslenilmesi gerektiğini söyledi.
Sindirim sistemi sağlığını iyileştirme: OMAD diyeti, sindirim sistemi sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yalnızca bir öğünde yeterli besin tüketmek, sindirim sistemi organlarına dinlenme süresi sağlar ve bu da sağlıklı bir sindirim sistemi için faydalıdır.
HER LOKMA EN AZ 15 SANİYE ÇİĞNENMELİ
Daha yavaş yemek yemenin tokluk hormonu seviyelerini artırabileceği, daha çabuk tok hissetmeye yardımcı olabileceği ayrıca kalori alımını azaltabileceği uyarılarında bulunan Dr. Mehmet Akif Öztürk, hızlı yemek yeme davranışını değiştirmenin mümkün olduğunu da söyledi.
Protein ve lifli gıdalar tüketin
Aynı zamanda protein ve lifli gıdalar sindirim sisteminde daha uzun süre kaldığı için yemek yeme isteğinizi bastırır ve daha az yemek yersiniz. Araştırmalara göre, lif açısından zengin fasulye, bezelye, nohut ve mercimek gibi gıdalar doygunluk hissini %31 oranında arttırır.
Yavaş yemek ve besinleri çiğnemek tokluk hissini artırır ve kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca yavaş yemek sağlığınıza ve yaşam kalitenize katkı sağlar : Yemekten daha fazla zevk almanızı sağlar. Sindirimi artırır.
Mide genellikle 2 ve 5 saat arasında boşalır. Ardından sindirilmeye başlayan yiyecekler ince bağırsağa ve sonrasında kalın bağırsağa geçer. Besinin ağızdan anüse kadar yolculuğu toplamda 24 ve 72 saat aralığında gerçekleşir.
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Yavaş yeme, sindirim sistemi ve özellikle mide fonksiyonlarımızın bozulmasını engeller. Ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde yavaş yemek çok yararlıdır. Yeme hızını azaltıp yeme süresini uzattıkça tokluk duygusu daha uzun süre hissedilir.
Bunun yanı sıra diyetteki en önemli kuralda yemek saatleri. Saatlere olabildiğince uyulması gerektiğini bunun metabolizma için çok önemlidir. 18:00 ile 19: 00 arası akşam yemeği şeklindedir.
Canan Karatay, ülkede ekmek devrimi olması taraftarı… “Ben siyez buğdayının kullanılması ve desteklenmesi şarttır diyorum. Modern buğdayın sağlığa zararlı olduğunu açıklıyorum.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Aydın birçok beslenme uzmanının tersine sık aralıklarla değil, günde 2 öğün yemek yemeyi öneriyor: “Yağların yakılması için vücudun uzun açlık süresine ihtiyacı var.
İnsanın yemek yedikten sonra acıkması için beş-altı saatlik bir sindirim döneminin geçmesi gerekir. Bir-iki saat sonra acıkma hissi normal değildir.
Ferin Batman/Uzman Diyetisyen: Geç saatlerde yemek yemeyin. Son öğününüzü yatmadan iki-üç saat önce tüketmenizde fayda var. Akşam saat 20.00'den sonra aldığınız kalorileri sınırlayın.
Herkes gece yemek yemenin zararlarını araştırıyor. Kilo almak isteyenlere genellikle yatmadan önce yemek yemesi tavsiye ediliyor. O yüzden bu durum kilo aldıran bir durumdur. Gece saatlerinde midenin yatıştığı zamanlarda yemek yemek her zaman fazla kilo alımına neden olacaktır.
Evet! Gece yemek yemek mide sağlığı için de oldukça zararlıdır ve zamanla gastrit ve reflüye neden olabilir. Sindirim sağlığınızı korumak için akşam 20.00'den sonra yemek yememelisiniz.
Çalışmalar öğünlerde miktarlar açlık durumuna göre ayarlandığında bireylerin akşam 7'den sonra yemek yediklerinde yağlanmadıklarını, daha kolay kilo verdiklerini gösteriyor. Bu araştırma, kilo vermek adına kesin bir saatin bulunmadığına işaret ediyor.
Fazla uyuyanlar ise metabolizma hızlarını yavaşlatarak zayıflamayı zorlaştırır. Günlük 7-8 saat uyku en uygun olanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri