Üretimin diğer birimlerde yol açtığı maliyet dikkate alınmaksızın sadece firmaya yüklediği maliyet, marjinal özel maliyet fonksiyonu MÖM(x) ile ifade edilir.
Örneğin, bir firmanın toplam hasılatı 200 TL, toplam sabit maliyeti 100 TL ve toplam değişken maliyeti 40 TL ise firmanın kârı 60 TL olur. 200 – (100+40) = 60. Marjinal Maliyet (Marginal cost, MC)=Üretilen mal miktarında 1 birim artış olduğunda toplam maliyette meydana gelen artıştır.
Marjinal fayda özellikle akademi alanında bulunan iktisat dersinde çokça değinilen ve önemli bir yer edinen bir terimdir. Terimsel anlamına bakıldığında herhangi bir malın fiyatının bir birim artması sonrası malın toplam faydasında yarattığı değişikliğe marjinal fayda denmektedir.
Bir birim daha üretmenin yarattığı maliyettir. Marjinal maliyetler üretim miktarına bağlı olarak değiştiği için değişken maliyetlerin bir fonksiyonudur.
Marjinal dışsal maliyet (MEC) eğrisi her üretim düzeyinde diğer birimlere yüklenen maliyeti ifade etmektedir. gerekenden daha fazla üretim yapmaktadır. Etkin olan çıktı düzeyi, P=MSC noktasına denk düşen çıktı düzeyidir. Marjinal Sosyal Maliyet (MSC) = MC +MEC.
İlgili 21 soru bulundu
Dışsal maliyetler; kişilerin veya firmaların neden oldukları, fakat tazmin etmemeyi başardıkları, istenmeyen, olumsuz yan etkiler veya zararlardır.
Tam tanımı da söyleyeyim: Bir şeyi yapmanın yarattığı ilave maliyete marjinal maliyet, o eylemden elde edilen ilave faydaya ekstra faydaya ise marjinal fayda denir.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Marjinal maliyet azalırken ortalama maliyetler de azalmaktadır. Bunun sebebi üretilen her yeni birim malın maliyetinin bir öncekine göre daha düşük olmasıdır. Marjinal maliyetler artmaya başlayınca ortalama maliyetlerin azalan etkisi bir süre daha devam etmektedir.
Ronald Coase tarafından 1960 yılında geliştirilen ve Coase teoremi olarak bilinen teoreme göre, dışsal ekonomilerde mülkiyet hakları tesis edilirse mübadele maliyetinin sıfır olması koşuluyla taraflardan biri diğerinin zararını karşılayarak sosyal optimuma ulaşılır ve ekonomik etkinlik sağlanır.
Dışsallık, mal ve hizmetlerin üretim veya tüketiminin, diğer kişilere maliyet (negatif dışsallık) veya yarar (pozitif dışsallık) getirdiği durumları ifade etmektedir. Piyasa aksaklıklarından biri olan ve etkinsizlik yaratan dışsallıklar, sunulmakta olan mal ve hizmetlerin fiyatlarına yansımayabilir.
Fransız mühendis ve bilim adamı Jules Dupuit (1804-1866) ilk defa marjinal fayda ve azalan marjinal faydalar prensibini talep eğrisi'nin negatif eğimini açıklamak için kullanmıştır.
Marjinal maliyet fonksiyonu, MC(q) ise firma q birim üretim yaptığı anda, bir birim daha fazla üretmesi halinde maliyetindeki artışı gösterir.
Marjinal maliyet en anlaşılır biçimde üretimin artırılmasının toplam maliyete olan etkisidir. Herhangi bir işletme fazladan ürün ürettiği takdirde ek bir hizmet vermiş olur. Bu hizmetin neticesinde de işletmenin toplam maliyetinde artış ya da azalma meydana gelir.
üretimi bir birim artırmak istediğinizde maliyette ortaya çıkan artış miktarıdır. bir diğer ifadeyle üretimin bir birim artırım maliyetidir.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
HARCAMA, GİDER, MALİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ
Gider, gelir sağlayacak ürün veya hizmetin oluşması için yapılan her bir harcama veya tüketimin adıdır. Maliyet ise, söz konusu ürün veya hizmetin ortaya konması için gerekli bütün giderlerin toplamdır. Başka bir deyişle gider maliyetin bir unsurudur.
Doğrudan Maliyet; Hammadde maliyeti gibi doğrudan doğruya belirli bir ürünün imalatı ya da bir hizmetin teslimi ile ilgili olarak katlanılan maliyetlerdir. Örneğin, bir otomotiv şirketi, her bir araba gövdesini oluşturmaya kullandığı malzeme için bir çelik üreticisine ödeme yapabilir.
Satış hacminizden bağımsız olarak, sürekli sabit olan maliyetlerdir. Kira, sigorta maliyetleri ve bunlara benzer maliyetler sabit maliyet sınıfına girer.
Marjinal maliyet; temelde üretim sırasında ortaya çıkan bir birimlik değişimin toplam harcanan değere olan etkisi şeklinde tanımlanır. Herhangi bir işletme, fazladan üretim gerçekleştirdiği takdirde ek bir hizmet vermiş olur.
Marjinal, TDK'da 2 anlamı var. İlki 'aykırı' diğeri ise matematikte son birim olması. Marjinal günlük hayatta çoğunlukla aykırı anlamında kullanılıyor. Kelimenin kökeni Fransızcadaki 'marginal' sözcüğü.
Örtük maliyet ise firma tarafından firmanın sahiplerine üretime yapılan katkıları karşılığında yapılması gereken ödemelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri