Çatallar. Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur.
Yemek için kullanılacak çatal tabağın soluna, yemek bıçağı ise tabağın sağına konmalıdır. Yemek kaşığı tabağın sağına ve bıçağın dışına yerleştirilmelidir. Balık çatalı yemek tabağının sol tarafında çatalın dışına doğru konmalıdır. Balık bıçağı ise yemek bıçağının dışında sağ tarafta durmalıdır.
Çatal tabağın sol tarafına, tereyağı bıçağı ve çay kaşığı tabağın sağ tarafına yerleştirilmelidir. Bıçak ve çay kaşığının sağ üstünde çay servisi için çay fincanı yer almalıdır.
Servis çatalı bir ucunda iki ile dört çatal içeren uzun saplı bir çatal bıçak takımıdır ve temelde farklı yiyecek türlerine servis yapmak için kullanılır. İki çatallı çatallar, servis amaçları için en iyisi olarak kabul edilir, bu nedenle gıdanın güvenli bir şekilde tutulmasını sağlar.
Çatal sol elle tutulurken bıçak sağ elle tutulur. Kesme işleminin ardından çatal ve bıçak değiştirilmeden yeme eylemi gerçekleştirilir. Kesme işlemi sırasında çatal ve bıçak dik bir şekilde tutulur.
İlgili 23 soru bulundu
Büyük çatal, ana yemekler ile kullanılmalıdır. Bu nedenle “Küçük çatal nerede kullanılır?” sorusunun yanıtı, kahvaltı olmaktadır. Tatlı ve kahvaltı için küçük çatallar kullanılmaktadır.
Yemek yerken ağız kapalı tutulmalıdır. Ağızda yemek varken konuşmak sofra adabına aykırıdır. Ayrıca lokmalar büyük değil küçük küçük alınmalı ve çiğnenip yutulduktan sonra konuşulmalıdır. Genel sofra adabı gereği sofraya oturma ve sofradan kalkma zamanı ev sahibi veya ailenin büyüğüne göre ayarlanır.
Plastik beyaz Şeytan Çatalı ya da Cips Çatalı olarak da adlandırılmaktadır. Pratik, ekonomik ve kullanışlıdır. Davet ve özel günlerinizde rahatlıkla kullanabileceginiz beyaz renkli bir çatal türüdür. Kullan-at özelliğiyle hijyeniktir.
hizmetlerinde bir işin yapılmasında birlikte kullanılan paslanmaz araçları ifade eder. Ana (asıl) yemek olarak adlandırılan et sote, ızgara piliç, kuzu pirzola, döner kebap, ızgara köfte vb. gibi yemeklerin servisinde kullanılan çatal, bıçak ve kaşıktır. Misafirler tarafından kullanılan en büyük boy takımlardır.
Yemek yeme sırasında çatal, kaşık ve bıçak gibi araçların kullanım kuralına önem vermek gerekir. Kaşık sağ elle kullanılmalıdır. Çatal tek başına kullanılacaksa sağ elle kullanılmalıdır. Bıçak ile çatal birlikte kullanılacaksa eğer, çatal sol elde olmalıdır.
Yemek tabağının altında servis tabağı bulunması da şık bir masa düzenlemesi için tercih edilebilecek ögelerden. Yemek çatalı ise tabağın solunda konumlandırılmalı. Aynı şekilde yemek bıçağı da sağ elle kullanılmak üzere tabağın sağına yerleştirilmeli. Yemek kaşığı ise bıçağın sağında olmalıdır.
"Yeme-içmeyle ilgili genel ilkeleri belirleyen Hz. Peygamber (s.a.s.), sol elle yeme-içmeyi hoş karşılamamıştır. Nitekim o, bu konu üzerinde önemle durmuş; şeytanların sol elle yiyip içtiklerini haber vererek ümmetini uyarmış ve çocuklara sağ elle yemek yemeyi öğretmiştir.
Yemek sırasında çatalın tek başına kullanılması durumunda sağ el kullanılmalıdır. Bıçak ile çatalın birlikte kullanıldığı durumlarda ise çatal sol elde, bıçak ise sağ elde olmalıdır. “Kaşık nasıl tutulur?” sorusunun yanıtı ise sağ eldir.
Yemek bıçakları, tabağın sağ tarafında ilk sırada konumlandırılmalıdır. Tatlı bıçağı ise tabağın üst kısmında ilk sırada olmalıdır. Yemek çatalı tabağın sol tarafında ilk sırada olmalıdır. Çatalın hemen yanına salata çatalı yerleştirilmeli ve tatlı çatalı ise tabağın üst kısmında orta sıraya yerleştirilmelidir.
Kullanılmış çatal, bıçak yada kaşık her zaman tabağın içinde tutulmalıdır. Çorbayı içerken sapı kişiye dönmüş olarak tabağın içinde bırakılmalıdır. Yemek esnasında bıçak-çatal ters V şeklinde ya da arası açık olarak paralel bırakılır. Çatal ve bıçağı bu şekilde bırakmak yemeğe devam ediliyor demektir.
yiyeceklerin servisinde kullanılan çatal ve bıçak ve kaşıktır (Resim5). Ordövr takımı olarak isimlendirilmektedir. 17-19 cm büyüklüğünde ana yemek çatalının bir boy küçüğüdür. Bütün sıcak veya soğuk başlangıç yemeklerinde kullanılır.
Maşa Servisi
Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır. Konuk yemeği kendisi alacaksa çatalı sol eline kaşığı da sağ eline alarak yemeği servis tabağından kendi tabağına alır. Personel servisi kendisi gerçekleştirecekse kaşık ve çatalı üç farklı şekilde tutarak maşa olarak kullanabilir.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Vulva çatalı, vulva ve kasığın birleşiminden oluşan çizgiye verilen ad.
Çatallar. Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur.
yemek çatalından biraz daha kısaca, balığı çok da ezmeden veya zedelemeden alabilmek için genellikle 4 sivri ve uzunumsu uçlu çataldır. derisini rahat kaldırabilmek amacıyla kullanılan 3 uçlusuna da rastlanabilir.
🔷Yemeğe besmele ile başlardı. 🔶Sofrada kendisinden büyük biri varsa önce onun yemeye başlamasını beklerdi. 🔷Yemeği her zaman önündeki tabaktan yerdi.
eğer yanında kürdan getirildiyse kürdanla yemek doğrudur. tek lokmalık zeytinler için bıçaktan. destek alarak çatalla yemek de doğrudur. çekirdeği çatala çıkarıp tabağın kenarına bırakabiliriz. daha iri boyuttaki zeytinler ise tek lokmada yenmemelidir.
Zeytin çekirdekleri: Zeytin çekirdekleri nezâketli ağızdan çatalın üzerine çıkarılır, bâdehu kabının kenarına bırakılır. Meyveler: Yemişlerin esnâ-yı eklinde çatal istimâl olunabilir. Her nevi yemişler mutlaka tabak içinde bırakılmalıdır. Yalnız ekmek sofra bezi üstüne bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri