Türkiye'de yoğun istek üzerine Antalya'da mor domates tarımı yapılmaktadır. Özellikle de Rus halkın çok severek tükettiği mor domates, Türkiye'de Akdeniz ikliminde kolayca yetişmektedir.
- Antioksidan özelliği ile gerçek bir kalp dostu olan mor domates sağlıklı bir kalp için herkesin tüketmesi gereken ürünler listesindedir.
Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Yani bulunduğunuz yerde son don tehlikesi Nisan ayının 15'i ise geriye doğru 7-8 hafta sayın ve elde ettiğiniz tarihten itibaren artık tohum ekimine başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır.
Mor domates. İngiliz bilim adamlarının domatesi 'geliştirerek' ürettikleri mor domatesin, yegane üretim amacı kanseri iyileştirmek ve önlemek. Bunu başarabilme ihtimalini ortaya koyan madde ise, antosiyanin. Antosiyanin, temelde meyve ve sebzeye rengini veren madde olarak bilinir.
Siyah domates tohumu, Perlit toprağa yanmış hayvan gübresi karıştırılarak ekilir. Oda sıcaklığı isteyen tohum nem ve rutubet istemez. Işık almayan gölge serini yerde kolayca çiçeklenir. Kokusu ve lezzeti oldukça güzeldir.
İlgili 19 soru bulundu
Siyah domates nerede yetişir? Domatesin siyah olduğunu görenler şaşırdı. Yeşil, kahverengi ve olgunlaşmasıyla birlikte siyah rengini alan bu domateslerin kökeni Galapagos adaları yani Güney Amerika'dır. Ülkemizde ise Akdeniz'de yetişmektedir.
Siyah domates kalın dokuya sahiptir ve tadı muhteşemdir. Etli bir yapısı vardır. Kumato, normal domateslerden daha fazla vitamin ve antioksidan madde içerir.
Kırmızı, pembe, sarı, yeşil ve siyah olmak üzere birçok farklı renkte domates bulunuyor. İçlerinde en lezzetlisi ve müdavimi en çok olan ise pembe domates. Pembe domates açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Dal yapısı çok geniş olup meyveleri tamamıyla örter.
Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir.
Türkiye'de domates genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarına dağılmış durumdadır. BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
Vitamin değeri bakımından zengin olan mor domates, düzenli tüketim sonucunda bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Mor renginde, yüksek oranda antioksidan madde barındırır. Bu özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasını kolaylaştırır. Antioksidan etkisi sayesinde ödemden kurtulmaya yardım eder.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Siyah domates, mide duvarını mide asidinden korur. Ülser ve reflü gibi sağlık sorunlarının oluşmasının önüne geçer. İçerdiği lif, bağırsaklardaki flora oranını koruyarak, fonksiyonlu çalışmasını sağlar. İçinde bulunan likopen, vücuttaki hücrelerin yapısını koruyarak, yenilenmesini destekler.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
Sarı domates, patlıcangiller familyasından gelen otsu domates bitkisinin, farklı bir türü olan küçük bir domatestir. Boyutları yaklaşık olarak 3 ila 10 cm olup sivri bir şekli vardır. Yaygın olarak tüketilen bir sebze olmamakla birlikte seralarda yetiştirilen domates türüdür.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı 'kızanak' sözcüğüdür. ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir.
Ülkemizde genellikle erik ile aynı mayhoşlukla olan yeşil domates meyve niyetiyle tüketiliyor. Tam mevsimine girdik. Ülkemizde genellikle erik ile aynı mayhoşlukla olan yeşil domates meyve niyetiyle tüketiliyor. Ya turşusu yapılıyor, ya da birçok hastalığa iyi geldiği bilinerek tüketiliyor.
Siyah domates, türlerin karıştırılmasıyla elde edilen bir besindir. Besin değerinin artırılması için bu yola başvurulmuştur. Ancak genetiği değiştirilmemiştir yani GDO'lu değildir.
Domateslerin rengi koyu kırmızı olmalıdır. Rengi tam kırmızı olmamış domatesler erken toplanmıştır ve lezzetini tam olarak kazanamamıştır. 7. Domateslerin şeklinde belirgin olarak bir anormallik varsa bu, domateslerin hormonlu olduğunun göstergesi olabilir.
Kırmızı Frenk üzümü domatesleri yenilebilir en küçük domates olup, her bir meyve ortalama üç gram ağırlığında ve çapı bir santimetrenin biraz üzerindedir. Yuvarlak, sarı meyveler, yoğun tatlı-ekşi aroması ve sıkı, sulu dokusu ile dikkat çekicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri