Yabancı dil yeterliliğini ispat eden bir sınav belgesine sahip olmak, Lisans mezuniyeti ve dil yeterlilik belgesi ile birlikte notere başvurmak, Noter onayı aldıktan sonra, noter huzurunda yemin etmek ve mesleki unvanı kullanmaya hak kazanmak.
Yeminli tercüman olmak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve Mütercimlik Tercümanlık ya da herhangi bir yabancı dil bölümünden mezun olması gerekiyor.
Türkiye'de yeminli tercüman belgesi almak isteyen tercüman çalışmak istediği tercüme bürosuna yeminli tercüman belgesi almak için istekte bulunur. Tercüme bürosu yetkilisi, tercüme hizmeti almak istediği tercüman ile birlikte notere giderek, ilgili tercümana yemin belgesi almak için başvuruda bulunur.
Yeminli tercüman olmak için ilk önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekiyor. Yeminli tercüman olmak için Mütercim Tercümanlık, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İngilizce Öğretmenliği, Arapça Öğretmenliği gibi yabancı dil veya yabancı dil öğretmenliği dallarından lisans derecesine sahip olmanız gerekiyor.
Yeminli Tercüman Nasıl Olunur? Türkiye'de yeminli tercüman olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gereklidir. Bu şartı sağlıyorsanız ardından çeviri yapacağınız dili veya dilleri gösterir bir diplomanızın veya belgenizin olması gereklidir.
İlgili 25 soru bulundu
Yabancı dil yeterliliğini ispat eden bir sınav belgesine sahip olmak, Lisans mezuniyeti ve dil yeterlilik belgesi ile birlikte notere başvurmak, Noter onayı aldıktan sonra, noter huzurunda yemin etmek ve mesleki unvanı kullanmaya hak kazanmak.
Lise Mezunu Tercüman Olabilir Mi? Yeminli çevirmen olmak isteyen birinin en düşük olarak üniversitelerin lisans bölümünden mezun olması gerekir.
Türkiye'de yeminli tercümanların ortalama aylık maaşı 13.000 TL ile 19.000 TL arasında değişebilir. Ancak, serbest çalışan yeminli tercümanlar, çalıştıkları dillerin nadir veya talep görmeyen diller olması durumunda daha yüksek ücretler talep edebilirler.
An itibariyle Türkiye'de yeminli tercümanlık yetkisi yalnızca noterler tarafınca verilebilmektedir.
Noter onaylı tercümede, yeminli tercüme ücreti ayrı noter onayı ayrı şekilde ücretlendirilir. Yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilen ve onay için notere gönderilen tercümeler için 2023 noter onay tasdik ücretleri sayfa başına 254 TL olarak hesaplanmaktadır.
Yeminli tercüman olmak için Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) yabancı dil puan türünden sınava girilmesi gerekir. Fransızca Mütercim ve Tercümanlık taban puanı 238,52920, Rusça Mütercim ve Tercümanlık taban puanı 384,43084, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık taban puanı 211,82000'dir.
Tercüman olarak listeye kaydolmak isteyenlerin başvuruları 16 Ekim 2023 günü başlayıp, 31 Ekim 2023 günü mesai bitimine kadar alınacak olup, bu tarihten sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuru dilekçesinde ayrıca kendisine ait bir banka IBAN bilgisinin belirtilmesi kayıt için zorunludur.
Yeminli çeviri hizmeti, ülkemizde yeminli tercüme büroları ve yeminli çevirmenler tarafından verilir ve noter onayı ile bağlantılıdır. Bir belgenin noter onaylı çeviri olarak kabul edilebilmesi için çevirinin o çeviriyi tasdikleyecek olan noter tarafından tanınan yeminli çevirmen tarafından yapılmış olması gerekir.
- Yeminli tercüme hizmeti verebilmek için dili yeterli seviyede bilmelidir. Dil hakimiyeti üniversite diploması ve yabancı dil sertifikası olmak üzere belgelenmelidir.
Tercüman bilirkişi olarak kabul edilen kişiler Adalet komisyonları huzurunda yemin ederek 1 yıl süre ile adli yeminli çeviri yapabilirler.
Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır.
Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin ilgili maddelerinde belirtilen şartları karşılayanlar noter yeminli tercüman olabilir. Genellikle bunun için aşağıda belirtilen belgeler talep edilmektedir; Yabancı Dil Bilgi Seviyesini Kanıtlayan Belge (YDS Sonuç Belgesi, TOEF vs. gibi) Kimlik Kartı Fotokopisi.
Yeminli tercüman kaşesinde tercüme edilmek üzere verilen belgenin dil ve hedef dilin hangisi olduğu yazılır. Kaşede ayrıca bu dillere tam ve doğru olarak çevrildiği beyan edilir. Yeminli tercümanın adı, soyadı da kaşede bulunur. Tercüman kaşesini basmasıyla beraber imzalı olarak belgeyi onaylamış olur.
Mütercim tercümanlar, başta pek çok bakanlık, elçilik ve konsolosluklar, kamu banka ve medya organları olmak üzere çok sayıda farklı kamu kurumunda çalışabilir. KPSS'ye girip başarılı olanlar mesleğini kamu sektörüne bağlı olarak icra edebilir.
Tercüme ve çeviri için en çok aranan diller arasında İspanyolca, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça yer alır. Bununla birlikte, dünya genelinde evrensel bir dil haline gelen İngilizce için de tercüme ve çeviri talepleri, farklı alanlarda ve sektörlerde olmaktadır.
Bilindiği üzere 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 2 nci bendine istinaden yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden % 20 oranında stopaj yapılması gerekmektedir.
En az iki tercümandan oluşan tercüman ekiplerinin (fısıltı yöntemiyle yapılan çeviriler dâhil) günlük çalışma süresi 2 x 3 saati aşamaz. Tercümanların öğle yemeği arası en az bir saattir.
Mütercim-Tercüman olmak için Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) yabancı dil puan türünden sınava girilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri