Gençler, dağda, çobanın gösterdiği mağaraya girip ibadet ediyorlardı. Yiyip içeceklerini daha tecrübeli olan Yemliha, kıyafet değiştirip şehirden temin ediyor ve oradan bilgi getiriyordu.
Doğum tarihi bilinmeyen şair, Elbistan'da âlim-kadı yetiştirmede dikkat çeken Yemlihâ-zâde ailesine mensuptur. Kadılık makamında görev yapmış ve 1294/1877 yılında Kayseri kadısı iken vefat etmiştir. Mevlevî olan şair, Arapça ve Farsçaya çok hâkimdir. Özellikle Arapça yazdığı metinler ve şerhler dikkat çekicidir.
Hükümdar gençleri sorar, kaçtıklarını ve mağaraya sığındıklarını haber alıp adamlarıyla mağaraya gider. Mağaranın ağzını kapattırır. İnanca göre gençler ölmez, yüzyıllar boyunca uyumaya devam ederler. Kehf Suresi'nde bu süre 309 hicrî yıl olarak geçer.
Eshab-ı Kehf Mağarası, Kuran-ı Kerim'in Kehf Suresi'nin 9-26. Ayetleri'nde anlatıldığı gibi, Allah'a inanan ve yaşadıkları devrin zalim ve müşrik kralından kaçan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernus, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş adlı yedi gencin ve köpekleri Kıtmir'in 309 yıl uyudukları mağaradır.
Ashâb-ı Kehf (Arapça: أصحاب الكهف) veya Yedi Uyurlar, Hristiyanlık ve İslamiyet başta olmak üzere dünyanın değişik kültürlerinde anlatılan, halkını terk ederek Efes şehrinin (günümüzde Selçuk, İzmir, Türkiye) dışındaki bir mağarada saklanan bir grup Romalı gencin hikâyesidir.
İlgili 16 soru bulundu
Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası - Mersin
Mağaraya 15-20 merdivenle inilir. Eshab-ı Kehf Mağarası'na ait bir efsane halk arasında anlatılır.
Bir mağarada yıllarca uyuduktan sonra tekrar uyandıkları Kur'ân-ı Kerîm'de haber verilen arkadaş grubu. Kur'ân-ı Kerîm'in on sekizinci sûresi. Kur'ân-ı Kerîm'de mahiyeti ve muhtevası kapalı olan lafızların açıklanmasını amaçlayan telif türü.
Yedi Uyurlar Mağarası, Hristiyanlık ve İslamiyet inancında önemli bir yere sahip olan yedi uyurların kaldığına inanılan mağaradır. Ashab-ı Kehf olarak bilinen Yedi Uyurlar'ın mağarasına, günümüzde farklı coğrafyalarda rastlamak mümkün. Mersin'de bulunan Yedi Uyurlar Mağarası içlerinde en ünlüsüdür.
Kur'an-ı Kerim'de, mağarada 300 yıl boyunca uyuyan Ashab-ı Kehf'ten bahsedilir. Kehf Sûresi'nin, 18. ve 25. ayetlerinde, "Onlar mağaralarında dokuz fazlasıyla üç yüz yıl kaldılar." denir. Buradan anlaşılacağı üzere, 7 uyuyanlar gerçektir.
Ayette Ashab-ı Kehf isimleri geçer. Bunlar Mekselina, Mernuş, Yemliha, Meselina, Kefestetayuş, Debernuş, Sazenuş ile Kıtmir ( Bu çoban köpeğidir.) Kıtmir duası istenmeyenden kaçıp kurtulmaya, istenen şeylere ulaşmaya, yangından kurtulup kaçmaya yardımcı olacaktır.
Kötülüklerden ve felaketlerden korunmak için sık sık okunması tavsiye edilen Kıtmir duası, Kuran-ı Kerim'de yer alan Kehf Suresi'nin bir bölümünden oluşur. Özellikle cuma günleri okunması tavsiye edilen Kıtmir duası, sıkıntılardan kurtulmak için okunur.
Her ne kadar kıssa ve efsane olarak bazı kaynaklarda değerlendirmeye alınsa da Kuran-ı Kerim'de bizzat geçen bir olaydır. Bu sebeple Müslümanların kesin olarak inanıp iman ettiği bir kıssadır. Ashab-ı Kehf Kuran-ı Kerim'in 18. ayeti olan Kehf Suresinde anlatılmaktadır.
Tarsus'ta yaşamış Dakyanus putperest bir kraldı. Dillere destan zalimliği hala örnek gösterilir.
Yaşadıkları yer, dönem ve sayıları hakkında net bir bilgi bulunmamakla birlikte Ashab-ı Kehf gençleri en yaygın kanıya göre Tarsus civarında Roma hükümdarı Dakyanus döneminde yaşamıştır. Hepsi iyi ailelere mensup ve kralın yakın adamları olan gençlerdi. Dakyanus, putperest ve zalim bir kraldı.
Ashab-ı Kehfimiz Ömer Seyfeddin'in sağlığında roman adıyla yayınladığı eserlerinden biridir (1918) ve II. Meşrutiyet döneminde kozmopolit ailelerin millî şuurdan mahrum hallerini anlatır.
Sünni İslam'a göre kıyamete yakın bir dönemde Deccal ile mücadele etmek için gelecek, İslam'ı dünyaya hakim kılacak kişi. İsa Mesih de yeryüzüne inerek mehdiye yardım edecek.
Kıtmir, katmir, ketmir; yedi uyurlar olarak da bilinen Eshab-ı Kehf'in köpeğinin ismidir. Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda hurma çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir.
Gaius Messius Quintus Traianus Decius (d. 201 civarı - ö. Haziran 251), (249 - 251) yılları arası Roma İmparatoru. Saltanatının son yılında, her ikisinin de öldürüldüğü Abrittus Savaşı'na kadar oğlu Herennius Etruscus ile müşterek imparatorluk yapmıştır.
Kıtmir, Kuran-ı Kerimde de bahsi geçen Eshab-ı Kehf ile beraber bulunan köpeğe verilen isimdir. Halk arasında ve başka uluslarca da bilinen bu hikayeye aynı zamanda yedi uyurlar ismi de verilmektedir. Aynı zamanda hurma çekirdeğinde bulunan küçük şekildeki zara da bu isim verilmektedir.
Zaten Dünya genelinde 33'den fazla Ashab-ı Kehf''in yaşandığına inanılan mağara bulunmaktadır. Bunların 4 tanesi Türkiye'dedir. Yapılan araştırmanın sonucunda Ashab-ı Kehf olayı sadece Müslüman aleminde değil, Hristiyan, Hindu inanç sisteminde de yer alır.
Onlar mağaralarında üç yüzyıl ve buna ilâveten dokuz yıl kalmışlardır. (Bazıları) onların mağaralarında üç yüz yıl kaldı(ğını) söyledi, bazıları da buna dokuz yıl daha ilâve etti. Bu gençler mağarada 309 sene uykuda kaldılar. Onlar mağaralarında üçyüz dokuz yıl kaldılar.
Kehf Suresi, 17. ayet: (Onlara baktığında) Görürsün ki, güneş doğduğunda mağaralarına sağ yandan yönelir, battığında onları sol yandan keser-geçerdi ve onlar da onun (mağaranın) geniş boşluğundalardı. Bu, Allah'ın ayetlerindendir.
Yedi Uyurlar Efsanesi
Farklı kaynaklarda farklı ayrıntılarıyla anlatılan efsaneye göre MS 250 yılı civarında İmparator Decius zamanında yaşayan yedi Hıristiyan genç (Bunlar, birçok kaynakta adları farklı verilen Malta, Malchus, Martinianus, Dionysius, Yohannes, Serapion ve Konstantinus'tur.
250 yılı civarında Roma İmparatorluğu tahtına çıkmış bir isim. Tarihi kayıtlar Dakyanus\'un çok kısa bir süre tahtta kaldığını belirtiyor ancak efsanelerde Dakyanus altın düşkünü, başta tacı ve tahtı ile sarayındaki sütunlar olmak üzere birçok eşyasını altından yaptıran imparator olarak anlatılıyor.
afşin-elbistan yöresinde, halk arasında "takyanos" olarak telaffuz edilen, genellikle hakaret amacıyla kullanılan, yedi uyurlar efsanesindeki insanlara inançlarından dolayı zulmeden zalim kralın adıdır. elbistan halkı (genellikle hakaret amacıyla) afşinlilere "takyanos" derler. bunun da sebebi iki ilçe arasındaki ezeli ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri