Yengeç Dönencesi'nin üzerinden geçtiği ülkeler, sırasıyla, Meksika, Bahamalar, Batı Sahra, Moritanya, Mali, Cezayir, Nijer, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Hindistan, Bangladeş, Myanmar, Çin ve Tayvan'dır.
Oğlak Dönencesi'nin üzerinden geçtiği ülkeler, doğudan batıya sırasıyla, Brezilya, Arjantin, Paraguay, Şili, Polinezya, Melanezya, Avustralya, Madagaskar, Mozambik, Güney Afrika, Botsvana ile Namibya'dır.
3.( ) Ülkemiz yengeç dönencesi ile ekvator arasında olmadığı için hiçbir zaman Güneş ışınları dik düşmez.
Cevap. güney yarım küre de (gyk da) : oğlak dönencesi yaşanır. Türkiye kyk da olduğu için yengeç dönencesi yaşar.
Cevap: Türkiye Yengeç Dönencesinin Kuzeyinde yer alır.
İlgili 43 soru bulundu
Bu enlemler güneş ışınlarının Kuzey ve Güney yarım kürelerde dik geldiği en son enlem olma özelliğine sahiptirler. İki adet dönence vardır. Kuzey Yarım Kürede bulunan dönence Yengeç Dönencesi, Güney Yarım kürede bulunan dönence ise oğlak dönencesi olarak isimlendirilmektedir.
📍Neden "Yengeç" ve "Oğlak" Dönencesi denmiş? ✔Güneş 21 Haziran'da Yengeç Dönencesi'ne dik gelince Yengeç Burcu, 21 Aralık'ta Oğlak Dönencesi'ne dik gelince Oğlak Burcu başlar, burçlardan dolayı bu isimler verilmiş.
Türkiye'nin horoskopunda Güneş Akrep burcun gözüküyor. Akrep burcu olan ülkemizin yükseleni ise Yengeç burcu..
Yengeç dönencesi Kuzey Yarım Küre'de Ekvator'un 23 27' kuzeyinden geçtiği varsayılan enlemdir. 21 haziran tarihinde güneş ışınları yengeç dönencesine dik açıyla gelir. Bu dönemde Güney Yarım Kürede kış mevsimi, Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi yaşanır.
Kutup daireleri ile kutup noktası arasında kalan bölgeye kutup kuşağı, yengeç dönencesi ile oğlak dönencesi arasında kalan kuşağa ise tropikal kuşak denir. Şekil-2'ye bakıldığında Japonya'nın orta kuşakta olduğu görülmektedir.
Türkiye'nin Kuzey Enlemleri Arasında Yer Alması (Ortalama okuma süresi 12 saniye.) Türkiye 36-42 kuzey enlemleri arasındadır. Dönencelerin dışında, dönence ile kutup dairesi arasında yer aldığı anlamına gelir.
Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül). Diğer günlerde ise dike yakın açı ile alır. Buna rağmen üzerinde gece ve gündüz süreleri her gün eşittir.
Dünya'nın en sıcak yerleri, üzerinden Yengeç Dönencesi'nin geçtiği karaların iç kısımlarıdır. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya (yaz gündönümü), Güney Yarımküre'de ise uzamaya (kış gündönümü) başlar.
Cevap. ekvatorda gölge boyu sıfırdır.
Kuzey yarım kürede 21 Haziran'la beraber güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 90°lik açı ile düşer. Yaz mevsiminin başlar. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. 21 Aralık'ta Güneş ışınları Güney Yarımküre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir.
Güneş ☀ ışınları yılda bir kez dönencelere (21 haziranda yengeç dönencesi 21 aralıkta oğlak dönencesi) yılda iki kez dönenceler arasındaki noktalara dik açıyla (öğle vakti) tam tepeden gelir. (Ekvatora da iki kez bir kez 23 eylül bir kez 21 martta).
Ekvator'da gece gündüz süresi eşittir ancak Ekvator'dan kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar.
21 HAZİRAN'DA KUZEY YARIM KÜRE
Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur.
Yapılan araştırmalara göre dünya çapında en az rastlanılan burç olarak karşımıza yay burcu çıkmaktadır. 23 Kasım ile 21 Aralık tarihleri arasında hayata gözlerini açan kişiler, yay burcuna sahiptir.
Hz. Muhammed (s. a. v)'de akrep burcuymuş. Özellikle bakımından bu bura mensup insanlar çok şanslı bence.
Buna göre Türkiye'de en kalabalık burç; 10 milyon nüfusuyla Oğlaklar. İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin burç istatistiğini çıkardı. Buna göre Türkiye'de ilk sırayı nüfusunun yaklaşık 7'de birini oluşturan 10 milyon nüfuslu 'Oğlak'lar alıyor.
Yarı otobiyografik nitelikli olan Oğlak Dönencesi, 2011 yılında Avi Pardo çevirisiyle Siren Yayınları tarafından yayımlandı. “Oğlak Dönencesi” ilk kez 1938'de Paris'te yayınlandı. ABD Adalet Bakanlığı kitabı müstehcen olduğu gerekçesiyle yasakladı ve ülke sınırları içine sokulması engelledi.
21 Aralık'ta Kuzey Kutbu Güneş'ten en uzak noktada olduğu için Kuzey Yarım Küre'de kış başlar. Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamladığı için kış gündönümü bazı yıllar 21 Aralık'a, bazen de 22 Aralık'a denk gelir.
21 Haziran'da güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir. Bu gün, Kuzey Yarımküre'de yazın, Güney Yarımküre'de de kışın başlangıcı olarak sayılır, Güney Kutup Dairesi'nde (66° 33′ G - 90° G) en az 24 saat gece yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri