Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadardır? Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır. Bu teşvik için geçerli olan kazançların ticari, mesleki ya da zirai faaliyetlerden elde edilmiş olması gerekir.
Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, 12 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan kanun değişikliğiyle genç girişimci kazanç istisnası sayesinde gelir vergi tarifesinin 2. dilimine göre 2023 yılı için 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisini ödemekten muaf olacaklardır.
Bu destekten faydalanan genç girişimciler 3 vergilendirme dönemi boyunca 150.000 TL'ye kadar gelir vergisinden muaf tutulup, 1 yıl boyunca da SGK(4b) primleri hazine tarafından karşılanmaktadır.
Genç girişimci kazanç istisnası tutarı (75.000 Türk lirası), 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere, 7440 sayılı Kanunla yapılan değişiklik ile gelir vergisi tarifesinin ikinci diliminde yer alan tutar olarak değiştirilmiştir. 2023 yılı için uygulanacak istisna tutarı 150.000 Türk lirası ...
Bu desteğin temel avantajı, vergi ve prim muafiyeti olarak karşımıza çıkar. Genç girişimci desteği vergi muafiyeti geliri 75.000 Türk lirasından daha fazla olan kişiler için geçerli değildir. Şahıs şirketi açanlar, 3 yıl boyunca 75.000 TL'ye kadar olan gelirleri için vergi ödemez.
İlgili 29 soru bulundu
Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadardır? Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır. Bu teşvik için geçerli olan kazançların ticari, mesleki ya da zirai faaliyetlerden elde edilmiş olması gerekir.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Bu şartta dikkat edilmesi gereken husus 29 yaşını hesaplama noktasıdır. Hesaplama net olarak şu şekilde yapılmalıdır: bulunduğumuz yıldan doğum yılınız çıkartılır sonuç 28 ve altı ise istisnadan faydalanabilirsiniz.
Genç Girişimci kazanç istinasından faydalanma şartlarını taşıyanlar faaliyete başlanılan takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, gelir vergisinden müstesnadır.
Genç Girişimci desteği için vergi dairesine elektronik ortamdan yapılan bir başvuru sonrasında bağlı olduğunuz vergi dairesi size bir yazı verecektir. İlgili dilekçe ile beraber herhangi bir SGK'ya giderek başvuru yapmanız gerekir.
5-Sigortalının vergi mükellefiyet başlangıcı itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması şarttır.
Destek programından faydalanmak için yaş sınırı var mıdır? Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
İlk defa vergi levhası Gelir İdare Başkanlığı'nın web sitesinden alınır. Web sitesinin sorgulama ekranında bulunan “Vergi Levhası Oluşturma” ekranına tıklayarak giriş yapınız. Gelir Vergisi ya da kurumlar vergi levhası için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra vergi levhası talebinde bulunulur.
Genç girişimci istisnası ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere vergi avantajı sağlanmaktadır.
Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun Maddesi
Bu doğrultuda, 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanacaktır.
KOSGEB Mikro ve Küçük İşletme Desteği Ne Kadar? (2023)
KOSGEB kredi desteği ile mikro ve küçük işletmelerin (MKİ) personel giderleri karşılanıyor. Program kapsamında yeni istihdam edilen personeller için 6 aylık iki dönemde toplamda 125.000 TL destek veriliyor.
Buna göre Mükellef (H), 2021 ve 2022 yıllarında elde ettiği kazancı dolayısıyla teşvikten yararlanacak, ancak 2/2/2023 tarihinde yeniden işe başladığı faaliyeti için ilk defa işe başlama şartını ihlal etmesi nedeniyle, 2023 ve izleyen yıllar için söz konusu teşvikten yararlanamayacaktır.
Genç Girişimciler için sağlanan vergi avantajı nedir ? Vergi avantajı en kısa tanımı ile şu ; 29 yaşından küçük ve ilk defa iş kuruyorsanız üç yıl boyunca, her yıl için 150.000,00 TL ye kadar kestiğiniz faturalar vergiye tabi değil. Genç girişimciler için sağlanan vergi avantajı sadece şahıs firmaları için geçerli .
Genç Girişimci kurulduğu tarihten itibaren üç dönem boyunca kazanç istisnasından yararlanır. Her dönem için 75.000 TL kazanç istisnasına tabidir. Önceki dönem kullanılmayan kazanç tutarı bir sonraki yıla devretmez.
Konu ile ilgili özelge; “İşinizin sevk ve idaresinin elinizde tutulması ve maddede yer alan diğer şartları da sağlamanız koşulu ile başka bir işyerinde ücretli olarak çalışmanız ve yanınızda yardımcı personel çalıştırmanız genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmanıza engel değildir.”
Genç Girişimci Desteği piyasaya yeni atılan genç girişimcilere 2 avantaj sağlar. Bunlardan biri ilk 3 sene boyunca yıllık 75 bin TL'ye kadar gelir vergisinden muaf olmaktır. İkincisi ise 12 ay boyunca Bağ-Kur yani 4/B sigorta prim desteği sağlanmasıdır.
Türk Ticaret Kanununda ticaret şirketleri arasında sayılmakla birlikte sermaye şirketi mahiyetinde olmayan kollektif ve adi komandit şirketler kurumlar vergisi mükellefi değildirler.
71.218,83 TL cebinizden stopaj adı altında bir vergi çıkıyor. Özetle bu yukarıda anlattığım sizin şu işinize yarayacak; 2023 yılında eğer şirketinizden kendinize 25.000–26.000 TL arası her ay net maaş-huzur hakkı alırsanız bu tutar size toplamda ek bir vergi ödetmeyecek.
Kazançları basit usulde tespit edilen yaklaşık 835 bin küçük esnafın gelirleri bu yıl ilk kez vergiden istisna edildi. Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 1 Ocak 2021'den itibaren elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna kılındı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri