Ürünlerin ilk kullanımda önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekmektedir. Kesinlikle başka herhangi bir kimyasal çözücü kullanılmamalıdır. Ürünlerin üzerinde, sudaki kireç ve minerallerden kaynaklanabilecek lekelerin oluşmasını önlemek için, her yıkamadan sonra yumuşak bir bezle kurulanması gerekir.
Öncelikle yeni çaydanlıkları sadece su ile kaynatmak dezenfekte açısından son derece önemlidir. Ardından normal kireçsiz su kullanılarak çay demleme işlemine geçmek gerekmektedir. Lezzetli bir çay için porselen demlik ve kireçsiz su kullanımı önerilmektedir.
Çelik tencere temizliği ve parlamasında en etkili yöntem sirke ve tuz olmaktadır. Yarım bardak sirke ve yarım bardak tuz, tencere içini tamamen dolacak şekilde su ile kapladıktan sonra içine malzemeler içine dökülür. Ardından bu karışım ateşte 1 dakika kadar kaynatılır. Ardından bol su ile yıkanması yeterli olacaktır.
Yanık tencere, limon tuzu ile rahatlıkla temizlenmektedir. Limon tuzu, su ve biraz sabunla karıştırılır. Karışım, bir kaşık veya sünger yardımıyla tencereye uygulanır. Birkaç dakika bekledikten sonra, tencere bir süngerle silinir veya çalkalanarak temizlenir.
Su lekelerini ve parmak izlerini paslanmaz çelik yüzeylerden çıkarmak için cam temizleyici kullanabilirsiniz. Yüzeye eşit miktarda püskürtün ve mikrofiber bir bezle silin. Daha sonra, suyla durulayın ve kuru yumuşak bir havluyla kurutun.
İlgili 22 soru bulundu
Çelik tencerede süt kaynatırken:
Tabanının diğer kısımlarından daha yüksek ısıda olması sebebi ile aslında bu tencere tipi aynı zamanda sütün dibini tutturan en büyük sebeplerden de biridir. Çelik tencerede sütün dibinin tutmadan kaynaması için kesinlikle kısık ateşte ve karıştırılarak pişirilmesi gerekir.
Çelik ürünler her ne kadar kaliteli olsa da kullandıkça matlaşarak kararmaya başlamaktadır. Hoş olmayan bu görüntüyü engellemek için pek çok kişi farklı yollar araştırmaktadır. Siz de mutfaktaki çelik eşyalarınızın ayna gibi parlamasını istiyorsanız sizler için hazırladığımız bu içerikteki yöntemleri deneyebilirsiniz.
Limon suyu ve tuz karışımı, alüminyum yüzeylerin kararmasını gidermede etkili olabilir. Kararan bölgelere limon suyu ve tuz karışımını sürün, biraz ovalayın ve sonra iyice durulayın. Alaşım alüminyumun kararmasını gidermek için özel alüminyum temizleyici ürünler kullanabilirsiniz.
Sirke ve karbonat gibi ev tipi temizleyiciler de sıcak su içerisine eklenebilir. Tencerenin dışındaki yanıkları temizlemek için de yine deterjan dolu sıcak bir kap içerisine tencerenin oturtulması gerekir. Uzun süre boyunca bu şekilde kaynar su ve deterjan içerisinde kalan yanıklar zamanla yumuşar.
Paslanmış ve Yanmış Döküm Tavalar
Merak etme, çaresi var. Yanmış döküm tava nasıl temizlenir sorusunu hemen cevaplayalım. İlk olarak bir miktar karbonatı yanık olan döküm tavanın yüzeyine dökmelisin. Ardında sıcak su ilave etmeli ve temiz bir mutfak fırçası yardımı ile çok bastırmadan, nazikçe temizlemeye başlamalısın.
Ürünlerin ilk kullanımda önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekmektedir. Kesinlikle başka herhangi bir kimyasal çözücü kullanılmamalıdır. Ürünlerin üzerinde, sudaki kireç ve minerallerden kaynaklanabilecek lekelerin oluşmasını önlemek için, her yıkamadan sonra yumuşak bir bezle kurulanması gerekir.
Sert Kimyasallardan Uzak Durun. Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
1) Limon & Karbonat
Kireçli suların olduğu şehirlerde her evde bolca karbonat yer alır. Karbonat ise çaydanlık içinde oluşan kireç problemini ortadan kaldırmada etkilidir. Karbonatın kireç temizleme etkisine bir de limonun parlatıcı özelliği eklendiğinde, çaydanlıklar yeni alınmış gibi duracaktır.
Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir. Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Çaydanlığın dış yüzeyinde renk solmaları, ocak yanıkları ya da başka türlü lekeler varsa bir kap içerisinde karbonat ve sirkeyi karıştırarak bir karışım elde edilir. Yanmış çaydanlık parlatma işlemi için ister fırça isterseniz de sünger yardımı ile çaydanlığın dış yüzeyi bu karışım ile ovalanır.
Özellikle çelik tencerelerin parlatılması konusunda oldukça işe yarıyor. Tuz ve sirke karışımı yapılarak, yaklaşık olarak 15 dakika beklenir. 15 dakika tamamlandıktan sonra, bir bulaşık süngeri yardımıyla çelik tencereler hazırlanan karışımla güzelce silinir.
Dibi tutan tencereleri temizlemek için gönül rahatlığıyla karbonata başvurabilirsiniz. Dibi tutan ya da yanmış tencerenizi hemen ocaktan alın ve henüz sıcakken tahta bir kaşık kullanarak yanmış kalıntıları iyice temizleyin. Tahta bir kaşık kullanmanız, tencerenizi çizmemeniz açısından önem arz etmektedir.
Karbonat ve su, tencerenin yanık olan kısmını tamamen kaplayacak şekilde bir çözelti oluşturmalıdır. Oluşturulan karbonatlı su karışımı, tencere içerisinde birkaç saat bekletilir. Bu süre zarfında karbonat, yanık lekeleri üzerinde etkili olur ve bu lekelerin yumuşamasını sağlar.
Tencerenizin içerisinde 1 tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ve 3 yemek kaşığı karbonat ekleyip yarısına kadar ılık suyla doldurun. Ocağa koyduğunuz tenceredeki karışımı kaynatın. Ardından 8 dakika daha kaynamasına izin verin. Plastik spatula yardımı ile dibinde kalan kararmış kısımlarını kazıyın.
Kısa sürede parladığını görebilirsiniz. Süt: Alüminyum eşyaları, süt ve su karışımı olan bir tencerenin içinde kaynatın. Kaynatma işleminden sonra temiz bir bezi sütlü su karışımına batırın. Alüminyum yüzeyleri bu bezle sildiğinizde, kir ve lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.
Çaydanlığa yarım litre su, karbonat, tuz ve sirke ekleyip bu karışımı kaynatabilirsin. Kaynama işlemi bittiğinde içini sert olmayan bir ürünle ovalamalısın, böylece kararma ve yanıklardan kurtulacaksın. Son olarak duru su ile çalkalayarak demlik içi temizleme işlemini bitirebilirsin.
Alüminyum nörotoksik bir metaldir. Yükseltilmiş alüminyum seviyeleri Alzheimer ve ALS dahil olmak üzere birçok merkezi sinir sistemi hastalığına neden olabilir. Alüminyum tencere genellikle kaplı olsa da, kaplama aşınmaya eğilimlidir ve bu nedenle bulaşma riski oluşturur.
Sirke ve Sıcak Su
Evde kolayca uygulanabilen ve çelik takıların kararmasını önleyen bir yöntemdir.
Paslanmaz çelik kararmaya ve su izlerine eğilimlidir. Bu nedenle parlaklığını geri kazanmak için çelik eşyalarınızı düzenli olarak cilalayın. Paslanmaz çeliğin yüzeyini su, sirke veya zeytinyağı gibi toksik olmayan temizleyiciler veya özel bir çelik temizleyici kullanarak parlatabilirsiniz.
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir. Nikel ise paslanmaların ve kararmaların önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri