Araçlarımızda hepimizinde debriyaj kavrama noktaları farklı farklı. Yeni araçlarda debriyaj kavrama noktası genelde yukarıda oluyor. Ayrıca yeni araçlarda kavrama mekanik değil hidrolik oluyor. Tabi araç motoru bu noktayı kendisi buluyor.
Debriyaj ile kavrama arasındaki tel, pedaldan şanzımana kadar uzanır. Telin bağlantı noktasındaki somunun sıkıştırılıp gevşek bırakılması ile debriyaj kavraması ayarlanır. Debriyaj kavrama ayarı yapılırken yine üreticinin belirttiği değerler dikkate alınmalıdır. Aracın kullanım şekli de bu konuda belirleyici olabilir.
Debriyaj pedalının yukarıda kavraması, arabanızın kavrama sisteminde bir arıza olduğunun göstergesidir. Debriyaj pedalının yukarıda kavramasının en bilinen sebebi ise, baskı balatanın bitmesi problemidir.
Debriyaj pedalının yukarıda kavraması, arabanızın kavrama sisteminde bir arıza olduğunun göstergesidir. Debriyaj pedalı yukarı kavrama sorunun en belirgin sebebi ise, baskı balatanın bitmiş olmasıdır.
peki birşey soracağım debriyajın altta kavraması balatanın azaldığınımı gösterir? Tam tersi balata azalırsa/aşınırsa yukarıda kavrar. Balata azalmış ise debriyaj yukarıdan kavrar. Balatanız yeni ise ve debriyaj telinde problem yoksa alttan kavrayacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Debriyaj üst merkezinin arızalanması durumunda debriyaj pedalının kavrama seviyesi değişir. Böyle bir durumda da debriyaj pedalı daha yukarıda bir seviyede kavrana yapar. Bu durum da vites geçişlerinde ve aracın kalkışında zorlanmaya sebebiyet verir.
Yeni araç modellerinde bu parça pek kullanılmıyor. Böyle eski tip araçlarda debriyaj sertliğinin nedeni, debriyaj teli aşınması ya da kopması olabilir. Halat paslanması söz konusu olabilir. Baskı şemsiyesi paslanmış veya zarar görmüş olabilir.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Debriyajın sertliği araçlara göre değişiklik gösterse de bastığınızda hafif bir zorlanma olması gerekir. Ancak yapışkan bir şeye bastığınızdaki gibi bir his oluyorsa baskı balata bitmiş demektir. Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz.
Ya da ne gibi değişiklikler oluyor baskı balata değişiminden sonra? Debriyaj yumuşar, daha kararlı kalkış yapar araç.. eğer şu an aracınız kaçırıyorsa yakıt tüketiminiz artar ve her an yolda kalabilirsiniz..
Balata bittiği veya bitmeye yakın pedal yukarıda kavrar bu normal birşey. Sizin aracınızda balata bitmeden önce pedal yukarıda olduğundan aşağı aldırmış olabilir ve balata değiştiğinde otomatikman pedal da çok aşağı iner.
Debriyaj pedalının sert ya da yumuşak olması, baskı rulmanının sağlığına bağlı bir konu. Özellikle baskı balatasının yeni olduğu araçlarda bu tür bir sorun yaşanıyorsa arızanın kaynağı genellikle baskı rulmanıdır.
tam olarak neresi olduğunu tespit için motor sesine kulak verilmesi gereken noktadır. debriyaj dibe kadar basılır ve yavaşça yukarı kaldırılmaya başlanır. bu sırada motor sesine dikkat ediniz.bir yere geldiğinizde motor sesinde bir değişim farkedeceksiniz. işte bu nokta kavrama noktasıdır.
Motorlu taşıtlarda kullanılan kavrama sistemi; krank mili ekseninde yer alır ve motor ile vites kutusu arasına bağlanır.
Debriyajı basılı tutarsanız bu işlemi yapmayacaktır; ancak vitesi boşa alıp debriyajı bırakırsanız ana dişliler dönmeye devam edecek ve yağlama işlemine devam edeceklerdir.
Debriyaj yeni değiştiğinde bir alışma süreci vardır yaklaşık 1.000 – 1.500 km kadar, bu süre zarfında vites değiştirme işlemleri biraz ağır ve kaba olacaktır. Fakat daha sonra normal pürüzsüz geçiş dinamiğine kavuşacaktır.
Debriyaj devreye girdiğinde, balata volan ile baskı plakası arasına sıkıştırılır. Motordan gelen güç, debriyaj balataları aracılığıyla şanzımanın giriş miline iletilir. Debriyaj balatası değişimi sayesinde ise vites geçişlerinin sert ve zor olması durumu tamamı ile ortadan kalkar.
Yanlış kurulum: Baskı balata ile serbest bırakma yatağı arasında belirli bir mesafe kalması önemlidir. Debriyajınızın bir kısmı yanlış takılmışsa, baskı yatağı baskı balatanıza zarar veriyor olabilir.
Uygun şartlar altında kullanılan baskı balatası orijinal olması halinde 90.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Bu seviyenin üzerine de çıkabilir. Uygun olmayan sürüşler sonucunda ise bu seviye 20.000 kilometre olarak kendini gösterir.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Fren balatasının ömrünü kısaltan belli durumlar var. Sürekli dur-kalk yapılması, aniden hızlanma ya da aniden yavaşlamalar, gereksiz fren pedalına basılması, öfkeli sürüş tarzı, yokuşlarda fren pedalının zorlanması gibi durumlar fren balatasının erken deforme olmasına neden olabiliyor.
Debriyajın sertleşmesi halinde, debriyaj telinin kontrol edilmesi gerekir. Eğer debriyaj teli, eskimiş veya kopmuşsa, sertleşme sorununa yol açar. Debriyaj pedalına basıldığında balatayı boşa çıkartan parça, baskı şemsiyesidir ve burada meydana gelen bir paslanma sonucu debriyaj sertleşir.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Yarım debriyaj, sürücüler arasında yaygın olarak bilinen terimlerden biridir. Aracın kalkış ya da yavaşlaması esnasında kullanılan bir teknik şeklinde de ifade edilebilir. Bahsi geçen teknikte, debriyaj pedalına kısmen basılırken gaz pedalı hafifçe kullanılmaya devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri