Kedi Kuduz Aşısı Yapılmazsa Ne Olur? Kedi kuduz aşısı yapılmazsa, kedinin kuduz virüsüne karşı korumasız kalmasına neden olur.
Eğer aşı yapılmamış veya 1 yıllık tekrar süresi geçmiş ise yasalar gereği kediniz kuduz ihtimali yüksek muamelesi görecektir.
Kuduz aşısı, kedilerimizin bağışıklık sistemini uyararak antikorlar üretmelerine yardımcı olur ve kuduz virüsüne karşı koruma sağlar. Ayrıca, aşılatmak sadece kedilerimizin sağlığı için değil, aynı zamanda biz insanların sağlığı için de son derece önemlidir.
Kedi kuduza karşı aşılanmamışsa tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedi birini ısırdıysa ve kedinin kuduza karşı aşılandığına dair bir kanıt yoksa, kişi kuduz enfeksiyonu için tedavi edilmelidir.
Kuduz olan hastalar tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanır. Yani, birey kuduz virüsüne yakalandığında hayatta kalması imkansızdır. Özellikle, vahşi hayvan tarafından ısırılan bir kişinin kuduz aşısı olmayı zaman bırakılmamalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Düzenli olarak kuduza karşı aşı uygulaması gerçekleştirilen dostlarınızın, kuduz hastalığına yakalanma ihtimali düşüktür. Fakat düşük bir oranda olsa yabani hayvanlarla teması varsa veya aşı durumu bilinmeyen başka bir kedi veya köpekle kavga ettiyse hastalığı barındırabilme ihtimali yine de olabilmektedir.
Kedi Tırmalaması Uyuz Yapar Mı? Kuduz, salya yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple ısırılma sonucu görülür ancak bulaşma olasılığı daha fazladır. Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.
Kedilerde kuduz belirtileri ortaya çıkmadan önce kedilerde bir ısırık yarası ya da ısırılmaya bağlı abse oluşumu gözlenebilir. Bu durum kuduz virüsü taşıma ihtimali olan vahşi bir hayvan, başka bir kedi veya köpek tarafından ısırıldıklarının en belirgin işaretidir.
Eğer çevremizde bildiğimiz ve tanıdığımız bir kedi ise aşılarının özellikle kuduz aşısı düzenli yapılmış ise tırmalaması yönünde herhangi bir risk söz konusu değildir. Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır.
Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.
Kedi Kuduz Aşısı: 750 TL. Kedi Karma Aşı: 900 TL. Kedi Lösemi Aşısı: 900 TL.
Hastalıkların etkisini minimuma indirgemek ve bazı hastalıkların da bulaşmasını engellemek için ev kedilerinin aşı olması gerekir. Ev kedisine aşı yaptırmamak ilerleyen dönemlerde ciddi ve tehlikeli sağlık sorunlarıyla yüzleşmenize sebep olur. Bu nedenle ev kedilerinin aşı olması tavsiye edilir ve gereklidir.
Sokakta yaşayan kediler mikroplara karşı bağışıklık kazanırlar. Ancak evde beslenen kediler aşı olmazsa temiz bir ortamda bulundukları için etkenlerle karşılaştıkları zaman daha çabuk hastalanırlar. Aşı olmazlarsa, virüslere karşı savunmasız olurlar.
Kedi Karma Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.) Kedi Leukemia (Lösemi) Aşısı (2-6 ay aralığında 2 kez, sonraki her yıl birer kez tekrarlanır.) Kuduz Aşısı (3 aylık yaştan sonra her yıl birer kez tekrarlanır.)
Kedi Kuduz Aşısı: 750 TL. Kedi Karma Aşı: 900 TL. Kedi Lösemi Aşısı: 900 TL.
Hiçbir evcil hayvan kuduz virüsünü bu hastalığa yakalanmadan taşıma yoluyla insana bulaştıramaz.
Kedi tırmığı, iz bırakmanın yanı sıra, kedinin pençelerinden insan derisine bakteri veya virüs de bulaştırabilir. Bu, ateşe, yorgunluğa neden olabilen kedi tırmığı hastalığı gibi enfeksiyonlara yol açabilir. Kedi Tırmalaması İle Kuduz Bulaşır mı? Evet kuduz kedi tırmığı yoluyla da bulaşabilir.
Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır? Kuduz hastalığı olan bir hayvan tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısının ilk dozu, ısırma ile aynı gün yapılır. İlk dozun verildiği günü takip eden 3. ve 7. günlerde birer doz, 14. ile 28. günler arasında bir doz daha aşı uygulanır. Bu aşılar toplam 4 dozdan oluşur.
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Kuduzun kuluçka süresi tipik olarak 1-3 aydır, ama 1 haftadan 1 yıla kadar da değişebilir. Başlangıç belirtileri genel halsizlik, huzursuzluk, ateş ve baş ağrısı şeklindeki grip semptomlarına çok benzer.
Kuduz, salya yolu ile bulaştığı için kedi tırmalama öncesinde pençelerini salya ile yaladıysa kuduz bulaştırabilir. Hayvanın kuduz aşısının olması kuduz bulaşma riskini önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle kedilere 3 aylık olmasından itibaren kuduz aşısı yapılmalıdır.
3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince sahibi bulunan evcil kedilere kuduz aşısı yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir. Yani kedilere çip taktırma zorunluluğunun bulunması gibi kuduz aşısının da yaptırılması ülkemizde yasalarca şarttır.
Temas öncesi korunmada 0 ve 7. günlerde bir doz olmak üzere toplam iki doz kuduz aşısı önerilir. Bu aşılar yaklaşık 3 yıl koruyuculuk sağlar. Temas riskinin devam ettiği kişilere, risk derecesine göre değişmekle birlikte aralıklı antikor takibi ve ek doz aşılama önerilmektedir.
Isırık bölgesinde herhangi bir kızarıklık, şişme veya iltihaplanma olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri