Ağırlıklı olarak ticaret amaçlı yapılan bu keşifler, dünya üzerinde yeni yerlerin keşfedilmesinin önünü açar. Bartelmi Diaz, Vasco da Gama ve Macellan bu çağda iz bırakmış Portekizli coğrafyacılardır. Americo Vespucci ve John Cabot dönemin İtalyan coğrafyacılarıdır.
Bugünkü modern coğrafyanın kurulmasında antik çağda yaşayan Herodotos (MÖ 484-426), Tales (MÖ 636-546), Aristo (MÖ 384-322), Eratosthenes (MÖ 276-194), Hipparkos (MÖ 180-127), Strabon (MÖ 58-MS 21) ve Batlamyus (MÖ 90-168) gibi bilim adamlarının emekleri vardır.
İlk Çağ Coğrafyacılarının Özellikleri ve Eserleri Nelerdir? Eratosthenes, coğrafya disiplininin kurucusu olarak kabul edilmektedir. MÖ 2. yüzyıl Yunan bilginiydi. MÖ 276'da Cyrene'de doğduğuna ve İskenderiye Kütüphanesi'nin baş kütüphanecisi olduğuna inanılıyor.
Yeni Çağ veya Erken Modern Çağ (Erken Modern Dönem), Avrupa tarihinde Orta Çağ'ın sonu ile Yakın Çağ ve Sanayi Devrimi arasındaki dönemdir. Bu bağlamda Erken Modern Dönem, 15. yüzyılın ikinci yarısından 18. yüzyılın ikinci yarısına kadar geçen yaklaşık üç asırlık dönemi kapsar.
15. yüzyılda yaşamış Trablusgarplı bir bilim insanı olan Mürsiyeli İbrahim, günümüz çağdaş haritacılığının kurucusu olarak kabul ediliyormuş.
İlgili 38 soru bulundu
Yeni Çağ; Fatih Sultan Mehmed tarafından 1453 yılında İstanbul'un fethedilmesi ya da 1492 tarihinde Amerika kıtasının keşfedilmesiyle, 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilali arasında geçen döneme verilen isimdir.
Tarihteki Ünlü Coğrafyacılar
Orta Çağ'da coğrafyanın gelişimi İslam dünyası düşünürleri tarafından devam ettirilmiştir. Bu dönemde Mesudi, Birûni, İdirsi, İbn Battuta ve İbn Haldun yaptıkları çalışmalarla tarihteki yerini almış coğrafyacılardır.
Alexander von Humboldt modern fiziki coğrafyanın, Carl Ritter ise modern beşeri coğrafyanın kurucusu olarak kabul edilmektedir.
Matematik ve bölgesel coğrafya konularında çalışmalar yapmış olan Eratostenes, çalışmalarını “Geographica” adlı kitabında toplamış ve bu kitap adının, sonradan bilim dalının adı olması dolayısıyla da coğrafyanın isim babası olarak kabul edilmiştir ( Bergman ve diğ., 1993).
Carl Ritter, (7 Ağustos 1779, Quedlinburg - 28 Eylül 1859, Berlin) Alman tarihçi, filozof ve coğrafyacıdır. Coğrafya İlminde Tarihi Esaslar adlı eserinde; Beşeri coğrafya, insan ve çevre arasındaki ilişkileri inceler tezini ileri sürerek beşeri coğrafyanın konusunu belirlemiştir.
ve XI. yüzyıl Türk-İslâm coğrafyacısı olarak Bîrûnî, tam adıyla Ebû Reyhan Muhammed b. Ahmed el-Bîrûnî ise 973 yılında Harezm'de dünyaya gelmiştir. Batı dillerinde Alberuni veya Üstad Aliboron olarak anılmakta olup Türk ve İslâm dünyasında ise Bîrûnî olarak meşhur olmuştur.
Thales, Heredotos, Aristo, Eratosthenes, Hipparkos, Marinus, Strabon ve Batlamyus İlk Çağ'da coğrafyanın gelişmesine katkıda bulunan coğrafyacılar olarak öne çıkarlar.
Mes'udi, Marzavi, Sanad bin Ali, Usturlabi, Buhtari, Biruni, El İstahri, İdrisi, İbn-i Batuta, İbn-i Haldun, İbn-i Havkal, Kadızade-i Rumi, Tusi, Uluğ Bey gibi filozoflar Coğrafya bilimine önemli katkılarda bulunmuşlardır.
COĞRAFYADA, 1. Dağılış ilkesi 2. Bağlantı (ilişki) ilkesi 3. Karşılaştırma ilkesi 4. Nedensellik (sebep-sonuç ) ilkesi Olmak üzere 4 ilke önem taşır.
Geçmişteki mekanların incelenmesi anlamına gelen tarihi coğrafyanın kurucusu Alman coğrafyacı Philipp Clüver (1580-1622)'dir. Bu disiplinin adını tarihi coğrafya olarak koyan ise, 18. yüzyıl başlarında Edward Wells'dir.
BERNHARD VARENİUS(1622-1650) NİCOLAS KOPERNİK(1473-1543) • Coğrafya cifttir.”Coğrafyayı ilk defa özel ve • Astronominin kurucusu sayılır. genel olarak inceleyen bilim adamıdır. Dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında • Geopraphia Generalis adlı eseri vardır. döndükleri kuralını açıklamıştır.
Ağırlıkla İbn-i Haldun'a ve Mukaddime'sine doğrudan veya ikincil olarak zayıf ve tekrarlayıcı (aktarıcı) referanslar ile atfedilen bu sözden "Türkçede ilk söz eden kişi", Nurdan Gürbilek'e göre Yaşadığım Gibi adlı eserinde Ahmet Hamdi Tanpınar'dır.
Genel coğrafya ile ülkeler coğrafyası alanlarında çeşitli konuları işlemiş bulunan Herbert Loius, özellikle jeomorfoloji, klimatoloji, bitki coğrafyası, hidrografya, nüfus ve yerleşme coğrafyası ve harita bilgisi konularına ağırlık vermiştir.
▶ Modern Coğrafya Dönemi (1874 - 1948):
Disiplinin üniversitelerde kurumsallaşmasıyla coğrafya artık profesyonel coğrafyacılar tarafından pratik edilen bir bilim haline dönüşmüştür. bölümü bu dönemde geliştirilmiştir.
Modern coğrafyanın kurucusu olan Ritter batıda oldukça fazla sayıda araştırmaya konu olmuş, çalışmaları ve disipline katkıları uzun yıllar tartışılmıştır.
Muhammed Şerif el-İdrîsî (1100 Septe - 1166 Palermo), El İdrisi (Arapça; أبو عبد الله محمد الإدريسي ; Latince Dreses) olarak bilinen ünlü Arap gezgin, haritacı ve coğrafyacı.
Bu örgütlenme sonucunda Coğrafya Bölümü'nün öğretim kadrosunda Almanya'dan davet edilmiş olan Profesör Erich Obst başkanlığında Faik Sabri Duran, Ali Macit Arda, Selim Mansur ve Hamit Sadi Selen görev almışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri