Yeni doğan çocuğa tatlı bir şey çiğneyerek ağzına vermek, dudağına sürmek Sünnet-i seniye'dir. Bunu sâlih bir kimsenin yapması ise menduptur. Kuru üzüm ve şeker gibi tatlılarla yapılabilirse de kuru hurma ile yapmak müstehaptır, daha faziletlidir.
Bazı kültürlerde ilk emzirme yapılmadan önce bebeğin gazı olmasın diye bebeğin ağzında nar tanesi patlatma ya da soda içirilmesi, bereket inancı ile sütten önce bebeğe hurma ve zemzem suyu verme ya da aç kalıp sarılık olmasın diye şekerli su içirme gibi uygulamalar yanlıştır.
İslâm'dan önce de uygulanan tahnîk bir Arap âdeti olduğundan ibadet değil âdet sünnetleri arasında sayılmalıdır (M. Revvâs Kal'acî, I, 445). Fakat bu âdet Hz. Peygamber tarafından onaylandığı ve bizzat uygulandığı için müstehap kabul edilmiştir (Nevevî, XIV, 122-123; Mv.F, X, 276).
Bebeğin yedisinde, bebeğin başına yeşil yaprakla su silkinerek yedi kırkı, kırkında ise kovanın içine kırk taş atılarak o su ile bebek y yıkanırdı. Kırk gün çocuk evden dışarıya çıkarılmazdı. Bebek bir eve ilk defa gittiğinde, ev sahibi bebeğin koynuna, yumurta, şeker, ekmek koyardı. Ölüm, bir dönüm noktasıdır.
1 ) Çocuğun doğumunun hemen ardından sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okumak. 2) Çocuğa tahnîk yapmak. **** 3) Çocuğa güzel bir isim vermek. 4) Akîka kurbanı kesmek.
İlgili 34 soru bulundu
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah takılır. Nazar boncuklarının, kurdelelerin eşlik ettiği altın ve maşallah bebeğin yatağında bulunan altın yastığına iliştirilir. Altın künye de bebeğe takılabilecek hediyeler arasındadır.
Bu kırk günlük sürece lohusalık da denmektedir. Bu süreçte annenin kendini toparlaması, bebeğin de anne ile bağ kurması beklenir. Bu sebeple anne ve bebek yalnız bırakılmaz. Anneye de psikolojik olarak destek olunur.
Ashâb, yeni doğan yavrularını kucaklayıp vakit kaybetmeden onu ziyarete getirdiklerinde, Efendimiz (sas) bir yandan hurma ile çiğnem yaparken bir yandan da dua buyurur. Muhterem bir ağızdan dökülen dualarla ruhu okşanan bebek için, kendisi adına Allah'a yalvaran bir sesi dinlemek ne büyük huzurdur!
Bu açıdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden buluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 3/14-16).
Sünnet olan saçın kesilmesidir.
Ancak saçı kesmeden de saçın ağırlığınca sadaka verebilirsiniz, bunun da sevabı vardır. Tam sünnete uygun olan saçın kesilip ağırlığınca sadaka verilmesidir.
8 aylık bir bebek için hurma, katı gıdalara geçiş yaparken tanıştırılabilecek sağlıklı bir seçenektir.
Öncelikle hurmayı üstü geçicek şekilde kaynar suda en az yarım saat bekletelim. Daha sonra suyu süzüp hurmaları soyalım ve çekirdeğini çıkarıp ezelim üstüne bebe bisküvisini ekleyelim ve az bir miktar su ekleyip ezelim karışıma zeytinyağını ekleyip afiyetle yedirelim 😋bebişlerimize afiyet olsun.
İslâmî eserlerde çocuğa ad koymanın zamanı üzerinde durulmuş ve bazı rivayetlerde doğumunun üçüncü, bazılarında ise yedinci günü ad koymak için en uygun zaman olarak gösterilmiştir.
Yeni doğan bebeklerin damağına ezilmiş hurma yahut bal sürme işine “tahnik” denir. Tahnik sünnettir. Kelime, lügatte “damağa sürmek” manasına gelir. Muhtelif hadîs-i şerîflerle sabittir ki Rasûlüllah Efendimiz (s.a.v.) bunu hem bizzat uygulamış hem de teşvik etmiştir.
Değerli kardeşimiz, Bahsedilen durum hurafeden ibarettir. Hayızlı iken bir bayan yeni doğmuş bebeği de annesini de ziyaret edebilir. Bunda hiçbir sakınca yoktur.
Önce hurmaları bir cezvede haşlayınız. Sonra kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp soğumaya bırakınız. Ayrı bir cezvede su ile irmiği kaynatınız. En son olarak irmik hurma ve pekmezi blender ile eziniz isterseniz hurma yerine kuru kayısı ile de yapabilirsiniz.
Yeni doğan çocuğun başındaki saça Arapça'da akīka denir. Akîka kurbanı kesildiği gün çocuğun saçı tıraş edildiği için kurbana da akîka adı verilmiştir.
Yarı kırk uçurma bebeğin 20. gününde, kırk uçurma ise 40. gününde yapılır. Tamamen geleneksel bir ritüel olan yarı kırk banyosu, herhangi bir bilimsellik veya dinsel bir temel içermemektedir. Dolayısıyla dinimizde yarı kırk ile ilgili herhangi bir zorunluluk olmadığı söylenebilir.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor.
Baba sadece 'alışveriş' gibi fiziksel düzenlemelerden sorumlu bir yardımcı değil işbölümü ile anne yemeği hazırlarken baba da bebeğin gazını çıkarmak, altını değiştirmek, biberon ile karnını doyurmak gibi sorumluluklarda aktif rol alabilir.
Bebeğin ilk banyosu öncesinde, annenin ve bebeğin sağlığını korumak için doktor veya hemşirenin önerilerine başvurmak önemlidir. Bebeği yıkarken, göbek düşene kadar beklemek enfeksiyon riskini azaltır. Banyo suyu 36.5°C - 37°C arasında olmalı ve bebeği ön-gövde-sırt-baş sıralamasına göre yıkamak iyi bir uygulamadır.
Bebekler için Okunması Tavsiye Edilen “İnşirah Suresi”
Surenin 3 kere peş peşe okunması son derece faydalıdır. Özellikle bebeklerin rahat uyuması için dua edilebilir.
Halk arasında “lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü yaygın olarak kullanılır. Bu söz bir yerde gerçekleri yansıtmaktadır. Çünkü doğum ve lohusalık döneminde ortaya çıkan hastalıklar hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır.
Loğusa ve al basması
Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz. Bu süre içinde çocuğun beşiğinin, annenin yatağının üstünden babanın gömleği veya ceketi eksik edilmez. Bunların yanında başlarını koydukları yastıklarının altına ayna, bıçak, makas gibi şeyler konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri