İlk bebek banyosunun zamanı ile ilgili doktorların genel tavsiyesi, bebeğin göbek bağının düşmesinden bir gün sonrasıdır. Bebeğin temizliği, göbek bağı düşünceye kadarki sürede, silme banyo ile yapılabilir. Silme banyosu, bebek şampuanlı küçük bir havlu ya da müslin bezle bebeğin yüz ve vücudu silinerek uygulanır.
İlk günlerde bebek kaynamış, ılınmış su ile yıkanmalı. Sünger yerine tülbent, ince havlu tercih edilmelidir. Doğal nemlendirici kompleks içerikli temizleme kalıpları; haftada 1-2 şampuan, banyo jeli kullanılabilir.
Göbek Düştükten Sonra İlk Banyo
Yenidoğan bebeklerin göbek bağı doğduktan sonra düşene kadar ilk banyosu yapılmamalıdır. Bu, göbek bağının enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Göbek bağı düştüğünde, bebek hazır olduğunda ilk banyo yapılabilir.
Bebeğinizin ilk banyosu için doğal içerikli ve göz yakmayan şampuanları kullanabilirsiniz. Banyo sonrası bebeğinizi bebek yağı ya da losyonlarla nemlendirebilirsiniz. Bebeğinizi sarmalayıp kurulayabileceğiniz pamuk, bambu ya da müslin banyo havlu seti de bebeğinizin ilk banyosu için gerekli ürünler arasında yer alır.
Bebeğin ilk banyosunda herhangi bir şampuan, sabun kullanmanız önerilmez. Ama daha sonrası için yenidoğan şampuanı ve yenidoğan sabunu kullanılabilir. Bu ürünler, yenidoğan bebeğin hassas cildine özel geliştirilmiş olmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Yenidoğan Bebeğinize Sünger Banyosu Yaptırmak
Bebeğinizin göbek bağı düşmeden önce (doğumdan 10 gün ila üç hafta sonra), göbek bağının ıslanmasını önlemek için sabun banyosu yaptırmak en iyisidir.
İlk bebek banyosunun zamanı ile ilgili doktorların genel tavsiyesi, bebeğin göbek bağının düşmesinden bir gün sonrasıdır. Bebeğin temizliği, göbek bağı düşünceye kadarki sürede, silme banyo ile yapılabilir. Silme banyosu, bebek şampuanlı küçük bir havlu ya da müslin bezle bebeğin yüz ve vücudu silinerek uygulanır.
Bu soruyu hassas, özenli ve dikkatli bir biçimde silme banyosu yaptırabilirsiniz şeklinde cevaplamak mümkündür. “Bebeğin göbeği düştükten sonra ne zaman yıkanır?” sorusuna ise göbek bağı düştüğünün ertesi günü şeklinde cevap verebiliriz.
Uykuya dalarken, uyandıktan hemen sonra, banyo sonrası bebeğinizi emzirmek için çok uygun zamanlardır. Ayrıca bebeğinizle bol bol ten teması kurup sizin kokunuzu almasını sağlamak da bebeğinizin emme güdüsünü tetikler.
Göbek bağı düşmeden banyo yapılır mı? Göbek bağı düşmeden bebek nasıl yıkanır? Akılda tutulması gereken ilk şey, bebeğinizin göbek bağı düşüp iyileşene kadar sünger banyolarıyla başlamaktır.
Göbek bağının olduğu bölgenin açıkta kalması için göbek bağı oyuntulu yenidoğan bezlerinden kullanabilir ya da bezini göbeğinin altından bağlayabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyesini aldıktan sonra göbek bağı düşmeden de bebeğinizi yıkayabilirsiniz. Ancak göbek bağının düştüğü gün banyo yaptırmamanızda fayda vardır.
Banyo saati için en uygun vakit, bebeğin rahat ve uzun uyumasına olanak sağlayan bir zaman dilimi öncesidir. Bu yüzden bebeği beslemeden veya besledikten 1-1,5 saat sonra yıkamak daha doğru olur. Su sıcaklığı bebeğin vücut ısısına yakın olmalıdır. Bu nedenle su sıcaklığının en ideali 36,5 °C'dir.
Ülkemizde de geleneksel inanç ve uygulamalar yeni doğan bebek bakımında yüzyıllardır kullanılır. Bu yöntemlerden biri de bebeklerin tuzlanmasıdır. Bu işlem yörelere göre değişmekle beraber ilk gün ya da daha sonraki günlerde (40. gününde) yapılır.
Bebeklere Banyodan Sonra Ciltlerine Ne Sürülmeli? Banyodan sonra tüm vücudu eğer kuruyor ise nemlendirici sürebilirsiniz. Belirgin bir kuruma yok ise hiçbir şey sürmeyiniz. Nemlendirici seçerken, içeriğinin doğal olduğuna dikkat etmenizde fayda vardır.
İlk haftalarda temiz içme suyu ısıtılarak banyoda kulanılır. Ama eğer şebeke suyu temiz olan bir kentte yaşanıyorsa ilk aydan itibaren bu su da kullanılabilir. Eğer suyun temizliğinden şüpheniz varsa önce kaynatıp sonra soğutarak kullanın.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebeğin emzirilmesi caizdir.
Üç saatte bir 15 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır. Sonraki üç saat içerisinde meme yeniden süt dolmuş olur. İş hayatına devam eden anneler üç saatte bir süt sağmalıdır. Aylar sonra bu süre dört saate çıkabilir.
Dünyaya gözlerini açan bebekler bu karışımla yıkanıyor. Bebek tuzlamanın amacına ise, karışımdaki şeker bebeğin şeker gibi olması niyetiyle, karışımdaki bal, bal gibi olması niyetiyle, Tuzda teri kokmasın niyetiyle yapılıyor. Bebekler tuzlama denen yıkama işleminden sonra mani ve ninniler eşliğinde uyutuluyor.
Göbek bağı temiz ve kuru tutulmalı
Göbek bağı günler içerisinde jölemsi, yapışkan ve sulu özelliğini yavaşça kaybetmektedir. Rengi sarıdan kahverengiye doğru değişir ve yaklaşık 1-3 hafta içinde de düşer.
Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin.
Göbeğe sadece doğumda kesilme öncesi batikon uygulanmakta ve sonrasında üzeri temiz bir gazlı bez ile kapatılmakta, sonrasında ise ek bir bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle bebeğin göbek düşmeden yıkanması da doğru değildir. Tercihen göbeğin düşmesini takip eden ikinci günde bebeğiniz yıkanabilir.
Bebeği Tuzlarsak Ter Kokmaz. Yıllardan beri bir gelenek haline gelen bebek tuzlamak, doğru bilinen en büyük yanlıştır. Aile büyüklerinden gelen bir öneri olan “Bebeği ıslatıp tuzlu bir şekilde bekletmek ya da tuzlu suyla yıkamak, ileride terinin kokmamasını engeller” görüşü tamamen yanlış olduğu gibi oldukça da zararlı ...
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
24 ve 25 derecede ise kısa kollu bir atlet ve uzun kollu pijama yeterli olacaktır. 26 derecede hafif bir uyku tulumu ve 27 derece üzerinde yalnızca bebek bezi kullanmak yeterli olmaktadır. Gerekli görürseniz ince olduğundan emin olduğunuz pamuklu bir alet de giydirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri