3 Aylık Bebek Gelişimi Artık annesini babasın iyice tanır. Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. Yabancılara gülümseyebilir. Bu dönemde bebeğinizin gözleri sürekli üzerinizde olacaktır.
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
Bebek birinci ayda annesini tanımaya başlar. Annesinin yüzünü, sesini ve kokusunu ayırt edebilir.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
Bebekler 1. aydan sonra annesini tanır ve de bilinçli olarak gülümserler. Bebekler anne ve babalarının sesini tanır.
İlgili 36 soru bulundu
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Bebekler oldukça gelişmiş koku ve tat alma duyularına sahiptir. Annelerini kokularından tanırlar. Anne kokusu bebekleri sakinleştirir, uykuya geçmelerini kolaylaştırır, korkularını azaltır.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir.
Anne karnındayken başlayan refleks gülümsemeleri doğumdan sonraki 1-2 ay içinde de devam eder. 2. Aydan sonra bebekler artık istemli bir şekilde etraftaki insanlara, ya da görüntülere tepki olarak gülmeye başlarlar. Gülmek, bebeklerin duygusal gelişiminin ilk göstergesi ve sosyal tepkilerinin ilkidir.
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
Bu dönemde, yani ilk 1 haftada bebekler ışığı ve karanlığı, özellikle siyah, beyaz ve gri renkleri görebilir. Bebeğin görüş mesafesi 20-30 cm ile sınırlıdır. Ayrıca uzmanlar bu dönemdeki bir bebeğin hafif şaşı bakmasının normal olduğunu söylüyor.
İşitme duyusu:
Miadında doğan bir bebek duyma ve sese tepki verme kabiliyetine sahiptir.
Bebekler Hisseder
Bebekler nasıl annesinin kokusunu hisseder, yüzüne ve sesine tepki verir. Aynı şekilde babayla da bağ kuruldukça onu hissetmeye başlar.
Bu konuda endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Hıçkırığın nedeni genellikle midenin büyümeye başlaması ve hıçkırığa yol açabilecek olan sinirin uyarılmasıdır. Bu ise bebeklerde sindirim sisteminin işleyişinin yolunda olduğunu gösterir. Yenidoğan bebeklerde hıçkırık çoğu zaman beslenme sonrası görülür.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Bu gelenek ile bebeğin artık dış dünyayla tanışabileceği ve ilk deneyimi kutlanmış olur. Anne ve bebek, doğum sonrası 40 gün süreyle birçok hastalığa ve mikroba açık hâldedir. Bu gelenek ile her ikisi de kırklanarak bu süreci üzerlerinden atarlar.
Zamanında doğmuş normal bebeğin boyu, yaklaşık 50 cm'dir. Ama 48-52 cm arası normal kabul ediliyor.
- Anneden süt emerken doyan bir bebek eğer anne memesiyle oynamaya ya da emmek yerine oyalanmaya başlarsa bebeğin karnının iyice doyduğunu anlamak mümkündür. - Emzirme sonrası yatağına yatırılan bebek rahatça uyur ve 10 ile 20 dakika gibi süre içerisinde uyanmazsa bebeğin doyduğunun işaretidir.
Doktor önerisiyle aç bıraktığınız bebeği uyutmanız gerekiyorsa, öncelikle doktorunuzla bebek özelinde görüşmelisiniz. Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz. 1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Bebeklerin bu çok gelişmiş koku duyuları sayesinde alışık olduğu kokularla onları sakinleştirmek mümkündür. Bu nedenle bebekler annelerini emmeseler dahi göğüslerinde yatmaktan ve kucağında olmaktan huzur duyarlar çünkü en sevdikleri koku annelerinin kokusudur.
Dışarıdan ek besin almayıp anne sütü ile beslenen ve henüz tam gelişmeyen ter bezlerinde saklanan bu koku, bebeklerde sıcakta kalsa dahi bezler yeterince gelişmediği için hiç kötü koku çıkarmaz.
Oysa anne karnındaki bir bebekte 26. haftadan sonra ağrı duyusunu taşıyacak sinir ağları olgunlaştığı için fizyolojik refleksler gelişmekte ve fetüs ağrıyı algılayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri