“VANİLYA VE LAVANTA KOKULARI BEBEKLERİ SAKİNLEŞTİRİYOR” Anne karnında başlayan koku algısı sayesinde gelişen koku hafızasının bebeğin doğumdan sonra annesini tanımasını sağladığını belirten Ergül, “Plesanta içinde geçirdiği zaman sonucu amniyotik sıvının kokusunu sayesinde bebekler annesini tanıyor.
Anne kokusunu tanır
Bu özel kokuya annelik hormonları sebep olur. Bebek, doğduğu günden itibaren annesinin tenindeki bu özel kokuyu tanır. Bu yüzden her kucağa alındığında, tene temas eder etmez, emme refleksi gösterir.
Bebekler doğumdan itibaren annenin kokusunu, sesini ve yüzünü tanırlar, ağlayarak ve farklı sesler çıkararak kendisini anlatmaya çalışırlar.
Özellikle birinci trimester döneminde bu gelişim hızla devam eder. 2 aylık bebek, bu süreçte değerlendirildiğinden farklı kokuları ve tatları ayırt etmeye başlar. Doğal olarak tat ve koku konusunda öğrenme sürekli devam eder. Örneğin, bebek bu dönemde, annesinin meme ucunu, koku duyusu ile bulabilir.
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
İlgili 18 soru bulundu
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Bebeklerin bu çok gelişmiş koku duyuları sayesinde alışık olduğu kokularla onları sakinleştirmek mümkündür. Bu nedenle bebekler annelerini emmeseler dahi göğüslerinde yatmaktan ve kucağında olmaktan huzur duyarlar çünkü en sevdikleri koku annelerinin kokusudur.
Sebebinin bebeklerdeki kıl dibindeki salgı bezlerinden alakalı olduğu görülmektedir. Bilhassa kafa kısmında ve yüz kısmında daha aktif çalışan salgı bezlerinden yayılan koku bebeklerdeki mis kokuyu ortaya çıkarmaktadır.
Ayrıca araştırmalar göstermektedir ki her annenin plasenta sıvısının kokusu, meme ucundaki kokuyla aynı ve plasenta sıvısının kokusu her anneye özel ve eşsiz. Bu koku memedeki areola bezlerinden salgılanıyor ve amniyotik sıvı içindeki birçok molekül benzeşiyor.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
“Bebekler annelerini kokularından ve seslerinden tanırlar”
Her ay görme duyusu gelişir. İşitme duyusu; anne karnında ortalama 18-20. haftalarda başlar. Özellikle anne sesi belleğine kaydedilir.
Parfümdü, vücut losyonuydu gibi şeyler emziren annenin bebeği ile arasındaki bağı koparıyor. Bebek “sebep yokken” huysuzlanıyor ve ağlıyor! Oysa sebep işte o annenin değişen kokusu. Bebek sesi alıyor ama kokuya yabancı.
Yenidoğanlar, doğumdan itibaren etraflarını tanımak için diğer duyularından çok koku duyularını kullanırlar. Siz ile bebeğiniz arasındaki bağ da işte bu noktada başlar: bebekler annelerini sadece kokularından tanıyabilirler.
11 Aylık Bebek Gelişimi
Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir. Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar. Dokunsal faaliyetlere karşı ilgisi en üst seviyede olur.
Bebekler 1 yaşına geldiklerinde bazı kelimeleri söylemeye başlar. Bu yaşlarda çocuklardan uzun cümleler kurmaları beklenmemelidir. 18. ayda kelime dağarcıkları gelişerek 24. aylarda iki kelimeyi bir araya getirmeye başlayabilirler. Çocuklar merak duygusundan dolayı soru sormaya başlarlar.
Seçmiş olduğu az sayıda bakım verenden güven, bakım, destek ve koruma bekler. Bağlanma davranışı, stres altında olduğu zamanlarda “yakınlık arayışı” sonucu başlar. Seçici (Odaklı) bağlanma ise 7.aydan sonra oluşur.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
İlk çocukluk dönemlerinde çocuk anneyi, sesini, kokusunu tanır ve annesi yanındayken kendini güvende hisseder. En ufak bir ayrılık, uzaklaşma bile çocuğun huzursuz olması için yeterlidir. Baba bile anne-çocuk arasındaki ilişkiye sonradan dahil olur. İlk dönemlerde babalar annenin yokluğunu telafi edemezler.
Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
Bir yaşına yaklaşırken bebek etrafındaki insanların duygularını anlamaya başlar. Anne-babasının ona kızdığını, yüz mimiklerinden ve ses tonlarından anlayıp ağlamaya başlayabilir. Burada da anne babanın, kendi duygularını ve çocuğun duygularını isimlendirip açıklaması, çocuğa güven verir.
Duygusal gelişim, bebeklikte başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Bebeklerde fark edilebilen ilk duygular neşe, öfke, üzüntü ve korkudur. Zamanla benlik algısı oluştukça utangaçlık, gurur, şaşırma, sevinç, mahcubiyet, utanma, suçluluk ve empati gibi daha komplike duygular gelişmeye başlar.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri