Antibiyotiklerin etkilerini gösterebilmeleri için kanda belirli seviyede olmaları gerekiyor. Bu seviyeyi sabit tutabilmeniz, ancak ilacınızı eşit aralıklarla almanızla mümkün. Örneğin; günde 3 kez alacaksanız, 8 saat arayla için. Antibiyotiklerin mide veya bağırsakta çözülerek kana karışması gerekiyor.
Eğer ilaçlar 12 saatlik eşit aralıklarla alınması gerekliyse 11-13, hatta biraz daha zorlayarak 10-14 saat aralıklarla alınabilir.
Doktor tarafından planlanan kullanma süresine uyulmalıdır. *Antibiyotiğin verilme saatine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilen kullanma saatleri aksatılmamalıdır. İlacın belirlenen saatten en çok 1 saat önce veya 1 saat sonra verilmesi tedaviyi çok etkilemez.
Zamanından önce bırakılmamalıdır. Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir.
Antibiyotik alınma saatlerine mutlaka uyulmalı ve eğer antibiyotik alınması gereken saatte alınmadıysa bir sonraki saatte fazla doz alınmamalıdır. Başka hastalıklar için kullanılan rutin ilaçlar varsa bunlar hakkında antibiyotik reçete edilmeden doktor bilgilendirilmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Antibiyotiklerin etkilerini gösterebilmeleri için kanda belirli seviyede olmaları gerekiyor. Bu seviyeyi sabit tutabilmeniz, ancak ilacınızı eşit aralıklarla almanızla mümkün. Örneğin; günde 3 kez alacaksanız, 8 saat arayla için.
Yanlışlıkla fazla bir doz alma
Kullanılan dozun unutularak aynı saatte tekrar alınması durumunda tek dozun ciddi bir söz konusu değildir. Ancak midenizde ağrı, ishal ve hasta hissetme-hasta olma gibi yan etkilere yakalanma olasılığınız artıracaktır.
Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı sonucunda ciddi sağlık problemleri gelişebilir. Bazı bireylerde antibiyotik alerjisi de gelişebildiği için nefes almakta güçlük, hızlı kalp atışları, bilinç kayıpları, ani tansiyon düşüklüğü ve deride dökülme gibi durumlar da yaşanabilir.
Özellikle antibiyotiklerin, antiromatizmal ilaçların, demir haplarının az su ile ya da susuz yutulması, gece yatmadan hemen önce alınması yutma güçlüğü ile kendini gösteren ağrılı ülsere yol açabiliyor.
AUGMENTIN 1g tablet sadece glomerüler filtrasyon oranı >30 ml/dak olan hastalarda kullanılmalıdır. Doz ayarlamaya gerek yoktur. (Günde 2 kez bir 625 mg tablet veya günde 2 kez bir 1 g tablet) Günde 2 kez bir 625 mg tablet 1g tablet verilmemelidir. Her 24 saatte bir 625 mg tabletten fazla verilmemelidir.
Antibiyotik Bittikten Kaç Gün Sonra Vücuttan Atılır? Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Genellikle 6 saatte bir 250 mg veya 8 saatte bir 500 mg dozları yeterlidir. Mesane ve cilt enfeksiyonları gibi bazı enfeksiyonlarda 12 saatte bir 500 mg önerilir. Uygulama süresi 7-14 gün arası değişebilir.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.
Antibiyotik kaç gün kullanılmalı diye merak edenler için çoğu antibiyotiğin 7 ila 14 gün için reçete edildiği belirtilmelidir. Bazı durumlarda daha kısa tedaviler de işe yarayabilir. Ancak tedavi süresi ve kullanılacak antibiyotik türü doktorlar tarafından belirlenir.
Antibiyotiklerin önerilen ve doğru dozda kullanılması, önerilen doz sıklığına uyulması antibiyotiklerin vücutta etkin düzeylerini koruması için önemlidir. Doz unutulursa akla geldiğinde hemen alınabilir, ama diğer doz vakti geldiyse unutulan doz ile birlikte çift doz alınması önerilmez.
TOK KARNINA İÇİLEN İLAÇLAR DEĞİŞEBİLİYOR
Antibiyotiklerden bir kısmı aç karnına alınabiliyor, ancak antibiyotiğin türüne göre değişmekle beraber eczaneye ve uzmana başvurulması gerekir.
Antibiyotiklerden sonu 'misin' ekiyle biten makrolid grubu antibiyotikler aç karnına kullanılmalıdır. Bazı antibiyotikler, aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar, romatizmal ilaçlar ve ağrı kesiciler mideyi tahriş ederek kanama ve ülsere neden olabildikleri için tok karnına kullanılmalıdır.
Antibiyotikler birçok karaciğer ve böbrek yolu ile bedenden atılır. Bundan dolayı karaciğer ve böbrekte hasar oluşabilmektedir. Böbrek ve karaciğer rahatsızlığı bulunan kişilerde, antibiyotik tedavisi gerekli ise az dozda ya da böbrek-karaciğer atılımı bulunmayan ilaçlar seçilmelidir.
Fazla Doz Kullanımında Ne Olur? Kişi kendisine önerilene göre yanlışlıkla fazladan bir doz daha alırsa yan etki riski artar. Yanlışlıkla fazladan alınan 1 doz antibiyotiğin kişiye ciddi zararlar vermesi muhtemel değildir ancak midede ağrı, ishal ve mide bulantısı gibi yan etkilerle karşılaşma ihtimali artacaktır.
Yanlış kullanım bakterilere direnç kazandırır
Çok sık ve düzensiz antibiyotik kullanıldığında bakterilerin direnç kazanması kaçınılmazdır. Her antibiyotik alındığında bazı bakteriler ölür, bazıları direnç kazanır ve antibiyotiklere karşı savunma mekanizması geliştirir. Her yeni enfeksiyonda tedavi güçleşir.
Antibiyotikler bakteriyel kaynaklı hastalıklarda kullanılmalıdır. Hekim kontrolünde kullanılan antibiyotik zamanından önce bırakılmamalıdır. Geniş etkili antibiyotikler mecbur kalınmadıkça alınmamalıdır. Direnç gelişmemesi için antibiyotiği alma saatleri her gün aynı olmalıdır.
Antibiyotiklerin bir kısmının da aç karna alınması şart.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri