Bebeklerin cilt sağlığı için ise bazı önlemler alınabilir. Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır.
Yenidoğan Bebek Kaç Günde Bir Yıkanır? Yenidoğan bebeğinize her gün banyo yaptırmanıza gerek yoktur. Bebeğiniz daha aktif hale gelene kadar haftada üç kez banyo yaptırmak yeterli olabilir. Çünkü yenidoğan bebeği yıkama konusunu fazla abartmak, zaten hassas yapıda olan cildini kurutup tahrişlere açık hale getirebilir.
Bebekleri belli periyotlarla yıkamak onları mikroplardan uzak ve temiz kalırlar. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında her gün yıkanan bebeklerde pişik sorunu meydana gelmez. Bebeğimizi emzirdikten hemen sonra yıkamamak gerekmektedir.
İdeal bir bebek banyosunda, oda ısısının 22-24 derece arasında, suyun sıcaklığının ise 36-37 derecelerde olmasına özen gösterilmelidir. Bebek beslenmesinden 1 saat sonra, açlık ile tokluk arasındaki bir zaman aralığında yıkanmalıdır.
Yenidoğan bebeğe banyo yaptırırken…
Bebeklere özellikle yaz dönemlerinde her gün banyo yaptırılabilir ancak önerilen ilk 1 ay için göbek düşene kadar haftada 2-3 kez, göbek düştükten sonra her gün banyo yaptırılmasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Temiz tutun. Sağlıklı bebeklerde göbek bağı düşene kadar herhangi bir şeyle silmeden kuru bakım yapılır. Eğer kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse su ve sabunla temizleyin ve iyice kurutun. Emici bir bez ya da kağıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Göbek düştükten sonraki ilk birkaç gün akıntının olması doğaldır. Kendiliğinden geçmezse, göbek kordonu kalıntısına gümüş nitrat uygulanması yeterlidir.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
İlk günlerde bebek kaynamış, ılınmış su ile yıkanmalı. Sünger yerine tülbent, ince havlu tercih edilmelidir. Doğal nemlendirici kompleks içerikli temizleme kalıpları; haftada 1-2 şampuan, banyo jeli kullanılabilir.
Bebeğinizin ilk banyosunda sadece ılık su kullanmanız öneriliyor. Daha sonraki banyolarda ise yeni doğan bebekler için özel formüle edilen şampuan ve sabunlardan yararlanabilirsiniz. Banyo sonrasında bebeğinizi hemen kurulamak ve giydirmek için havlusunu ve kıyafetlerini yakınınızda tutmanız rahatlık sunar.
Bebeğinizin göbek bağı düşmeden önce (doğumdan 10 gün ila üç hafta sonra), göbek bağının ıslanmasını önlemek için sabun banyosu yaptırmak en iyisidir.
Her bebeğin farklı beslenme alışkanlıkları olsa da genellikle yeni doğan bebekler 2-3 saatte bir acıkır. İlk ayda bebeğinizi gündüz 2-2.5 saatte bir, gece 3-4 saatte bir uyandırılıp emzirebilirsiniz. Bir aylık bebeğiniz 24 saatlik süre içerisinde 8 ila 12 kez süt emebilir.
Bebeğin saçlı derisi haftada bir veya iki kez, gözleri yakmayan bebek şampuanlarıyla yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra sabun artığının kalmamasına dikkat edilmelidir. Banyo bitiminde nemlendiricilerin sürülmesi gerekir. Sürülen nemlendiricilerde katkı maddesi olmaması, kokusuz ve parfümsüz olmasına dikkat etmelisiniz.
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir. Bu süre, kadınların süt tedariği yapabilmesi için yeterlidir.
Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır.
Gece uykusu ise eskiye göre çok daha derindir, bu nedenle uykudan acıkarak uyanmıyorsa gece 5 saatte bir uyandırarak emzirmeniz yeterli olur.
Doğumdan sonraki ilk dakikalarda anne, emzirme yoluyla bebeği ile tanışır, bebek annesinin kokusunu tanır ve yabancıların kokusundan ayırt edebilir. Anne ve bebek emzirme sırasında birbirleri ile sevgi alışverişinde bulunurlar. Bebeğin en önemli gereksinimlerinden diğeri günlük bakımı ve temizliğidir.
Yenidoğan bebeklerde hıçkırık sıklıkla oluşan bir durumdur. Bu konuda endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Hıçkırığın nedeni genellikle midenin büyümeye başlaması ve hıçkırığa yol açabilecek olan sinirin uyarılmasıdır. Bu ise bebeklerde sindirim sisteminin işleyişinin yolunda olduğunu gösterir.
Yaklaşık 3 ayda bebeğinizin gözleri etrafındaki şeyleri takip etmelidir. Bebeğinizin yakınında parlak renkli bir oyuncak sallarsanız, gözlerini hareketlerini ve ellerini kavramak için ulaştığını görebilmeniz gerekir.
Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin.
Göbeğe sadece doğumda kesilme öncesi batikon uygulanmakta ve sonrasında üzeri temiz bir gazlı bez ile kapatılmakta, sonrasında ise ek bir bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle bebeğin göbek düşmeden yıkanması da doğru değildir. Tercihen göbeğin düşmesini takip eden ikinci günde bebeğiniz yıkanabilir.
Bebeğinizin göbek bağı doğumdan sonra saatler içinde kurur, 6-18 gün arasında düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri