Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır.
Bu süreçte doğumdan hemen sonra gelişen ve giderek azalan kanama regl kanaması ile karıştırılmamalıdır. 40 günlük lohusalık döneminde gelişen berrak kırmızı olan kanamaya löşi denir. Kan pıhtıları da içeren bu kanama 3-10 gün boyunca sürebilir.
Kırk gün dolmadan lohusalık kanaması kesilen kadın, boy abdesti alır ve ibadetlerini yapmaya başlar.
Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için alınması gerekmez. Bir süre sonra kendiliğinden iyileşecektir. Bu iyileşme genelde 6 haftaya geçmez. Hemen doğum sonrası, genital bölgeye buz uygulama hem ağrıyı hem de ödemi azaltarak sizi rahatlatacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Dikişlerin atılmasından yaklaşık 7-10 gün sonra ipliklerin erimesine bağlı hafif bir vajinal kaşıntı olur. Bu kaşıntıya ağrı, ateş veya kötü kokulu akıntı eşlik etmez. Kızlık zarı dikimi sonrası ip gelmesi genellikle dikişlerde erimenin bir belirtisidir.
Değerli kardeşimiz, Hayızlı veya lohusa bir kadın, ihtilam olmaktan dolayı gusletmesi şart değildir. Bu hallerin bitiminden sonra gusül alabilir.
Doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde cinsel ilişkiye girmek tıbben de dinen de sakıncalıdır.
Doğum sonrası annelerde ve bebeklerde gaz şikayeti görülebilmektedir. Özellikle bebeklerde doğumdan iki hafta sonra başlayan ve dördüncü aya kadar devam eden gaz sancıları “infantil kolik “ olarak adlandırılmaktadır.
Yeni doğan bir kadında adet kanamasının yeniden başlaması 8-16 hafta arasında sürecektir. Ancak anne adayı bebeğini emziriyorsa bu süre daha uzun olabilir. Bazı bebekler doğum sonrası sadece anne sütüyle beslenmektedir. Bu durumda anne adaylarında ilk 6 ay boyunca adet kanamasının başlamayacağı da bilinmelidir.
Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Âdet veya lohusalık dönemi bitiminde gusül abdesti almadan ilişkiye girilir mi? Hanefî mezhebine göre âdet ve lohusalığın azami müddetleri (âdetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Doğumdan Sonraki İlk 40 Gün Neden Önemlidir? Lohusalık dönemi, bebeğin ve annenin birçok değişimle mücadele ettiği, hastalıklara karşı savunmasız kaldığı, bu sebeple özen gösterilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hem anne hem bebek açısından daha ağır yaşanabilir.
Bu durumda cinsel ilişki yaşanması önerilmez. Lohusalık döneminde ruhsal ve fizyolojik değişimlerin normale dönmesi için belirli bir süre beklenir. Bu dönemde hormon değişiklikleri ve emzirmeye yönelik hormonlar cinsel uyarılmada ve istekte azalmaya yol açar. Sonrasında ise vajinal ıslanmada sorunlar yaşanabilir.
(Yani dini açıdan ibadete ve cinsel yakınlığa engel olmayan bir kanama sayılır) bu kanama 40 gün önceden de kesilebilir. Bu durumda abdest alınır ve ibadetlere başlanır. Eşler de birbirlerine yakınlaşabilirler. Mutlaka 40 gün beklenmesi gerekmez.
Doğum zahmeti ve sıkıntıları günahlara kefaret olur.
Mümin için en küçük sıkıntı dahi günahların affına vesiledir. Doğum da çok zahmetli olduğu için günahların affına vesile olması umulur. Ancak kadının tüm günahları bağışlanır gibi kesin bir yargıda bulunulamaz.
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle zorunlu bir hal olmadıkça ilk fırsatta boy abdestinin alınması gerekmektedir.
Çok yumuşak yerlere oturmamak ve bacakları genellikle bitişik tutmak dikişlerin iyileşme sürecini hızlandırır.Bölgeyi mümkün olduğunca temiz ve kuru tutmalısınız.
Kesi yerini kuru ve temiz tutun, göbek katlanıyorsa ter olmaması için araya kuru tülbent koyabilirsiniz. Enfeksiyon riski olabilecek hastada Baticon solüsyon veya Rif ampülle pansuman öneriyoruz. 10 gün sonrası dikişin estetik iyileşmesi için contractubex veya dermatix krem sabah akşam kesi yerine sürebilirsiniz.
Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır. Cerrahi dikişler beklenenden daha yüksek bir gerilim altındaysa, dikiş alınma zamanı ertelenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri