Stajyer Ehliyet Süresi Ne Kadardır? Stajyer ehliyet, 2 yıl boyunca aday sürücü konumundaki kişilere trafikte motorlu taşıt kullanabilme hakkı sağlıyor. Stajyer ehliyet ne zaman biter sorusunun da cevabı niteliğindeki bu süre, sürücü adayının belgeyi nüfus müdürlüklerinden teslim alması ile başlıyor.
Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.
Stajyer Sürücü Uzun Yol Yapabilir mi? Stajyer ehliyete sahip sürücüler, uzun yola çıkabilirler. Stajyer sürücü olman uzun yola gitmene engel değildir.
Aday sürücülük diğer bir adıyla stajyer sürücülük ilk defa ehliyet alacak kişilerin veya ehliyeti belli nedenler ile iptal olmuş kişilerin ehliyet aldıktan sonraki 2 yıl boyunca aday sürücü olarak nitelendirilmeleri durumuna denir.
İlgili 31 soru bulundu
STAJYER SÜRÜCÜ TEK BAŞINA ARAÇ KULLANABİLİR Mİ? EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz. Yani öncelikle kursu geçip sonra stajyer ehliyetten muaf olup, bunun yanında da 25 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir.
Stajyer ehliyetin süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyetle normal ehliyet arasında çok fark yoktur. Örnek vermek gerekirse stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetlerine el konulmaktadır.
Her ne kadar ehliyetini aldıysan, sürücü kursunda temel eğitimleri tamamladıysan bile emin ol bir çok eksiğin var. Kaldı ki uzun yol şehir içinde araç kullanmaktan çok daha farklı ve farklı dinamikler barındırıyor. Ehliyetini aldıktan sonra uzun yola çıkmak için en az 3-4 bin km yol tecrüben olması gerekiyor.
Stajyer ehliyeti bulunan sürücüler, araçta başka bir sürücü bulunmadan şehir dışına çıkabilirler. Burada önemli olan husus, stajyer sürücülerin puanlamaya tabi tutulmasıdır. Stajyer ehliyete sahip sürücüler 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamalıdır.
Nüfus müdürlüklerinin kapasitesinin artırılmasıyla randevular yakın tarihlere verilmeye başlandı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler dahil olmak üzere işlemler için randevu süresi bir güne düşürüldü. Böylece yeni dönemde kimlik, ehliyet, pasaport almak isteyenler, başvuru yaptığı güne randevu alabiliyor.
Ehliyet kursuna yazılabilmeniz için 18 yaşınızı gün, ay ve yıl olarak doldurmuş olmanız gerekmektedir. Resmi olarak kaydınız yapılmadan herhangi bir eğitime-kursa katılamazsınız.
Ehliyetiniz olmadan araç kullanmanız için elinizde geçici ehliyet belgesi olması gerekiyor. Eğer ek-50 kağıdına sahip iseniz ehliyetsiz araç kullanabilir, trafiğe çıkabilirsiniz. Fakat bu husus dışında farklı şekillerde ehliyetsiz araç kullanmanız mümkün değil.
Ehliyet yerine geçiyor mu? İlla 300 TL harç parasını yatırmamız mı gerekiyor? Geçici bi ehliyet şekli var mı? ancak parayı yatırdıktan sonra ehliyetin çıkana kadar kullanabilmen için bir kağıt verirler sana. zaten ehliyet harcını yatırmadan araba sürülebilse kimse ehliyet almazdı.
Emniyetten başvurunuzu tamamladıktan sonra, 15 gün geçerliliği olan geçici sürücü belgesi olan bir kağıt veriyorlar. Ehliyetiniz de 3-5 güne geliyor.
Bir bira içtikten sonra beklenebilecek promil değeri, bira tipine, hacmine ve alkol oranına bağlı olarak değişir. Ortalama bir bira (330 ml ve %5 alkol oranı) tüketildiğinde, bir erkek için yaklaşık 0.2-0.3 promil, bir kadın için ise yaklaşık 0.3-0.4 promil artış yaşanabilir.
- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
Ehliyet'in normal mi stajyer ehliyet mi olduğunu anlamak için ehliyetin veriliş tarihini bilmeniz yeterlidir. Veriliş tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş ise normal ehliyet olarak değerlendirilmektedir. Veriliş tarihi ehliyetin üzerinden bakabilir dilerseniz e-devlet üzerinden de görüntüleyebilirsiniz.
17 yaşında stajyer ehliyeti alınır mı? Stajyer sürücü olarak trafikte araç kullanma hakkına sahip olabilmek için yaş sınırı 19'dur.
Bununla birlikte 25 yaşını doldurmamış ise o zamanda araç kiralayamıyorsunuz. Kısacası stajyer ehliyet durumundan muaf olmanız gerekiyor. Bu konu tüm araç kiralama firmalarında olduğu gibi bizde de aynı geçerliliktedir.
Henüz yeni ehliyet almış kişiler araç kiralayıp kiralamayacaklarını merak ediyor. Aslında araç kiralamak için normal şartlarda ehliyetin en az 2 yıllık olması gerekiyor. Fakat bazı araç kiralama firmaları ekonomi sınıf araçları ehliyeti 1 yıllık olan kişilere de kiralıyor.
SÜRÜCÜ BELGESİ VE YAŞ SINIRLAMALARI
Araç Kiralamak için en az 21 yaşını doldurmuş olmanız ve en az 1 yıllık B grubu ehliyet sahibi olmanız gerekmektedir.
Stajyer sürücülerin uzun yola çıkmasında herhangi bir engel yoktur. Stajyer sürücüler yanlarında herhangi birisi yokken, tek başlarına araç kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri