Stajyer ehliyete sahip aday sürücüler tek başına araç kullanabilirler. Dolayısıyla stajyer ehliyet sahiplerinin araç kullanırken yanlarında tecrübeli sürücünün bulunmasına gerek yoktur.
Stajyer Ehliyet Tek Başına Uzun Yola Çıkabilir Mi? Stajyer ehliyet sahibi sürücülerin tek başlarına uzun yolculuk yapma hakkı yoktur. Ancak yetişkin bir sürücü veya bir eğitmenin gözetimi altında uzun yolculuklara çıkabilirler.
Daha önce haberlerde ve sosyal medyada, aday sürücü yanında “refakatçi” olması gerektiği, aday sürücünün “tek başına trafiğe çıkamayacağı” gibi yalan yanlış haberler yayılmıştır. Böyle bir durum yoktur.
01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren iki (2) yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilir.
Stajyer sürücülerin uzun yola çıkmasında herhangi bir engel yoktur. Stajyer sürücüler yanlarında herhangi birisi yokken, tek başlarına araç kullanabilirler.
İlgili 35 soru bulundu
- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
Evet çıkabilir, daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir. Ama ehliyetini aldıktan sonra uzun yola çıkmak için en az 3-4 bin km yol tecrüben olması gerekiyor.
Stajyer ehliyet, sürücü olmak isteyen kişilerin sürücü kurslarında eğitim alıp bu süreci başarılı bir şekilde bitirdiklerinde aldıkları ehliyet türüne verilen isimdir. Bu ehliyeti alan kişiler stajyer sürücü olarak isimlendirilirler.
Stajyer ehliyet ile araba kiralanabilir mi? Üzülerek cevaplıyoruz ki maalesef stajyer ehliyet sahibi kişi araç kiralayamaz. Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz.
Stajyer ehliyeti süresi 2 yıldır. Stajyer ehliyeti olan kişilerin 2 yıl boyunca bu ehliyeti kullanması beklenir. Kişiler 2 sene boyunca herhangi bir nedenden dolayı puanı yükselişe geçerse, ehliyet elinden alınır. Tekrar ehliyet almak isteyen kişilerin psikolojik testlerden geçmesi gerekir.
Psikoteknik testini başarıyla geçmesinin ardından sürücü kursuna başvurmaya hak kazanır. Sürücü kursundaki yazılı ve uygulamalı sınavları başarıyla tamamlaması sonucu stajyer ehliyeti ile tekrar trafiğe çıkabilir.
Her ne kadar ehliyetini aldıysan, sürücü kursunda temel eğitimleri tamamladıysan bile emin ol bir çok eksiğin var. Kaldı ki uzun yol şehir içinde araç kullanmaktan çok daha farklı ve farklı dinamikler barındırıyor. Ehliyetini aldıktan sonra uzun yola çıkmak için en az 3-4 bin km yol tecrüben olması gerekiyor.
Uzun yol tehlikelidir. Yol tek yönlüdür karşıdan kamyon gelir sanki üstüne üstüne gelirmiş gibi olur, tecrüben olması lazım. Hele hele gece sakın çıkma, Allah korusun kaza yaparsın Yanında bir kişi ile önce bi tecrübe edin.
Geçici ehliyet belgesi ile trafiğe çıkılabilir. Bu belge ile araç kullanmanızda herhangi bir yasal sakınca yoktur. Geçici olmasının sebebi de sürücü belgenizin hazırlanma sürecinde araç kullanabilmeniz içindir.
Ehliyet'in normal mi stajyer ehliyet mi olduğunu anlamak için ehliyetin veriliş tarihini bilmeniz yeterlidir. Veriliş tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş ise normal ehliyet olarak değerlendirilmektedir. Veriliş tarihi ehliyetin üzerinden bakabilir dilerseniz e-devlet üzerinden de görüntüleyebilirsiniz.
E-devlette Aday sürücü mü yazan bölümde "Hayır" ibaresi düşüldüğü görülecektir. Bu güncellemeden itibaren sürücü ceza puanınız 75'den 100'e çıkarılmaktadır. Ancak E-devlette aday sürücümü "Evet" yazıyorsa stajyerliğinizin süresi devam ediyor demektir.
(B) Sınıfı Sürücü Ehliyeti
2 Yıl stajer olarak araç kullanabilir, Azami yük ağırlı 4250 kg geçmeyen Otomatik veya manuel vites ehliyet alabilirler, Otomobil ve Kamyonet kullanabilirler. En az ilkokul mezunu olmak veya 2. kademe okur yazarlık belgesinin olması. M-B1-F sınıfı araçları kullanabilir.
Ehliyeti yanına almama cezası 427 TL olarak uygulanmaktadır.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
2020 yılında ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezası 288 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezasını 216 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
Stajyer ehliyet şehir dışına çıkabilir mi ve trafikte tek başına sürüş yapabilir mi gibi konularda da yeni sistem sonrasında en sık merak edilen konular arasında yer almaktadır. Stajyer ehliyet sahibi kişiler de tıpkı normal sürücü ehliyetlerinde olduğu gibi şehir dışına çıkabilmektedir.
Kaybedilen stajyer ehliyet nasıl geri alınır? Alkol yüzünden stajyer ehliyetinizi kaybetmeniz durumunda yukarıda da bahsettiğimiz gibi psikiyatr kontrolüne gidip, psikoteknik testten de geçmeniz gerkmektedir. Sonrasında bu belge ile birlikte yeniden sürücü kursuna kaydolmanız gerekmektedir.
Aday sürücüler 01.01.2016 tarihinden sonra ilk defa ehliyet alanlarla, herhangi bir nedenden ötürü ehliyeti iptal edilen bireylerden tekrardan sürücü belgesi alan kişiler, ehliyetlerini aldıktan sonra iki sene süre ile aday sürücü şeklinde kabul edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri