Paranın dolanım hızı, bir ekonomide belirli bir süre (genellikle bir yıl) içinde ekonomik ve ticari işlemleri gerçekleştirmek için bir para biriminin ortalama olarak kaç kez el değiştirdiğini ifade eden bir kavramdır. Paranın dolanım hızının artması likiditeye olan talep artışını gösterir.
Eğer bir ekonomide işlem hacmi artış gösteriyorsa para dolaşım hızı artabilir. Bu durum o ülkenin ekonomisinin de büyüdüğü anlamına gelir. Aynı şekilde tam tersi bir durum da mümkün olabilir. Para dolaşım hızı "GSMH / Para Stoku" olarak ifade edilir.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Para- nın dolasım hızı hem gelirden hem de faizden etkilenir. Gelir ve faizler kısa dönemde de˘gisece˘gi için dolasım hızı da de˘gisir. Keynes'in Likidite Tercihi Teorisine Elestiriler • Keynes, sadece para ve tahvil olmak üzere iki varlıktan söz eder.
Bir birim paranın kaç birim mal veya hizmetin el değiştirmesine imkan sağladığını gösterir. GSMH / Para Stoku ile ifade edilir.
İlgili 39 soru bulundu
Para talebi önemli bir olgudur. Bir ekonomi de para talebi çok yükselirse ülkede faiz oranı düşüşe geçer fakat enflasyonunda ters orantıyla yükselişi gözlemlenir. Eğer para talebi azalırsa bu sefer faizde bir yükseliş enflasyonda da o denli bir düşüş görülür.
Paranın dolaşım hızı sayısal bir sabit olarak ele alındığında para ve toplam talep arasındaki ilişki açıktır. -Ancak, dolaşım hızının sabitliği kısa dönemli bir önerme değildir. Bunun yanısıra, uzun dönemde böyle bir varsayımı doğrulayacak bilimsel kanıtlar yeterli değildir.
Ancak para arzının düştüğü durumlar da vardır. Para arzının azalması, faiz oranlarının yükseldiğini göstermektedir. Buna bağlı olarak fiyatlar ile üretimin ise azaldığı görülebilmektedir.
Açık piyasa işlemleri (APİ): Merkez Bankasının ticari bankalara tahvil satması veya tahvil satın almasıdır. Tahvil satın aldığı durumda nominal para arzı artarken, tahvil sattığı durumda para arzını azaltmaktadır.
Ödemeler dengesi açığı, ithalatın ihracattan fazla olduğu durumlarda oluşur. Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir.
Bu sorunun yanıtı da 'normal koşullarda beklenen enflasyon ve reel büyüme kabaca para arzı artışının temelini belirler' şeklinde verilebilir. Bunun ötesinde basılacak para miktarı enflasyonun yükselmesine yol açar.
İkinci olarak, para basmak piyasaya daha çok para enjekte etmek demektir. Piyasada para bol olduğundaysa, paranın değeri düşer. Para, piyasadaki bolluğu nedeniyle değerini kaybettiğinde, bir ürünün edilinebilmesi için o para biriminden daha fazla miktarda harcanması gerekir. Yani enflasyon ortaya çıkar.
Merkez Bankası faiz oranını düşürdüğündeyse para arzı artar. Para arzının sürekli artması, enflasyona neden olur. Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirerek para arzı ve enflasyon üzerinde etkili olur.
Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
Özetle, Keynes, para talebinin gelir ve piyasa faiz oranına bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Gelir artışı, işlem ve ihtiyat saikiyle para talebini artırır.
Parasal sıkılaştırma, Merkez Bankası'nın enflasyonu ve ekonomiyi sınırlamak için aldığı önlemleri ifade eden politikadır. Ekonomik politika araçları içerisinde yer alan bu politika daraltıcı para politikası olarak da adlandırılır.
Finansal kiralama, bankacılık ve ticaret de yine faiz artırımlarından olumlu etkilenen sektörler olarak öne çıkıyor.
1. Kamu harcamalarının artırılmasıyla IS sağa kayar, AE ve Y artar. Bu durumda para talebi artar ve faiz oranı yükselir. 2.
Para arzı teorisine göre; para arzının artması enflasyonu artırırken, para arzının azalması enflasyonu düşürür.
Gelir ve fiyatlar artarsa (Para arzı sabit) Para talebi eğrisi (Md) sağa kayar, denge faizler yükselir. Para arzı artarsa, (Para talebi sabit) Para arz eğrisi paralel sağa kayar denge faiz düşer.
Faiz artırımı ile enflasyonun yükselişi durdurulur. Faiz artınca piyasadaki talep azalır, bu da harcama eğilimini düşürür. Meclisin bankalardan para talep etmesi ile yüksek faiz devreye girer, bankalar ise daha çok para toplamak amacıyla müşterilerin daha çok para yatırması için faiz yükseltir.
Merkez bankaları para arzını artırmak istediğinde; • • ⚫ Politika faiz oranını düşürür. Açık piyasa işlemleri (doğrudan alım, geri satim vaadiyle alım) yoluyla piyasaya para verir. Zorunlu karşılık oranlarını düşürür. Merkez bankaları para arzını azaltmak istediğinde; • Politika faiz oranını artırır.
M3 Para Arzı hacmi, 5 Ağustos itibarıyla 7 trilyon 234 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Bu rakam geçen yılın sonunda 5 trilyon 166 milyar lira düzeyinde gerçekleşmişti. Öte yandan son 10 yılda ortalama yüzde 24 artış kaydeden dolaşımdaki para miktarı, 5 Ağustos 2022 itibarıyla 293 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Keynes'in görüşüne göre para talebinin etkilenmesi, işlem, ihtiyat ve spekülasyon olarak üç faktörden etkilenir. Likidite tuzağının basit tanımı ise şu şekilde olmaktadır. Para arzındaki artış oranlarının ekonomiyi canlandırma konusunda etkisiz kalması halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri