Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılan yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip, Polikarbon materyalden oluşan, temaslı ve temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun (ICAO) en gelişmiş güvenlik ögelerini içinde barındıran ve vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verinin kart ...
İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklama ile eski tip nüfus cüzdanlarının 2023 tarihine kadar yenilenmesi gerektiğini duyurmuştu. Kimlik yenileme işlemi Nüfus Müdürlüklerinden 2024 yılına kadar yapılmaya devam edecek.
Nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen son tarih 31 Aralık 2023 olarak açıklanmıştı. Kimlik kartının geçerlilik süresi 10 yıldır. Süre bitiminde kart sahibinin tekrar başvurması gerekmektedir. Kimlik kartlarının üzerinde geçerlilik tarihi yer almaktadır.
Kimlik yenileme işlemleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek. Vatandaşlarlar hem Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sayfasından hem de ALO 199 hattından kimlik değiştirme randevusu alabiliyor.
Eski kimlikler 2023 yılının 31 Aralık tarihine kadar kullanılmaya devam edecek. Vatandaşlar ise eski kimlikle oy kullanılıp kullanılmadığını merak ediyor.
İlgili 15 soru bulundu
Fakat bu vatandaşların artık kimlik kartlarını değiştirmesi gerekmektedir. Eski kimlik kartlarını yenisi ile değiştirmek için son tarih 31 Aralık 2023 tarihidir. Yani eski kimlik kartları 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerlidir. Daha sonrasında eski kimlik kartları kullanılmayacaktır.
2 Ocak 2017 tarihinden itibaren eski nüfus cüzdanları değiştirilerek üzerinde çip ve biyometrik veriler bulunan kimlik kartına geçiş yapılmıştır. Kart; İçişleri Bakanlığının, tüm Türk vatandaşlarına verdiği AB benzeri bir kimlik kartıdır. Hükûmet, eski nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresini 2023'e kadar uzatmıştır.
CEZA HÜKÜMLERİ
"Bahse konu yasanın yürürlüğe girdiği 26 Ocak 2016 tarihinden itibaren Nüfus Cüzdanı kayıp edenlere uygulanan idari para cezası uygulaması yürürlükten kaldırılmıştır.
Eğer bu süre içinde bir güvenlik görevlisi kimliğini yenilemezse, mesleğini artık yapamaz duruma gelir. Bu durumda işvereni onu işten çıkarabilir, çünkü artık bu çalışan özel güvenlik vasfı taşımamaktadır. İşyerinden kimliğini yenilemediği için çıkarılan özel güvenlik görevlileri kıdem ve ihbar tazminatı alabilirler.
Yeni ceza dudak uçuklattı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan tabloya göre, bu yıl kartını kaybedenlerin 166 TL ödeme yapması gerekiyor.
Çipli kimlik kartları boyutları küçük olduğu için kişiye özgü birçok bilginin çipte yer aldığı kimlik kartı türüdür. Örneğin doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi gibi bilgiler çipte kayıtlıdırlar.
10 yıl geçerlilik süresi eski nüfus cüzdanlarını da kapsıyor olup nüfus cüzdanlarında değiştirme zorunluluğu yoktur. Ancak tüm vatandaşların, 1 Ocak 2017 yılında yürürlüğe giren kimlik değişikliği kararı ile 2023 yılına kadar kesinlikle yeni kimlik kartı edinmesi söz konusudur.
Geçerlilik süresi dolmadan gerekçesi belirtilmek kaydıyla, yeniden başvuruda bulunarak ücreti karşılığında yeni kimlik kartı alınabilir.
Bu ceza miktarı 2023 yılı için aşağıdaki gibidir; Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
Eski kimliklerin kullanım süresi ne zaman bitiyor? Eski kimlik geçerlilik süresi olarak İç İşleri Bakanlığı tarafından açıklanmış olan son tarih 31 Aralık 2023 tarihidir. 2024 yılının, yeni tip kimlik başvurusu için son tarih olduğu belirtilmiştir.
Bankalarda eski kimlikle işlem yapılamayacak.
Bankalarda yeni kimlik kartı zorunluluğuyla ilgili çalışma başlatıldı. Açıklama İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan geldi. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) ile çalışma yürütüldüğünü duyuran Bakan Soylu, ''Bankalarda yeni kimlik olmadan işlem yapılamayacak'' dedi.
Evet, alabilirsiniz. Silahsız 100 soruluk bölümden, başarı ölçüt puanı olan 60 ve üzerinde puan almanız durumunda adınıza silahsız özel güvenlik eğitim sertifikası düzenlenir ve bu sertifikayı kullanarak silahsız özel güvenlik görevlisi kimlik kartı çıkarabilirsiniz.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski kimliklerin bankalarda geçersiz olduğunu açıkladı! İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugün Ankara'da yaptığı açıklamada eski kimlik kartlarının artık bankalarda geçersiz sayılacağını açıkladı.
Ehliyet ve kimlik yenileme işlemi yapmak isteyenler dikkat! Yeni sürücü belgesi ve kimlikler çip ve dijital imza ile daha güvenli hale getirilecek. Eski ehliyetler için yıl sonu dolacak olan değişim süresi uzatılarak son tarih 31 Aralık 2024'e çekildi.
Tapuda işlem yapılmasını gerektiren işlemler için tüm noterlik işlemlerinin yapılması sırasında kimlik tespitinde kullanabilecektir. Milletvekilleri, yasama organı eski üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlara verilen kimlikler - Tapuda işlem yapılmasını gerektirenler dahil olmak üzere noterlik işleminde kullanılabilir.
1924 Anayasası'nda yapılan değişiklikler
1924 Anayasası'nda 1924'ten 1960'a kadar bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler şunlardır: 10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır.
Kimliğimi Kaybettim Ne Yapmalıyım? Kimliğinizi kaybettiğinizde e-devlet üzerinden ya da ALO 199 numaralı çağrı merkezinden kimliğinizin iptalini gerçekleştirebilirsiniz. Ardından nüfus müdürlüklerine başvuru yaparak yeni kimlik için başvuruda bulunabilirsiniz.
Başvuruda kimlik kaybı nedeniyle bir ücret ödenmesi istenecektir. Bu ücret; Vergi Dairesi Müdürlüklerinden. Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr/ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri