Yüzmenin diğer spor dallarına nazaran sinir sistemimize daha iyi geldiği bilimsel olarak da ispat edilmiştir. Sinir sistemimizin mevcut sorunlarımızın yükünden, gerginliklerden uzakta rahat kalması yüzme ile mümkündür. Düzenli olarak yüzdüğümüzde hem bedenimiz hem de ruhen sinir sistemimiz rahatlar.
Yüzerken endorfin seviyeniz yükseldiği için kendinizi daha enerji dolu ve mutlu hissedersiniz. Üstelik, suyun rahatlatıcı sesi ve düzenli nefesinizin sesi yüzerken meditasyon yapıyorsunuz gibi bir etki yaratabilir, bu da stres seviyenizin azalmasını sağlar.
Yüzmenin en temel faydalarından birisi kas ve eklemlerin çalışmasını desteklemesidir. Yüzme sporu, tüm yaş gruplarında kasların kuvvetinin artırılmasında, eklemlerin hareket yeteneğinin artırılmasında fayda sağlar. Aynı zamanda kas ve eklemlerin hareket sıklığı arttığı için vücudun genelinde bir esneklik sağlar.
Yüzme, omurga kaslarını güçlendirdiği gibi aynı zamanda daha zinde olmanızı da sağlıyor. Sağlığınızı kaybetmeden kilo vermenin güzelliğini yaşamak için mutlaka yüzmelisiniz. Fitness salonlarında zaman harcarken sakatlanma riskini alarak sağlığınız için tehdit oluşturmuş olursunuz.
Düzenli yapılan yüzme egzersizleri kasları güçlendirir, vücut koordinasyonunun gelişimine katkı sağlar. Yüzme yumuşaklık ve esneklik gerektirdiği için küçük yaşlarda başlanması uygundur. 4 ila 8 yaş aralığındaki çocuklarda yüzme eğitimi fiziksel gelişimin yanı sıra, özgüven kazanımlarında da fayda sağlamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Herhangi bir egzersiz türü, hiçbir şey yapmamaktan elbette ki daha iyidir. Ancak günde 30 dakikalık yüzmenin sağlık için en iyilerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Hem zihinsel fonksiyonların gelişmesi için hem de bedenin şekillenmesi ve sıkılaşmasında yüzmenin büyük bir katkısı vardır.
Yüzme, temel gücünüzü ve dengenizi artırmanın iyi bir yoludur. Haftada üç – dört kez sadece 30-60 dakika yüzmek, inme, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler risklerinizi önemli ölçüde azaltmaktadır, kötü kolesterolünüzü (LDL) düşürür, iyi kolesterolünüzü (HDL) artırır.
Birkaç ay boyunca düzenli olarak yapılacak yüzme ile beraber belirgin oranda kasların şekillendiğini görmek mümkün. Bu konuda vücudun belli bölgelerindeki kaslar yüzme ile çalışır.
Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkündür. Kullandığınız yüzme stili bu kalori miktarını arttırıyor ya da azaltıyor. Örneğin, serbest stil ağırlıklı olarak basen bölgesini, sırt üstü yüzme bel bölgesini, kurbağalama ise kolları ve vücudun üst kısmını daha çok çalıştırıyor.
Yüzme, esnekliği arttırdığı için de yürümeden daha faydalı. Ayrıca vücudun üst kısmını daha fazla kullandığınız için dengeli bir kas gücü kazanır, dayanıklılığınızı daha çok arttırırsınız. Sakatlanma riski de yürümeden daha düşük. Bununla birlikte yüzmek için bir deniz ya da havuz bulmak her zaman kolay olmayabilir.
Kalp sağlığını destekleyicidir
Kan dolaşımının etkin olması ile kalp sağlığı desteklenir. Yüzme aynı zamanda kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur ve akciğerin solunum kapasitesini arttırarak kalbe temiz kanın ulaşmasını destekler. Bu yüzden yüzme sporu kalp sağlığı için birçok yönden destekleyici bir spordur.
İdeal yüzme süresi, herkes için aynı olmamakla birlikte, genel olarak 30 dakika ile 1 saat arasında olması önerilmektedir.
Günde Ne Kadar Yüzmek Gerekir? Yüzmeyi bir hobi olarak yapan ve aynı zamanda vücudu güçlendirmek isteyen herkes, bunu düzenli hale getirebilir. Buna ilgi duyan kişiler haftada en az iki veya üç gün, bir saat yüzebilir. Yüzmenin süresi 30 dakikadan fazla olmalıdır.
Boyun fıtığı gibi bir çok rahatsızlığın ilerlemesini engelleyen yüzme sporu insanlarda olumlu sonuçlar veriyor. Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendiren yüzme sporu, düzenli yapıldığında ise boyun fıtığını tedavi eden önemli bir spor dalıdır.
Skolyoz, kemik eğriliği, kemik ve kas ağrısı gibi sorunlarda yüzmek oldukça faydalıdır. Yüzmede en çok gelişen kaslar arasında en çok çalışan kol ve bacak kasları yer almaktadır.
Yüzmenin bir başka faydası ise kendinizi mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlamasıdır. Bunun sebebi yüzmenin vücuttaki endorfin hormonunun seviyesini arttırmasıdır. Artı olarak dingin bir su sesi ve sakin bir ortam size iyi gelecek ve psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
Yüzme, yağ yakımına yardımcı olabilir ve dolayısıyla vücuttaki yağ miktarını azaltabilir. Ancak, yalnızca yüzme yaparak göbek bölgesindeki yağların erimesini sağlamak mümkün değildir. Vücut yağının kaybedilmesi, genellikle vücuttaki genel yağ oranının azaltılmasına bağlıdır.
En iyi yağ yakan, yüzme stili ise kelebek stilidir. Bu stil ile 10 dakika da 150 kaloriyi rahatlıkla yakarsınız. Ancak zor bir stildir. Bu sebeple yüzme stili konusunda kararı vücudunuza bırakmak en doğrusu olacaktır.
Spor sonrası vücudumuzdaki değişikliklerden en önemlisi kas glikojenlerinin yani basit tabirle kaslarda depolanan şekerin tükenmiş olmasıdır. Bu nedenle spor sonrasında vücudunuzun toparlanması için öğünlerine kompleks şekerler eklemeniz gerekir. Bunlar bulgur, baklagiller, tam buğday ekmek ve sebzeler olabilir.
En genel hatlarıyla yüzerek çalıştırıp geliştirebileceğiniz kas grupları; arka, orta ve ön omuz kasları, kanat kası, alt ve üst göğüs kasları, karın kasları, kalça kasları, arka ve ön kasların üst bölümleri olmaktadır.
İşte yüzmenin genel faydaları: Ödem atımına yardımcı olur. Tüm doku ve hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olur.
Buna ek olarak yüzme, vücudu şekle sokmaya yardımcı olan bir spor olarak görülür. Spor yaparken farklı kas grupları çalıştığı için kol, bacak, bel ve sırt bölgelerinde incelme sağlanabilir. Özellikle bel ağrısına sahip kişilerde fazla kilolar bu ağrılara olumsuz yönde katkıda bulunur.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Yüz suyun içinde ve su alın hizası yada saç hizasında olmalıdır. Yüzücüler nefes alırken kafayı kaldırmak yerine sadece çevirmelidirler. Bu çevirme kafanın yarısı suyun içinde kalacak kadar olmalarıdır. Yüzücüler kafalarını ne çok kaldırmaya çalışmalı, ne de fazlasıyla batırmalıdırlar.
Kol ve bacak kaslarınızın güçlü olması gerekir. Bunu sağlamak için bol bol yürüyüş ve kol egzersizleri yapmalısınız. Çilek, kırmızı elma, karpuz ve domates tüketmenin nefes alma problemleri ile mücadele etmenin etkin bir yolu olduğunu biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri