Hükümete göre, nüfus cüzdanının içeriği bireyin isteğine bağlı olarak belirlenemez. İslam dininin bünyesinde çok sayıda mezhep veya tarikat düzeninin olması ve Devletin tarafsızlığını korumak için aynı dinin farklı mezhep veya dallarının belirtilmemesi gerekir.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu bilginin isteğe bağlı olmak kaydıyla çipe yükleneceğini söyledi. Şu anda kullanılan nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarında din hanesi yer almayacak. İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu bilginin isteğe bağlı olmak kaydıyla çipe yükleneceğini söyledi.
1924 Anayasası'nda yapılan değişiklikler
1924 Anayasası'nda 1924'ten 1960'a kadar bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler şunlardır: 10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır.
Türkiye'de, kimlik kartlarında yer alan din hanesi, kişinin hangi dini inanç veya mezhebe sahip olduğunu gösterir. Ancak bu bilgi, kişinin tercihine bağlıdır ve zorunlu değildir. Kimlik kartlarında resmi olarak tanınan dinler olan İslam, Hristiyanlık ve Musevilik gibi dinler için seçenekler bulunur.
Din hanesinde Alevi yazıyor
Tarihi bir belge niteliğindedir. Düşünün ki, 1930'lu yılarda bile Dersimliler fişlenmiş, din hanesi kısmına 'İslam', mezhep kısmına ise 'Alevi' yazılmış. Boy, kilo, göz rengi, sakatlık durumu gibi birçok ayrıntı nüfus cüzdanı sayfalarında yer almaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
1921 ve 1924 Anayasası'nda yer alan "Türkiye Cumhuriyeti'nin Dini İslam'dır" ibaresi, Mustafa Kemal'in emri, İsmet İnönü'nün de teklifiyle 1928 yılında kaldırıldı.
Artık din hanesi değişiklikleri, İlçe Nüfus Müdürlüklerine gidilmeden e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Halihazırda bir Mobil imza veya Elektronik İmza sahibiyseniz başvurunuzu bu bağlantıdan yapabilirsiniz.
Usul ve Yetkili Mahkeme (Usul ve Yetkili Makam)
Aile kütüklerindeki din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilir, değiştirilir, boş bırakılır veya silinir. Din değişikliği veya silinmesi talepleri herhangi bir sayısal sınırlamaya tâbi değildir.
Şu anda kullanılan kimlik kartlarında din hanesi kartın arka yüzünde bulunuyor. Yakın zamanda yapılan yasal değişiklikle din hanesine, kendi dininizi herhangi bir mahkeme kararına bağlı olmaksızın, dilekçe yazarak yazdırılabileceksiniz. İsteyenler din hanesini boş da bırakabilecek.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'de nüfus cüzdanlarında din ibaresinin yer almasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesine aykırı olduğuna hükmetti. Mahkemenin bu kararı, Sinan Işık'ın 2005 yılında kimliklerdeki din hanesi aleyhinde yaptığı başvuruya yanıttı.
Türkiye Devletinin şekli Hükümeti, Cumhuriyettir. Madde 2.- (Özgün hali) İcra kudreti ve teşri salâhiyeti milletin yegâne ve hakikî mümessili olan Büyük Millet Meclisinde tecelli ve temerküz eder. Madde 2.- (Değişik : 29.10.1339 (1923) - 364 S. Kanun) Türkiye Devletinin dini, Dini İslâmdır.
Nüfus cüzdanlarında bulunmayan, ancak yeni kimlik kartı üzerinde ve çipte "geçerlilik tarihi, uyruğu, cinsiyeti, biyometrik veri, ıslak imza" bilgileri de yer alıyor. "Cüzdanın verildiği yer" bilgisi ise yeni kimlik kartlarında bulunmuyor.
Bu bilgiler seri numarası, T.C kimlik numarası, soyadı, adı, doğum tarihi, baba adı, anne adı, doğrum yeri, medeni hali, dini ve kan grubu, kayıtlı olduğu yer ve veriliş nedeni şeklinde sıralanıyor. Yeni kimlik kartlarının çipi ayrıca eski nüfus cüzdanında bulunmayan sürücü belgesi ve elektronik imzayı da içeriyor.
NÜFUS cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarında din hanesi bölümü olmayacak. İsteğe bağlı olma koşuluyla din bilgisi kartın görünen yüzünde değil, çip içinde olacak. İçişleri Bakanı Ala, nüfus cüzdanı ve kimliklerde, yeni yapılan çipli kimlik kartlarında isteyen kişinin din bilgisinin yer alacağını açıkladı.
1924 Anayasası, 10 Nisan 1928'de 1222 sayılı kanunla tadil edilmiş ve anayasanın 2. maddesi olan “Türkiye Devleti'nin dini, din-i İslâm'dır” maddesi çıkartılmıştır. Bu tadilattan sonra 1961 ve 1982 anayasalarında da devletin dinine dair herhangi bir maddeye yer verilmez.
Bekâr hepimiz bildiği üzere "evlenmemiş kimse" anlamına geliyorken bekar ise bir müzik terimini ifade etmektedir. Bu nedenle haziran ayından itibaren nüfus cüzdanlarına artık bu kelime bekâr şeklinde yazılmaktadır. Böylelikle Türkçenin doğru kullanımı sağlanarak kelime en doğru hali ile yeni kimliklerde yer almaktadır.
ARIS'in son araştırmasına göre ise bu oranlar yaklaşık iki katına çıkmış durumda. 9 Mayıs 2009 tarihli araştırmaya göre 34.2 milyon kişi (%15) kendisini "dinsiz" tanımlarken %1.6'lık kesim kendisini ateist veya agnostik olarak görüyor. Ateizm, Kanada'da ABD'den daha yaygındır.
2015'te KONDA araştırmasına göre Türkiye'nin %2,9'u ateistlerden oluşmaktadır. Türkiye'de ateist olmakla alakalı büyük bir damgalama vardır ve bu yüzden birçok Türk ateist internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurmaktadır.
Araştırmaya katılanların yüzde 92,3'ü Müslüman, yüzde 3,2'si deist, yüzde 2,7'si ise ateist olduğunu söyledi. Baskın çoğunluk Müslüman olsa da araştırmaya göre bir gerileme mevcut. Yüzde 99 olarak kabul gören “dini aidiyet” oranı yüzde 92,3'e geriledi, ateist ve deist nüfusu arttı.
İhtida eden kimseye mühtedî adı verilir. Din değiştirme olayı Batı dillerinde “conversion” kelimesiyle karşılanır, din değiştiren kimseye de “convert” denir. İhtidâ sadece İslâm'a girişi tanımlarken “conversion” geniş bir alanı içine alır.
Ama farklı inanışlar ve diğer mezheplerle birlikte dünyada tam olarak 4.3000 adet din olduğu kabul ediliyor. Semavi dinler yukarıda bahsettiğimiz gibi tek tanrılı dinlerdir. Hıristiyanlık Musevilik ve İslam üç büyük semavi dindir.
“Nüfus kaydının kapatılması; ölüm, gaiplik, Türk vatandaşlığının kaybı, evlenme, boşanma, evlât edinilme, soybağının düzeltilmesi veya reddi gibi olaylar nedeniyle bir kaydın üzerinde işlem yapılamaz hale getirilmesidir.” hükmü ile evlenme ile nüfus kaydının kapatılacağı belirtilmiştir.
E-Devlet portalı üzerinden vatandaşlar SGK dökümü, sabıka kaydı, öğrenci belgesi, miras sorgulama, IMEI sorgulama ve KYK başvurusu gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirebiliyor. E-Devlet'e giriş yapmak için e-Devlet Kapısı Devletin Kısayolu | www.türkiye.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
T.C. kimlik Kartı kaybedildiğinde e-İmza ne olur? İlgili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısına kayıp bildirimi yapılarak e-İmza iptal edilir ve yeni kimlik kartı teslim alındığında Nüfusmatik aracılığıyla tekrar yükleme işlemi yapılarak e-İmza kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri