Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
"Bataryamı yeniledikten sonra ilk şarjı nasıl yapmalıyım?" Yeni cep telefonunu veya yeni bataryayı , ilk kullanım için 10-15 saat şarjda bekletmenize gerek yoktur. Eski nesil cep telefonlarında yer alan bataryaların, telefonun ilk açıldığı andan itibaren uzun bir süre şarjda kalması gerekmekteydi.
Geçmiş yıllarda akıllı telefonlarda pil seviyesi genelde boş olarak geldiği için cihazlar direkt olarak şarja takılıyordu. Ancak günümüzde önce yeni cihazın batarya seviyesinin %10 ile %5 arası bir değere düşmesini beklemek ve bunun ardından cihaz tamamen şarj olana kadar şarj etmek gereklidir.
Telefonunuzu sıfır aldıysanız yani açılmamış kutu ise bir müddet şarj etmenizde fayda vardır. Telefonun aslında bataryanın kendisine gelebilmesi için şarj edilmesi şarttır. Yeni alınan telefonlarda böyle bir durum vardır. Yeni alınan telefonlar için önerilen şarj saati, 6 saattir.
Şarj süresince bataryanızın üzerinin örtülü olmamasına dikkat etmelisiniz. Bataryayı ilk kullanımdan önce 12 saat süre ile şarj etmenizi tavsiye ediyoruz. İlk şarjdaki bu uzun süre hücre gruplarının dengeli olarak şarj edilmesini sağlayacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
NOT: Normal şarj etme süresi, kısa bir süre önce boşalmış bir batarya için 1 sa- attir. Öte yandan, Batarya (8) belirli bir süre boş bir durumda kalırsa, şarj işlemi 1,5 saate kadar sürebilir.
Duracell Şarj Edilebilir AAA 900mAh piller, 100 kez yeniden şarj edilebilir ve Uzun Ömürlü İyon Çekirdekle, her pilden inanılmaz bir güç alırsınız. Ayrıca, cihazlarınıza hemen güç sağlayabilmeniz için önceden şarj edilmiştir ve kullanılmadıklarında 12 aya kadar dolu şarjlı kalırlar.
5000 mAh kapasitesinde bir bataryası bulunan 'Oppo Realme 5i'; tek şarjda 49 saat konuşma, 32 saat müzik dinleme ve 19 saat video izleme deneyimi sunmayı vadediyor. Ters şarj özelliği de bulunan telefonda kullanıcılar, diğer cihazlarını da şarj edebiliyor. Bu sayede cihaz, şarj istasyonu gibi kullanılabiliyor.
Şarj cihazının pozitif kablosu akünün pozitif kutbuna, negatif kablosu da akünün negatif kutbuna gelecek şekilde bağlanmalıdır. Kutup başlarının gevşek bırakılmamasına dikkat edilmelidir. Şarj işlemi esnasında, akü ısınması veya sıvı taşması halinde şarj kapatılmalıdır.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Aslında bataryaların kullanım ömründen kasıt, performanslarını koruyabildikleri dönemdir. Her markanın ürettiği bataryaların kullanım süresi değişebilir. Ancak genel olarak bu sürenin yaklaşık 2 yıl olduğunu söyleyebiliriz. Bataryanın ne zaman değiştirilmesi gerektiği sorusunun yanıtı performansını kaybettiği zamandır.
Yeni aldığınız bataryayı ilk olarak şu şekilde kullanınız: Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 12-16 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın 0 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar 0 oluncaya kadar şarj ediniz.
Ancak kullanılmamış pil bir şeye bağlı değilse, tamamen boşalması ve depolamadan sonra yeniden şarj edilmesi durumunda dört yıl iyi durumunu koruyacaktır. Lityum-iyon pillerin kendiliğinden deşarj oranı düşük olduğundan, dört yıllık pillerden iyi olması mümkündür.
Bunun belli başlı sebepleri vardır. Konum bildirimi, Wifi durumu, titreşim durumu, uygulamalar, pil ömrü, ekran parlaklığı gibi sebepler telefonun şarjını hızlı bir şekilde bitmesine sebep olur. Eğer telefonu kesintisiz bir şekilde kullanmak istiyorsanız düzenli olarak şarj etmeniz gerekmektedir.
akünün ne kadar boşaldığına bağlı olarak şarj olma süresi ortalama 15 ile 60 dakika arasında sürebilmektedir, Efb- Agm Start- Stop Akülerde bu oran uzun sürebilmektedir. Araçlar çalışırken akü sürekli olarak şarj olacaktır. Çabuk akü şarj etme şekli ile 12V'luk bir akü yaklaşık olarak 15-20 dakikada şarj edilebilir.
Telefonun pil ömrünü uzatma yöntemleri arasında cihazı doğru şekilde şarj etmek de yer alıyor. Şarj sırasında cihazın %100'e ulaşmamasına özen gösterin. Ayrıca şarj işlemi için telefonun pil seviyesinin yüzde 0'a düşene kadar beklemeyin. %30 civarındayken cihazı şarj edebilirsiniz.
Akünün Şarj tutmadığını Nasıl Anlarız ? Akü bittiği zaman aracı takviye yaparak çalıştırabilirsiniz. Aracı çalıştırdıktan sonra 15 – 20 dakika kullanıp stop ettiğinizde araç çalışmazsa akü bittiğini şarj tutmadığını göstermektedir.
DxOMark'a göre en iyi pil performansı gösteren telefon, 152 puanla geçtiğimiz aylarda vitrine çıkan Honor Magic 5 Lite 5G oldu. 5.100 mAh pilden beslenen modeli, 151 puanla Oppo Find X6 Pro ve onun arkasında Magic 5 Lite ile aynı dönemde tanıtılan ve de 147 puan alan Honor X7a takip etti.
Telefonu yeni aldığınızda 12 saatten fazla şarj edilmesi gerektiği, nikel bazlı pillerden kalma bir efsanedir. Artık akıllı telefonlarda kullanılan lityum pil, hücre üretim sürecinde zaten etkinleştirilir ve ihtiyacından daha fazla süre şarj edilmemelidir. Yeni bir telefonu %100 oluncaya kadar şarj etmek yeterlidir.
Genel olarak 10000 mAh Powerbank'ın bir cihazı kaç kez şarj edebileceği, cihazın batarya kapasitesi ve powerbank'ın çıkış gücüne bağlı şeklilde değişebilir. 3000 mAh batarya kapasitesine sahip bir telefonu tamamen şarj etmek için ortalama 2 ile 3 kez 10000 mAh powerbank modelini kullanabilirsiniz.
Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store'dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir.
Normalde o pillerin 270mA ile 14 saat şarj edilmesi gerekir. Fakat elinizdeki şarj aleti 200mA akım verebildiğinden bu süre 17-18 saat olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri