La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir. Bu masallar genellikle örnek metin olarak Türkçe ders kitaplarında kullanılmaktadır. La Fontaine masallarındaki karakterlerin çelişkili kişilik özelliklerinin tespit edilmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır.
En ünlüLa Fontaine Masalları arasında; Aslan Payı, Horozla İnci, Tavşanla Kamplumbağa, İnsan ve Aynalar, Karga ile Tilki, İki Katır yer almaktadır.
12 kitaba ayrılan Fabllar içerisinde 239 tane fabl yer almaktadır. Fables Choisies'in ilk koleksiyonu 31 Mart 1668'de yayımlandı ve 124 fabl iki cilt halinde altı kitaba bölündü.
Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Dünya'nın en ünlü fabl yazarları Ezop, La Fontaine ve Beydeba'dır. Ezop'un fablları M.Ö. 300 yılında derlenerek yazıya geçirilmiştir. Amerikalı James Thurber ve İngiliz George Orwell çağdaş fabl yazarlarıdır.
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir. Bu masallar genellikle örnek metin olarak Türkçe ders kitaplarında kullanılmaktadır.
La Fontaine masallarına fabl denir. Fabl kelimesinin sözlük anlamı kısa masallardır. Bu masalların en önemli özelliği içinde sadece hayvanların yer almasıdır. Her hayvan bir duyguyu ya da toplumsal bir unsuru simgeler.
La Fontaine Masalları 350 yıldır dilden dile, ülkeden ülkeye dolaşarak uygarlığı etkileyen eserlerden biri haline geldi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 100 Temel Eser arasında yer alan La Fontaine Masalları'nın Türkçede çok sayıda güzel çevirisi vardır.
Fabl türünde dünyanın en büyük ustası olarak tanınan La Fontaine, 17. yüzyıl klasik çağının ve edebiyatının en ünlü öykücüsüdür. La Fontaine'in öyküleri 1668'den 1694 yılına dek on iki kitapta yayınlanmıştır.
Fabl, kahramanları çoğunlukla hayvanlardan seçilen, sonunda ders verme amacı güden manzum hikâyelerdir. Gelelim masal ve fabl arasındaki farklara... İlk olarak, fabllarda sadece hayvanlar ya da bitkiler yer alabiliyor.
Fransız şair ve yazar La Fontaine, özellikle fabl türünde verdiği eserleriyle bilinmektedir. Jean de La Fontaine, 8 Temmuz 1621 tarihinde Fransa'da dünyaya gelmiştir. Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen La Fontaine, Paris'te kolejde eğitim gördü. Lisedeyken kiliseden ayrıldı.
Kurt ile Köpek, Şahin ile Horoz, Aslan ile Fare, Fare ile Deve, Rüzgâr ile Kavak Ağacı uzun fabla verilebilecek örneklerdir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
İlk Fabl Örneği
Dünya edebiyatında bu türün ilk örneği olarak, M.Ö. yaşayan Beydaba'nın Kelile ve Dimne adlı eseri kabul görmektedir. Biri iyi, diğeri ise kurnaz olan iki çakaldan oluşan kahramanlar, birbirlerine kıssadan hisse hikâyeler anlatmaktadır.
Masalın özellikleri
Yer ve zaman belirsizdir. Olaylar ve kahramanlar olağanüstü özellikler içerir. Kahramanları arasında olağanüstü varlıklar (cin, peri, melek) veya hayvanlar bulunabilir. Ahlâka dayalı, yararlı, eğitici anlatılar olarak düşünülürler.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Beydeba, M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış Hint bilge ve fabl yazarı. Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile ve Dimne'yi yazmıştır.
Edebiyatımızda Fabl Örnekleri
15. Yüzyılda Şeyhî'nin Harname'si karşımıza çıkmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Harnâme'yi Zavallı Eşeğin Hikâyesi adı altında yayınlamıştır. Şinasî 1862 yılında Tercüme-i Manzume adlı kitabında batılı şairlerin şiirlerine yer vermiştir. Bunlar arasında La Fontaine'de vardır.
Fabılı ilk olarak yazanlar Hititlerdir. Hititler fabılları taş tabletlere yazıp resimlemişlerdir. Dünya edebiyatında ilk ve önemli fabıllar Hint yazarı Beydeba'ya aittir. Beydeba'nın fabılları “Kelile ve Dimne” adlı bir eserde toplanmıştır.
Dünya edebiyatında klasisizmin önemli öncüleri ve temsilcileri olarak ise Montaigne, La Fontaine, Racine, Corneille, Moliere, Boileau, Fenelon, Madame de la Fayette:, La Bruyere ve Bossuet örnek gösterilebilir.
17. yüzyılda çocuklara özgü edebiyat ürünlerinin olması gerekliliği konuşulmaya başlanmıştır. Bu dönemde La Fontaine (1673), fabl masallarıyla çocuk edebiyatı ürünleri vermiş bir yazar olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri