Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma durumu olan reflü, bebeklerde doğumdan hemen sonra başlar ve en yoğun klinik belirtilerini ilk 6 ayda gösterir. 6. ayda bebeğiniz oturmaya ve katı ek gıdalara geçmeye başladığında ise sorunlar azalırken, 1 yaşına gelip yürümeye başladığında genellikle kaybolur.
Bebeklerde reflü ne zaman başlar? Doğumdan hemen sonra reflü başlar ve ilk 6 ayda en fazla klinik belirtileri oluşturur. 6. ayda bebeğiniz oturmaya başladığında ve katı ek gıdalara geçmeye başladığında azalır. 12 aylık olup yürümeye başladığında da genellikle kaybolur.
Genellikle yetişkinlerde görülen reflü sorunu artık çocuklarda da görülüyor. Basitçe, yenilen yiyeceklerin ağıza gelmesi olarak özetlenebilecek reflü rahatsızlığı hayatın ilk üç ayında görülmeye başlar. Bebeklerin en az yarısında günde bir yediklerinin ağıza gelmesi şikayeti vardır.
Reflü prematüre bebeklerde daha sık görülüyor
Reflü, bir hastalık olarak her bebekte görülmese de yeni doğan bebeklerin, özellikle de bir aylık bebeklerin yüzde 70'inde görülüyor. Özellikle gelişimsel bozukluğu olan bebeklerde, prematüre doğan ya da genetik yatkınlık taşıyan bebeklerde daha sık görülüyor.
İlgili 23 soru bulundu
Doğumdan sonrası ilk 6 ay içerisinde bebeklerin yaklaşık %40 ile %60'ında görülen reflü hastalığı, çeşitli belirtiler ile gözlemlenen ve 6-12 ay arasında gerileyen bir hastalıktır.
Bebeğin beslenme sırasında ve beslenme sonrası en az 30 dakika boyunca dik tutulması reflü gelişimini önleyebilir. Emerek beslenen bebeklerin de tam yatay pozisyon yerine baş bölümlerinin yukarıda olduğu bir eğimle beslenmesi reflü riskini azaltır. Bebeği dik pozisyonda tutarken karnına basınç uygulamamak gerekir.
Bebeklerde de görülen reflü hastalığı en sık da ilk 1 yaşta ortaya çıkar. Peki bebeklerde reflü neden olur? Bunun nedeni ise bu dönemde mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter denilen kaslı yapının gelişmemiş olması ve bunun da geriye doğru kaçaklara yol açması.
Ancak günümüzde bebeklerde reflü testi için en çok tercih edilen yöntem, yemek borusuna takılan çok ince bir kablo ucu (prob) ile mideden gelen asidi ölçme yöntemidir. Bu prob 24 saat boyunca yemek borusunda kalır ve buradaki pH değişikliklerini ölçer. Bu ölçüm yöntemine 24 saatlik pH monitorizasyonu adı verilir.
Reflü tanısı alan çocukta yatak başı 30 derece kadar yükseltilmelidir. Özellikle sol yan pozisyonda yatırılmaları reflüyü azaltır.
Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir. Ancak reflü belirtileri sadece bunlarla sınırlı değildir. Mide içeriğinin sıklıkla yemek borusuna çarpması zamanla bu bölgedeki sinirlerde de tahribata neden olabilir.
Kusma En Önemli Reflü Belirtisi
Ancak, özellikle yenidoğan bebeklerde gaz sancısı ile reflü anneler tarafından karıştırabiliyor. Anne bebeği gaz sancısı çekiyor sanırken, aslında bebek reflüden dolayı rahatsızlık duyabiliyor.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Bebeklerde reflüye bağlı olarak oluşan kusma, beslendikten hemen ya da bir süre sonra ve genellikle ağızdan taşar tarzda olur. Bebeklerde emilen süt ya da mama peynirimsi görünümde ve ekşimsi bir kokudadır. Bebek ne kadar küçükse kusmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunlar da o kadar tehlikelidir.
Reflü problemi bulunan bebeklerde uyku
Bebeğinin uykusunu alamaması hem senin hem de onun kötü zamanlar geçirmesine neden olabilir. - Uyuma zamanı gelince bebeğini her zaman sırtüstü yatır.
Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma durumu olan reflü, bebeklerde doğumdan hemen sonra başlar ve en yoğun klinik belirtilerini ilk 6 ayda gösterir. 6. ayda bebeğiniz oturmaya ve katı ek gıdalara geçmeye başladığında ise sorunlar azalırken, 1 yaşına gelip yürümeye başladığında genellikle kaybolur.
Reflü, astım belirtilerini artırabilir ayrıca hırıltıya neden olabilir.
Reflü 4 ay civarında en yoğun şekilde görülürken, reflünün 12-18 ay arasında tamamen düzelmesi beklenir. 24 aylıktan büyük bebeklerde reflü belirtileri olması nadir bir durumdur ve altta yatan bir probleme bağlı olarak geçmeyebilir. Böyle bir durumda ailenin çocuk doktoruna başvurmasında yarar vardır.
Genellikle reflü tanısı için yapılacak ilk tanı gastroskopidir. Gastroskopi ile mide kapağı incelenir, mide fıtığı olup olmadığına ve yemek borusundaki hasar durumu incelenir. Hekim gerek görmesi halinden mideden doku örnekleri alabilir. Gastroskopi dışında reflü de kullanılan bir diğer tanı yöntemi de pHmetredir.
Yemek borusunun uzun süre ve fazla miktarda mide adisine maruz kalması yemek borusunda hasara yol açarak reflüye neden olur. Mide asininin yemek borusuna kaçmasının nedeni ise yemek borusunun alt ucunda konumlanmış olan ve kastan oluşan kapak benzeri yapının (özofagus sfinkteri) sık aralıklarla gevşemesidir.
Reflü yatağı kullanmak, çocuğun uyku düzeni üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Reflü semptomlarının hafiflemesi, miniklerin rahat uyku deneyimi yaşamasını sağlar. Bu da uzun süre uyumasına ve dinlenmesine yardımcı olur.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri